Australische outback
Islands
Antartica
Australische outback

 AUSTRALISCHE 
OUTBACK

De warme,droge uitgestrekte steppes .En de mini regenwouden aan de uithoek van onze planeet 

 
In het binnenland in australie ligt de outback, een gigantische woestijn met rood zand en rotsen en enkele bomen, er zijn verschillende ecosystemen zoals ook bossen en moerassen. Ook komen hier bijzondere dieren voor     
Australische boskalkoen  Deze hoendersoorten leven solitair. Na de paring legt het vrouwtje in het zand zijn eieren ,waarna ze door de zon worden uitgebroed. Ze eten zelf zaden.     
 Australische buidelmuis   Deze muizen leven vooral 'snachts. Door dehuidplooi tussen de ellebogen kunnen ze heel goed springen,en zelfs stukjes zweven. Ze eten zaden,nootjes en vruchten . Ze leven in familliegroepen .    
Australische flappentak  Deze insekten eten bladeren. Ze kunnen een schorpioen nadoen ,zodat zijn belager schrikt.Ze eten bladeren .Door hun groene of bruine kleur vallen ze amper op in de bomen.     
Australische fluiteend  Deze eenden leven in koppels of in kolonies. Bij gevaar maken ze een fluitendgeluid,waaraan zijn naam dankt.  Ze eten hoofdzakelijk grassen.   
Australische griel   Zijn  vrij grote loopvogels. Ze eten zaden. Ze leven alleen of in koppels .Vaak leven ze in de buurt van stenen.Op de uitgestrekte Australische vlaktes vallen ze nauwelijks op.     
Australische jacana   Australische jacana's leven vrij solitair. Het zijn lichte vogels ,waardoor ze makkelijk over water lelies kunnen lopen. Ze eten echter schaaldieren.  Voor roofdieren zijn ze goede prooien.   
Australische kuifduif   Deze duiven hebben een kuifje,waar zijn naam aan dankt. Ze eten zaden en leven in koppels. Beide geslachten zijn niet te herkennen.    
Australische uilnachtzwaluw  Deze vogels zijn 's nachts actief.Overdag zitten ze heel stil in de bomen,vlakbij de stam.Waar ze niet opvallen,door dit gedrag  worden ze juist bedreigd.Men ziet ze vaak niet en kappen hun bomen .Ook worden ze weleens per ongeluk neergeschoten.  Uilnachtzwaluwen zijn jagers.Ze eten kleine zoogdieren.   
Australische zeearend   Australische zeearenden zijn een van de grootste vliegende vogels van het continent. Ze eten vis,aas, middelgrote vogels en kleinere zoogdieren. Hij staat dan ook aan de top  van de voedselketen .En houd dus ook de populatie van veel vogels,reptielen en zoogdieren in toom.  Echter broeden ze inm monogame koppels.    
Baardagame   Deze hagedissen danken hun naam aan hun baardje ,waarmee  de mannetjes de vrouwtjes versieren .De mannetjes hebben de grootste baard en zijn ook groter. Ze eten insekten.     
Barraband parkiet   Barraband parkieten leven in grote  kolonies. Ze broeden in rotsen,waar ze in koppels leven. Ze eten zaden ,noten en vruchten. Door de illegale handel worden ze ernstig bedreigd.   
Benneth wallaby   Benneth wallaby's zijn 1 van de bekendste soorten wallaby's. Ze leven in kleine kuddes. Ze eten grassen en bladeren.     
Bergduivel   Bergduivels of ook wel moloch genoemd kunnen zich goed  verdedigen tegen roofdieren door zijn stekels. Hij neemt vocht op viadehuid,waardoor ze nauwelijks hoeven te drinken. Ze eten insekten.     
Blauwe Honingzuiger  Blauwe honingzuigers leven in de Australische wouden.Met hun speciale snavel halen ze nectar en honing uit bloemen ,bijen en wespennesten. Mannetjes zijn felblauw van kleur.Vrouwtjes zijn wat donkerder.   
Blauwtongskink   Blauwtongskinken danken hun naam aan hun blauwe tong. Ze vangen hiermee insekten.Ook is zijn blauwe tong een afschrikmiddel voor roofdieren,die denken dan dat hij giftig is.Dit is hij echter niet. Ze leven solitair.     
Blauwvleugel kookaburra   Deze vogel zijn famillie van de ijsvogels en is een ondersoort van de  kookaburