Exotische boerenerven en natuurvolkeren
Boerenerf
Foutjes
Dierentuin dieren
Paardenrassen
BoerenerfBOERENERF 


Dieren op alle (kinder) boerderijen en huisdierrassen uit heel europa en de rest van de wereld 
Op het boerenerf leven vele dieren.Boerderijen zijn dan ook heel oud, dus hier leven ook vaak oudere rassen,die soms bijna uitgestorven zijn. Ook vind je hier huisdieren . Ga mee het land op !  
Alpaca cavia   Alpaca cavia's behoren tot de langharige cavia's. Dit betekend dat hij letterlijk langere haren,omdat ze een krulvacht hebben  mag dit absoluut niet geborstelt worden. Het ras word ook steeds zeldzamer.   
American mammoth ezel  Is een amerikaans ras. Ze zijn heel groot .Ze kunnen over de 2 meter hoog worden en zijn daarmee 1 van de grootste ezelrassen. In amerika zelf  worden ze als showdier,lastdier en rijdier gebruikt. Buiten Amerika komen ze bijna niet voor. 
Amerikaans gekruinde cavia  Dit ras  dankt zijn naam aan hun kruintje op hun kop. Ze hebben  2 kleuren zoals op de foto afgebeeld. Dit ras zie je niet veel. 
Amerikaanse kalkoen   Kalkoenen komen van oorsprong uit amerika,waar ze een keer perjaar een kalkoenfeest hebben genaamd thanks giving. Alleen dan al worden er miljoenen kalkoenen geslacht voor hun vlees . Mannetjes zijn groter. En hebben ook en langere lel ,wat vrouwtjes aantrekkelijk vinden.   
Amerikaanse longhorn   Dit runderras komt oorspronkelijk uit de verenigde staten. Ze hebben de  hoorns kunnen wel 2 meter lang worden en daarmee hebben ze de langste hoorns van alle runderen. In de verenigde staten leven nu nog  enkele duizenden van deze runderen,buiten de verenigde staten nog veel minder. Het ras word nog gefokt voor het vlees en melk,wat voornamelijk vroeger essentieel was.  
 Angora geit   Angora geiten hebben heel lang wol,waar ze ook gefokt worden. Ze kunnen hierdoor goed tegen kou. Deze wol kunnen ook truien van gemaakt worden.   
Angora konijn   Deze konijnen hebben langer haar,waar de naam aan dankt. Heel soms worden ze ook geschoren om kussenslopen te maken. Maar meestal zijn ze geliefd als knuffeldier.   
Barnevelder kip   Barnevelderkippen komen uit het nederlands dorpje barneveld,waar ze gefokt worden voor de eieren. Je ziet ze op diversen boerderijen vrij vaak.   
Beagle   Beagles is een brits honden ras. Die vanaf de middeleeuwen al werd gefokt als jachthond.Dat jachtinstinct hebben de meeste honden van dit ras nog veel in zich. Beagles kennen we bijvoorbeeld van de bekende films met de jagers te paard ,die metde jachthoorns achter een roedel Beagles aan rennen. Beagles zijn meestal ook bont van kleur. 
Belgische haas  Belgische hazen zijn het meest verwant aan de echte hazen.Het is een ras dat in de middeleeuwen is ontstaan. Toen at men 's winters nog veel haas en konijn. Met ingang van het vuurwapen verwaterde het ras.Men had alleen maar interesse in de echte wilde hazen. Tegenwoordig is dit ras nog te bewonderen op enkele kinderboerderijen en fokkers.   
Belgische witblauw koe  Deze runderen leveren veel vlees op en word daarom in bijna de hele wereld daarvoor gehouden. Er is echter wel 1 voor en nadeel. Het voordeel is dat het vlees hoge kwaliteit bevat. Het nadeel is dat ze niet zelf kunnen kalveren,en dus altijd  een keizersnede worden toegepast. 
Belted galloway  Belted galloway's zijn een aparte kleurvariant  van de black galloway. Ze hebben namelijk net als lakenvelders een witte "laken" om zijn rug en buik.  Belted betekend dan ook riem in het Engels. Ook deze koeien bestaan in het rood en zwartbont. 
Bentheimer koe   Bentheimer koeien worden gefokt voor de begrazing en het vlees in het wsten van duitsland. Hier  leven  er niet veel meer,doordat mensen door de jaren heen  beter kwaliktets vee is gaan houden. Er zijn maar een handjevol fokkers die dit ras in stand houd.   
Bernardsenner  Bernardsenners zijn vrij grote honden. Ook zij zijn vrij doorgefokt. Ze hebben snel heupproblemen. Bernardsenners zijn speelse honden en hebben veel beweging nodig. Ze  hebben veel kleur,waardoor ze vrij geliefd zijn. 
Black galloway   Deze runden worden veel ingezet voor te grazen in natuurgebieden. Hier leven ze in bijna verwilderde status. Ondanks dit worden ze wel geslacht voor het vlees. Het is weer een apart ras dan de gewone galloway's.Die  bruiner zijn   
Blue de maine schaap   Dit frans schapenras is redelijk groot .Zr worden gehouden om weides te begrazen.Ondanks dat ze zeldzaam geworden zijn ,worden ze nog door bourgondische boeren gehouden. Zij houden het ras nu in stand.    
Boerboel  Boerboels lijken veel op Boxers. Ze hebben alleen veel meer pit,kwijlen wat minder en zijn niet doorgefokt. Ook is het ras  wat groter en robuuster gebouwd. Meestal zijn ze ook bruin gekleurd. Boerboels zijn perfecte waakhonden. Boerboels worden veel gehouden.Het ras komt oorspronkelijk uit Afrika. 
Boeren zwaluw   Boerenzwaluwen nestelen meestal onder de daken van (oude) boederijen. Hier zorgen ze weleens voor overlast,omdat boeren geen vogels in hun stal willen. Toch  zijn ze nuttig. Ze eten insekten.   
Bonte bentheimer varken   Deze varkens werden in west duitsland gefokt voor het vlees. . Tegenwoordig zijn ze zeldzamer geworden door de andere populairdere rassen. Hierdoor verdwijnen veel rassen.   
Boxer  Boxers zijn grote stevige honden.Ze lijken veel op de bulldogs en Boerboels . Boxers zijn echter wat doorgefokt.Vaak hebben ze kaakproblemen enzovoort. In tegenstelling tot bulldogs en boerboels.Kunnen ze wel bont zijn. 
Brahma kip   Brahma kippen zijn een flinkere kippenras. Ze kunnen ook heel wat hebben. Ze kunnen zelfs 7 kilo wegen en zijn daarmee het grootste kippenras.   
Bril schaap   Brilschapen hebben zwarte kringen rond hun ogen,waaraan hun naam dankt. Deze schapen zijn zeldzaam geworden. Eeuwen geleden graasde nog veel herders met brilschapen. Nu zie je ze steeds minder.   
Britisch sattleback   Dit varkensras komt uit engeland. Ze kunnen meer dan 250 kilo wegen. Vaak zijn ze  2 kleurig. Ze worden gefokt voor het vlees.   
Brouwnswiss koe  Brownswisskoeien zijn een typisch zwitsersras. Ze worden dan ook veel gehouden door de Alpenboeren in Zwitserland. Richting het jaar 2000  is het ras ook naar andere landen in Europa overgewaaid.Later bleek dat ze een goede melk en vlees productie hebben. Sinds kort is het ras dan ook heel populair bij de veeboeren. 
Capucijnerduif   Deze duivensoort komt uit de riddertijd. Toen was hij bedoeld  om dezelfde functie te volbrengen als een postduif. Echter bleek postduiven  deze fubnctie beter te kunnen en ging dit ras achteruit. Tegenwoordig leven er nog enkele duizenden capucijnduiven  bij fokkers en particulieren. Tegenwoordig dienen ze als sierduif.   
Cavia (algemeen)   Cavia's zijn echte groepsdieren,ze stammen af van de wilde cavia;'s die in zuid amerika leven. Door de jaren heen zijn de cavia's steeds populairder geworden. Intussen zijn ook diversen rassen gekweekt ,waarover we het later ook gaan hebben. Cavia's communiceren door middel van piepgeluidjes en diversen andere geluiden.   
Chinchilla  Cginchilla's houden we nog niet heel lang als huisdier. Van oorsprong  komen ze voor op de andes gebergte in zuid amerika. Tegenwoordig zijn ook al wat kleurslagen gekweekt.  
Chiwauwa  Chiwauawa's zijn een van de kleinste  gedomenticeerde honden ter wereld. Ondanks dat ze zo klein is  heeft hij wel behoorlijk wat pit.En kan hij ook agressief zijn. We kennen deze honden meestal als de zogenaamde "optut hondjes " wat veelal gedaan word. 
CH teddy cavia   CH teddy's zijn borstelharige oftewel ruwharige cavia's .Dit houd in dat hun haren heel ruw aanvoelen. Het is een neefje van de US teddy ,alleen is bij dit ras het haar langer en kan het lichter van kleur zijn .  
Cocospaniel  Cocospaniels  hebben grote oren,waardoor ze geliefd zijn. Het is een middelgrote hond.Met meestal wel  een zacht karakter. Het ras zelf komt  oorspronkelijk uit Spanje. 
Crollwitzer kalkoen  Dit ras is afkomstig uit west duitsland.Het is een ondersoort van de bekende Amerikaanse kalkoenen.Ze worden gehouden voor het vlees. Helaas is het een zeldzaam ras geworden,doordat de veel bekendere Amerikaanse kalkoen  is "overgewaaid "
Cuy cavia   Cuy cavia's  is de grootste caviaras .Een volwassen exemplaar kan ruim 2 kilo wegen. In zuid amerika fokken ze dit ras voor het vlees . Ook dit ras word steeds zeldzamer.   
Dexter koe   Dexterkoeien zijn de iets tammere versie van de galloway's. Het ras komt oorspronkelijk uit engeland. En is nu wijdgespreid in voornamelijk europa ,waar ze weides begrazen.  
Drents heide schaap   Ooit waren drents heideschapen in het hele oosten van nederland talrijk.  Door de bekendere andere rassen word dit ras alsmaar zeldzamer. Tot op de dag vandaag leven er nog enkele honderden  exemplaren  op de drentse heide. GHier word het ras nog door herders in stand gehouden. 
Duitse baardkonijn   Is een duitsras. Ze danken hun naam aan hun behaarde kin. Het  ras word steeds zeldzamer,vooral op kinderboerderijen zie je ze nog veek.   
Duitse edelgeit   Deze geiten werden in heel duitsland gehouden vanwege de melk ,waarvan ook andere zuivelproducten werden gemaakt. Begin 18e eeuw verloor men het intresse in het ras. Nu leeft hij nog maar in enkele boerderijen die het ras in stand houden.   
Duitse edel varken   Deze varkens worden in duitsland gefokt om de bekende braadworsten en ook veel ander vlees te produceren. Net al bij ons het nederlands landvarken doet. Echter onstond dit ras veel eerder ! En nog steeds voldoen ze aan hun plicht.   
Duitse heideschaap  Dit schapenras is ontstaan nog ver voor de middeleeuwen. Ze worden gehouden voor de begrazing en het vlees. Door overname  van andere  rassen  zijn de "moorschnucken" hoe ze die in duitsland noemen bijna uitgestorven. Er leven nu bij enkele herders en dierentuinen in duitsland enkele honderden cvan deze schapen.
Duitse herder  Duitse herders zien we voornamelijk terug in de rol als politie of waakhonden. Wat men niet weet is dat hun oorsprong in Duitland ligt. Vlak voor de tweede wereldoorlog werden ze daar massaal gefokt.Om in te zetten als politiehond. Sindsdien is hij in Nederland en Duitsland  bekender geworden. En zo ontstond ook zijn waakfunctie,wat past bij zijn karakter.   
Dwergezel   Al eeuwen werden ezels als lastdier gehouden. En dat ook al over de hele wereld. Doordat ze zo rustig en tam zijn ,zijn ze makkelijk in omgang. Integenstelling wat mensen denken zijn het hele intellegente dieren in plaats van dom en koppig,wat ze uiteraard wel soms een beetje zijn. Maar dit is echter verzet. Inmiddels  bestaan ze in meerdere kleuren. Ze zijn altijd wel populair gebleven.   
Dwergkonijn   Dwerg konijnen zijn het meest gehouden konijnensoort. Men kruist ze regelmatig met andere rassen,waardoor ook deze rassen verloren gaan. Ze zijn vaak heel mak.   
Emdergans   Emderganzen zijn echte oer hollandse ganzen. Ze ontstonden en werden gefokt in de provincie utrecht. Tegenwoordig houd men niet veel ganzen meer ,waardoor deze ook bijna uitsterft.   
Fleckvieh koe  Fleckvieh koeien worden steeds populair,omdat ze zowel voor het vlees als melkproductie kunnen worden gebruikt.Het is een erkend ras.Ontstaan in oost Europa uit een kruising .Hij stamt af van de simmentaler rund. Het ras onstond in de 19e eeuw,daarmee is het een vrij nieuw ras.Hiervan bestaan uiteraard ook weer roodbont en zwartbont versies van. 
Franse hangoor konijn   Deze konijnras is vrij populair,vanwege ook haar lange oren waar ze de naam aan danken. Het ras komt uit frankrijk,waar ze  in eerste instantie als vlees konijn worden gehouden. Tegenwoordig worden ze als knuffelbeest gehouden,wat bijna niet meer weg te denken is.   
Fret   Fetten zijn eigenlijk hulpjes van jagers. Ze kunnen makkelijk in holen kruipen om konijnen te doden. Tegenwoordig  zijn ze vrij tam. (natuurlijk nooit helemaal )  Door hun solitaire leefwijze en speciale eisen worden ze weinig gehouden. Het is ook de enige marterachtige die officieel mag houden.   
Fries hollandse koe   Lijkt veel op de  normale holsteiner koeien,maar is echter een zeer zeldzame ondersoort ervan. Voordat de holsteinerkoeien populair werden was 90 % van het melk afkomstig van dit ras. Holsteiners  hebben echter een hogere kwaliteit,waardoor de interessen van deze koe weg is.   
Friese roodbont  Wij kennen allemaal de zwart witte vlekken van de "normale" (holsteiner) koeien. Dit ras is daarvan een ondersoort. Roodbont bekekend letterlijk rood en wit van kleur. Enkele boerderijen worden ze veel gehouden zowe voor melk als vlees.  Door kruisingen met de "normale " (holsteiner " koeien zijn ze zeer zeldzaam geworden.   
Gewone melkgeit  Deze melkgeiten zijn helemaal wit van kleur. Alleen bokken hebben hoorns.  Deze geitenras is in de benelux al sinds de eerst wereldoorlog populair door hun hoge melkproductie. Vanaf de 19e eeuw worden ze ook steeds meer  erbuiten gehouden .   
Ghost koi  Ghost koi's zijn ook in Japan en China gekweekt als siervis .Ook zij worden over de hele wereld veelvuldig gehouden. Opvallend is dat ze veel eigenschappen bijvoorbeeld de schubben van de karpers hebben. Ghostkoi's danken hun naam aan kop wat wel een beetje oplicht,zoals een geest.  Ook zij kunnen verschillende kleuren hebben.Het meestvoorkomende is zilver,maar goud,oranje en zwart kan ook. 
Girgentana geit   Dit italiaanse geitenras was vroeger  heel populair voor uiteraard het melk. Ze worden in vrijheid gehouden,wat wil zeggen dat  ze in kuddes op  grote graslanden  mogen grazen met 2 herders erbij. Van dit melk werd  ook o.a. weleens mozzarella gemaakt.   
Gladhaar cavia   Gladhaar cavia's komen relatief veel voor. Ze danken hun naam aan hun gladde zachte vacht. De haren wijzen ook 1 kant uit. Deze cavia's zijn ook zeer geliefd.  
Golden retriever Goldenretrievers staan bekend om hun lichtbruine vacht,energie en hun speelse karakter.Wat ook geheel bij ze past. Ook zwemmen ze graag. Het ras is nog relatief jong,het is maar een paar honderd jaar oud.Maar nu al heel populair. 
Goudhamster   Goudhamsters stammen af van de korenwolf,oftewel de europese hamsters. Inmiddels is het een bekend huisdier geworden en ze zijn in verschillende kleuren gefokt.   
Goudvis   Goudvissen zijn famillie van de karpers .Ze  komen uit china,waar ze oorspronkelijk gefokt worden. Inmiddels zijn ze in heel de wereld een begrip. Een goudvis  kan na 3 minuten  nog iets aan houden en zijn ook best intellegent.   
Goud winde   Goud windes zijn de smallere versie van de goudvis. En hebben ook dezelfde afkomst. Ze zijn zo smal ,omdat ze jagen op muggen .Dit doen ze vooral zomers. 'Swinters moeten ze het met plankton doen.   
Groninger blaarkop   Dit ras komt oorspronkelijk uit groningen. Ook zij werden zeldzaam door de intreden van de holsteiners . Ze zijn voornamelijk zwart of rood van kleur en hebben een witte kop met kringen rond de ogen. Tegenwoordig leven er maar een handjevol blaarkoppen in heel nederland.  
Guttinger varken  Guttinger varkens zijn kruisingen tussen diversen Aziatische hangbuikzwijnen. Het ras  is  voor het eerst  erkend in Duitland,waardoor het ook een duitse naam heeft gekregen. Vrij kort na het ontstaan is het ras zeldzamer geworden.Op veel kinderboerderijen hebben ze hen wel nog. 
Hampshire downschaap   Dit engelse schapenras word gehouden door herders voor het vlees en de wol. Op het engelse vasteland  zijn ze nog redelijk talrijk,daarbuiten echter niet. Het zijn stevige schapen die echt wel tegen een stootje kunnen.   
Hangbuikzwijn   Hangbuik zwijnen zijn een van de meest bekende varkensrassen. Ook zij zijn kruisingen van typisch aziatische rassen en komen van oorsprong ook daar vandaan. De naam dankt aan zijn dikke buik.   
Herefordkoe   Hereford koeien  hebben een dikke vacht ,waardoor ze  eigenlijk het hele jaar door buiten kunnen staan. Het ras komt uit engeland. Hier  worden ze veel gefokt voor het vlees.   
Hinterwalder koe   Hinterwalderkoeien zijn zeldzaam geworden door concurrentie met andere vleesrunderen. Ze waren in de 15e eeuw nog heel talrijk begin 18e eeuw liepen de aantallen sterk terug.   
Hollander cavia   Hollander cavia's zijn doorgaans helemaal zwart wit van kleur of net als koeien rood wit. Meestal zijn het gladharen. Het is een zeldzaam ras .Je komt ze niet vaak meer tegen.   
Hollander konijn   Dit konijnen soort is hoofdzakelijk zwart wit van kleur .Dit kan ook soms eens grijs of bruin zijn ,maar raszuivere exemplaren hebben het wel in dit  patroon. Ze worden niet vaak gefokt. 
hollandse krielkip   Is een van de kleinste kippenras van nederland. Hij is vrij populair.  Hij word maar enkele centimeters groot.   
Hollandse landvarken   Deze varkens zijn het meestvoorkomende varkensras in heel europa. 99% van ons vlees komt dan ook van dit ras af. Ze zijn vrij makkelijk te houden. Ze kunnen behoorlijk groot en zwaar worden.   
Hollandse witte kuifeend   Deze eenden danken hun naam aan hun witte kuifje. Door kruisingen met andere rassen is hij zeer zeldzaam geworden.   
Holsteinerkoe   Holsteiner koeien zijn 1 van de meest voorkomende koeienras. Vooral voor de melk is hij geliefd 99% van al het melk wat je in de winkel krijgt komt hier van dit ras.   
Hongaarse stepperund   Hongaarse stepperunderen komen uit hongarije. Het zijn afstammelingen van de uitrgestorven oerossen. Hier lijken ze ook op. In hongarije zijn ze vrij zeldzaam hier leven nog enkele honderden van deze  runderen.   
Honingbij   Honingbijen leven  van naturen in groepen. Van 1 koningin  zijn werksters en dedarren. (de mannetjes )   Doordat  ze door een kleine bacterie bedreigd worden ,doordat die weer ziektes verspreiden sterven hele kolonies uit. Dit is een ramp voor  de imkers en de natuur ,hierdoor worden er minder planten bestoven. Dr lijd ertoe dat er straks  minder planten zijn en ook minder groentes en fruit.   
Huiskat   Huiskatten stammen af van  alle wilde katten. Zelf bestaan ze in heel veel kleuren en rassen. Ze worden eeuwen al gehouden,voornamelijk om bij boeren ongedierte te verjagen. Ook  zijn ze geliefd als knuffeldier.   
Husumer protest zwijn   Deze varkens zijn vrij groot. Ze worden gefokt in west duitsland. Door andere rassen die hogere kwaliteit leveren word dit ras bedreigd.   
Indische heilige koe   Deze koeien zijn in india helemaal heilig,als er vertraging is op het spoor is het meestal een koe. Ook gelooft men  dat na de dood  nog een leven is ,daarom  behandelen ze overleden koeien met antibiotica wat weer gevaarlijk is voor o.a. gieren. Indische heilige koeien zijn een ondersoort van de Afrikaanse dwergzebu's.   
Italiaanse witte ezel  Italiaanse witte ezels zijn een onderras van de dwergezels. In Italie worden ze door de arme boeren al sinds de romeinse tijd  als lastdier gebruikt. Tegen de 17e eeuw waaide dit onderras over naar het oosten van Europa.En inmiddels is hij in beperkte getalen in heel europa te vinden. 
Indische loopeend   Deze azitische eenden staan bekend om hun goede conditie. In sommige landen waar ze hen fokken moeten ze ver lopen. Ze worden gefokt om hun vlees. Eigenlijk is dit ras pas buiten hun oorspronkelijke continent te vinden op kinderboerderijen en particulieren  . Maar wel al talrijk .   
Jack russel  Jack russels zijn een Oostenrijks ras .Je hebt zowel hoog als laagpotige Jack russels. Ze hebben vrij veel pit in zich ,wat het ras ook siert. Meestal zijn ze zwart of bruin bont van kleur.En soms ook weleens drie kleurig. 
Jacobschaap   Jacobschapen zijn ook schapen die je niet vaak meer ziet. Vroeger in de monniken tijd waren ze heilig de 4 hoorns wat de mannetjes hadden stonden symbool voor macht.   
Japanse koi  Japanse koi's worden ook wel koi's genoemd in de algemene volksmond. De soort is famillie van de karpers .En word gefokt in diversen kleuren. In china en Japan zijn het populaire siervissen .En worden dan ook overal op afgebeeld als symbool voor de schoonheid. Ook in Europa  zijn ze populair. Een koi met stamboom kan soms wel duizenden tot miljoenen euro's opleveren. Koi's kunnen ruim 70 jaar oud worden .En komen in vele kleuren voor. 
Jersey koe   Jersey koeien komen uit de amerikaanse jersey.Hier produceren ze melk en vlees. Ze zijn redelijk klein en zijn daardoor veel te vinden bij veel amerikanen. 
Kanarie   Kanaries komen van de canarische eilanden . Maar  we houden hen al eeuwen als huisdier. Vroeger hielpen ze ons in de mijnen ,de kanaries gingen toen als eerste  naar beneden. Als ze bleven leven was dat het teken dat er geen dodelijke gassen waren.  Tegenwoordig worden ze in vele kleuren gehouden o.a. geel,rood en wit.   
Kleurmuis   Kleurmuizen bestaan in verschillende kleuren, wit (albino) ,zwart,bruin en grijs. Ze stammen af van de wilde huismuizen. Ze zijn vrij populair. Soms ontsnappen ze wel eens,toch kunnen ze prima in onze natuur overleven.   
Kune kune varken   Deze varkens komen oorspronkelijk uit nieuw zeeland. Hier gebruikt de lokale bevolking ze voor het vlees. Buiten nieuw zeeland (waar ze al redelijk zeldzaam zijn )  zijn ze ook zeer beperkt. Je herkent ze aan hun sik,ze zijn niet al te groot en ze hebben een geplooide huid.   
Kunder hangoorkonijn  Dit typisch limburgse konijnenras kent zijn oorsprong bij de famillie kunder die nog op de dag van vandaag nog fokt  in het (nederlands) limburgse Kunderberg   Het ras is wel een kruising tussen 2 andere hangoren ,waardoor het ras word verbeterd. Ze zijn sterker . 
Labrador  Dit hondenras kun je in 3 kleuren krijgen.Donkerbruin,zwart wat het bekendste is of lichtbruin. Het ras komt uit het Canadese labrador. Waar dit ras oorspronkelijk ontstond. We zien dit hondenras vaak als knuffeldier.En niet te vergeten .... Als blindegeleidenhond !
Lakenvelder kip   Deze kippen  werden vroeger in het zuiden van nederland  gefokt voor de eierhandel. Toen er meer vraag naar was groeide ze uit over de hele benelux. Door de komst van de legkippen en de legbatterijen ging dit ras begin 19e eeuw helemaal achteruit.  Nu leven nog maar enkele honderden van dit ras bij enkele fokkers.   
Lakenvelder koe   Lakenvelderkoeien zijn een zeer zeldzaam runderras dat nog bij enkele boeren gehouden worden. Ze  kunnen rood-wit of zwart-wit zijn een combinatie van beide mag niet volgens het stamboek. In elk geval  hebben ze een wirtte rug dat helemaal doorloopt op hun buik. Ze worden tegenwoordig nog gebruikt voor de begrazing en voor melk   
Land gans   Landganzen worden ook wel boerengans genoemd. Ze werden vroeger  veelvuldig kaalgeplukt voor de verenkussens en de veren,waarmee ze deden schrijven. Nu mag dit in europa niet meer. Buiten europa zoals in china gebeurd dit wel nog met slachtganzen. Ganzen maken veel herrie en zijn daardoor ook geschikt als een soort tweede waakhond.   
Legkip   Legkippen leggen tegenwoordig al onze eieren en zorgen ook voor het vlees. Per jaar gaan hier miljoenen kippen doorheen. Sinds pas geleden de legbatterijen niet meer mogen zijn boeren nu aangewezen op het  biologischer houden van kippen. Wat uiteraard veel beter is.   
Limousin koe  De limousinkoe (spreek uit als liemooesien)  is een iers ras. Vroeger werden ze alleen in Ierland gehouden voor het vlees en begrazing. Eind  18e eeuw waaide het ras over naar de rest van europa,waaronder nederland. Hier mogen ze vaak lekker permanent buiten grazen,dit heeft ook invloed op de smaak van het vlees. Vandaar dat het vlees ook iets duurder is.   
Livar varken   Livar varkens zijn geen eigen ras,maar een kruising van diversen varkensrassen. Dat begon eind 20e eeuw toen boeren een andere visie kregen over het varkens houden.  Deze varkens mogen lekker  zomers en 's winters dag en nacht buiten gewoon varken zijn. Dat is bij de meeste varkenshouders anders.  Dit heeft natuurlijk ook weer invloed op de smaak.  Het mooie is natuurlijk dat ze in heel veel soorten kleuren voorkomen.
 
 
Longwool schaap  Dit ras  komt oorspronkelijk uit nieuw zeeland. Ze worden daar gehouden voor hun wol. Dit schapenras heeft al vaker het  record gebrioken van  het langste wol van een schaap. Buiten nieuw zeeland worden ze nog maar weinig gehouden.   
Lotharinger konijn  Dit konijnenras heeft veel weg van een vlaamse reus. Echter zijn er 2 verschillen: ze zijn iets kleiner dan de vlaamse reus en is doorgaans zwart wit gekleurd. Het ras komt uit frankrijk ,waar ze vroeger voor het vlees werden gefokt. Nu leven er nog heel veel op kinderboerderijen en particulieren.   
Mangalitza varken  Mangalitza varkens worden ook wel Roemeens wolvarken genoemd. Ze worden in de oostblok gehouden in o.a. Hongarije,Polen en in Roemeense  boerderijen.  Ze leveren hier vooral vlees op .En ook wol,waar de naam aan dankt. Ze bestaan ook in diversen kleuren,zoals rood en zwart.  Het is een bedreigd huisdierras. Door de invoer van populairdere varkens is de vraag naar dit ras  verminderd. 
Mechelse herder  Mechelse herders zijn een neefje van de bekendere Duitse herders. Ze worden door de Belgische  en Nederlandse  politie ingezet als politiehond. Al  heeft hij wel een Belgische oorsprong. 
Meishan varken    Meishan varkens worden ook wel Chinees hangbuik zwijn genoemd.En is ook de oorsprong van de gewone hangbuik zwijntjes.  Dit Aziatisch ras word steeds zeldzamer. Ze zijn
Mergelland hoen   Is een echt  oud limburgs  kippenras,wat vroeger talrijk voorkwam in grote delen van nederland en de benelux. Begin 18e eeuw toen de legkippen kwamen was er geen interesse voor dit ras. Toen liepen de aantallen behoorlijk terug. Tegenwoordig proberen enkele boeren het ras te behouden.   
Mergelland schaap   Mergelland schapen kwamen in de 16e eeuw nog heel veel voor in limburg. Door de populaire huisdierrasen is dit ras beschreven. Enkele schaapskooien in limburg houden ze nog in stand.  
Mongoolse gerbil   Mongoolse gerbils  komen oorspronkelijk uit de woestijnen van mongolie . Sinds een eeuw houden we hen als huisdier. De verzorging is vergelijkbaar met de hamsters,zij zijn ook 's nachts actief. Ze bestaan inmiddels in verschillende kleur varianten.  
Muildier   Muildieren zijn kruisingen van paarden en ezels. Vroeger in de middeleeuwen trokken ze veel de kar en waren ze ook hard nodig. Nu hebben ze deze functie  verloren ,en zijn er dus ook minder muilezels. In ontwikkelingslanden zie je ze wel nog vaker terug.   
Muskus eend   Muskus eenden behoren tot 1 van de grootste eenden. Als hun jongen uit het ei komt zijn ze al vrij groot. Ze zijn groenbruin van kleur of zwart wit,natuur bestaan er ook kruisingen van deze kleuren.   
Nederlandse Bonte Geit  Nederlandse bonte geiten ,ook wel zwarthalsgeiten genoemd. Vroeger waren ze heel populair,vanwege de melproductie. Ieder gezin had in de middeleeuwen wel een in huis. Ze waren ook tamelijk goedkoop te krijgen. Nu is het echter een zeldzaam ras geworden,doordat de grotere melkgeiten hun plek in nemen. 
Oud hollandse meeuw   Dankt zijn naam aan zijn grijze vleugel,wat doet vermoeden dat het meeuwen zijn.  Ze zijn zeldzamer geworden. Er leven nog enkele duizenden bij hobbyfokkers.   
Oud duitse zwartbonte niederungs rund  Deze  runderen stammen van af van de oude holsteinerkoeien. Duitsers hebben hiervan een eigen ras gemaakt. Door het kruisen van hogere producerende runderen  gaat dit ras achteruit. Ook bestaat hiervan nog een roodbonte variant. 
Oud hollandse landgeit   Deze geiten waren in de 15e eeuw belangrijk voorns al eeuwen geven ze ons melk en vlees. Toen ze in de 19e eeuw  in concurrentie  kwamen met  de gewone melkgeiten ging het ras ver achteruit. Nu leven er weer veel meer op kinderboerderijen en ook worden ze gehouden voor de begrazing .  
Pauwstaart duif   Deze duivenras heeft een rectopstaande staart ,waar zijn naam aan dankt. Ze zijn vrij algemeen bij fokker.Maar zijn wel een tijdje zeldzaam geweest.   
Pekingeend  Deze eendenras kwam in de middeleeuwen overwaaien naar Europa.Ze worden ook in de aziatische landen nog steeds gefokt engegeten. Pekingeenden zijn daar een traditioneel gerecht daar. 
Petrain varken   Deze varkens waren vaak te vinden zowel in de nederlandse en belgische landbouw ,hier fokte men ze uiteraard voor het vlees.  Door het invoeren van de roze vleesvarken verdween hij bijna. Nu zijn er enkele fokkers die hen nog fokken.   
Pitbull  Pitbulls staan bekend als vechtersbazen.Wat men meestal niet ziet is dat ze ook heel vriendelijk kunnen zijn,het is net wat je ervan maakt.Maar het blijft  wel een hond met een pittig karakter. Het ras komt  oorspronkelijk uit Amerika.Sinds 1990  zijn ze overgewaaid naar Europa.Waar ze in opmars zijn. 
Pitou ezel   Pitou ezels komen oorspronkelijk uit frankrijk. Met een schofthoogte van 1,90 c, behoren ze  tot 1 van de grootste europese ezelrassen.  In de middeleeuwen trokken ze de karren wat toen nog essentieel was voor de mens. Nu zijn ze vrij zeldzaam. Enkele fokkers en ook dierentuinen houden het ras nu  in stand.   
Pommerse eend  Pommerse eenden zijn echte siereenden. Het ras komt  oorspronkelijk uit duitsland.Inmiddels is het ras  door heel europa verspreid onder de mensen. Ook komen ze in  stadsparken  voor  ,waar ze gekruisd worden met andere eenden en vaak is hier ook inteelt.   
Postduif   Postduiven diende vroeger voor het rondbrengen van de post.Nu ze deze functie  weg is. Houden veel mensen ze nog voor de reissport. Verder leven ze in steden in verwilderde status.   
Quessant schaap   Quessant schapen spreek je uit als "oessoe schaap"  komen van het eilandje quessant nabij frankrijk. Hier houd de bevolking ze voor  het vlees en de wol. Het zijn overigens de kleinste schapenras ter wereld. Inmiddels  is hij ook op het europese vasteland populair.   
Raborovski hamsters  Raborovski hamsters zijn nog kleiner dan de Russische dwerghamsters,die veel bekender zijn.  Raborovski hamsters zijn meestal lichtbruin van kleur  met een witte buik. Dit heeft hij nog meegekregen van de wilde varianten,die zich nog moeten camoufleren. 
Racka schaap   Racka schapen komen oorspronkelijk uit  oostenrijk en zijn eeuwen geleden ook overgewaaid naar duitsland. Men houd ze vanwege hun vlees en wol. Mannetjes hebben een halve meter lange gedraaide hoorns,die ze weleens als troffee worden gehouden voor de sier.  De smaak van het vlees is malser aangezien ze veel buiten  grazen. In oostenrijk zijn ze zeer algemeen nog.   
Russische dwerg hamster  Deze hamsters zijn een van de kleinste die je mag houden. Door de eeuwen heen zijn er veel ondersoorten en rassen gekweekt en ook kleurmustaties.  Ze worden maar 3 a4 jaar oud. Toch zijn het geliefde huisdieren.   
Schonebeker schaap   Is een van de meest voorkomende schapenras. Zr worden vooral bij herders gehouden voor de begrazing en ook voor het wol en vlees. Ze komen heel vaak voor.   
Schotse hooglander   Deze runderen komen oorspronkelijk uit schotland. Ze hebben een dikke vacht ,waardoor ze goed tegen de kou kunnen. Ze zijn inmiddels ook overgewaaid naar het europese vaste land,waar ze de natuurgebieden mogen begrazen. In eerste instantie als experiment later  permanent.   
Sheltie cavia  Dit langharige caviaras vergt veel verrzorging. Ze moeten veel gekamt en ontklit worden. Hun vacht kan dan ook redelijk lang worden. Ze bestaan in diversen kleuren.   
Simmentaler koe  De simmentaler koe is een echte Zwitserse vleeskoe.Hij is onder andere verantwoordelijk voor het vleckvieh koe,waar hij ook in zit gekruist. In Zwitserland zijn er nog genoeg raszuivere exemplaren. 
Skinny cavia   Skinny cavia's staan bekend als naaktcavia's. Ze zijn natuurlijk gevoeliger voor dingen zoals kou,vocht enzovoort. Dit maakt het toch weer een uitdaging om hen te houden. Het ras  komt niet veel tegen. 
Swifterschaap   Swifterschapen komen uit de flevopolders waar ze vroeger  diende om te grazen. Inmiddels zijn ze net als de schonebeker schaap  heel algemeen geworden. Ze dienen nu voor de  begrazing,voor het vlees en de wol.   
Tamme rat   Deze ratten worden speciaal gekweekt voor als huisdier te houden. Ze stamme af van de wilde ratten.Ook hier komen vaak kleurmustaties voor  en zelfs naakt. Ze worden niet oud.   
Texelse schaap   Texelse schapen komen van het eiland texel ,waar ze gefokt worden voor de lamskorteletten en voor de begrazing en uiteraard de wol. Het is een zeer talrijk ras er leven meer schapen als inwoners op texel. Buiten  texel zijn ze bijna niet te vinden ,wat texelaars ook niet willen.   
Toggenburger geit   Dit geitenras komt uit oostenrijk en word gebruikt om zijn melk. Buiten oostenrijk zijn ze schaars. Ze doen ook mee aan de begrazing.   
Toulouse gans   Deze ganzen komen uit oorspronkelijk uit frankrijk,waar ze gehouden worden voor het vlees en de veren. Ze lijken veel op de wilde ganzen. Echter zijn ze wel talrijk.   
Twentse gans   Deze ganzen komen oorspronkelijk uit twente ,waar ze gefokr worden voor het vlees,eieren en hun veren. Ooit waren ze in dit stukje van nederland en zelfs door heel europa vrij talrijk. Door de komst van de boerenganzen veranderde dit echter zeer  snel . Nu is het een bedreigde huisdierras.   
Twentse hoen   Net als bijn alle andere huisdierrassen hebben ze  veel te maken gehad met concurrentie. zo ook dit ras.  Ze koen uit twente ,waar ze in de 14e eeuw tot de 18e eeuw heel populair waren voor hun vlees en eieren.   
US  teddy  cavia    Deze teddy's hebben kortere haren dan zijn neefje de ch teddy's. Over het algemeen zijn het ruwharige cavia's .  Deze cavia's zijn vrij populair.   
Vlaamse geit   Vlaamse geiten zijn ook steeds zeldzamer aan het worden. Op enkele kinderboerderijen zul je ze nog tegen komen. Dit heeft ook weer te maken  met de populairdere geitenrassen. In de middeleeuwen waren ze wel heel pupulair voor zijn melk. 
Vlaamse reus   Vlaamse reuzen zijn niet op de belgische grond gefokt maar in duitsland. De duitsers noemen ze daarom ook wel deutche riesen.Later  rond de 16e eeuw zijn ze naar belgische fokkers  gegaan toen kregen ze deze benaming.  Ze zijn een van de grootste en zwaarste konijnenrassen. Ze bestaan ook in diversen kleuren.     
Wallisher geit   Wallisher geiten komen oorspronkelijk uit engelad om precies te zijn uit wales. Hier werden ze in de middeleeuwen gehouden voor hun melk. Ze worden nu nog door enkele fokkers gehouden.   
Wallisher shwarznase   Dit schapenras komt oorspronkelijk uit oostenrijk. Hier worden ze constant vrij  buiten gehouden ,wat invloed heeft op de smaak van hun vlees. Ook worden ze gehouden voor hun wol. Bijna altijd worden ze in kuddes gehouden die weer beheerd worden door herders.   
Zijdehoen  De  zijdehoender is een typisch aziatisch ras en ooit overgewaaid naar europa. Hier houd men ze voornamelijk als sierkip. Terwijl in de aziatische landen  voor het vlees en eieren worden gefokt. Ze zijn wel talrijk en ook in diversen kleuren te vinden.   
Zwartblesschaap   Deze geheel bruine schaap met een zwarte kop en witte bles kwam vroeger  veelvuldig voor. Ze werden gefokt voor begrazing,wol en het vlees. Door  de populairdere rassen  is deze hun functie verloren en zelfs zeldzaam.   
MENSELIJK VOEDSEL  Veel van onze schapen,varkens,koeien en pluimvee rassen worden speciaal gefokt  voor het vlees,eieren en wol.Om de mens van alle gemakken te voorzien.Door met rassen te kruisen  vergrioten boeren hun vlees,eieren,melk of wol productie.Dit is voordeliger ook voor de economie. Maar veel rassen gaan er helaas op achteruit. 


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen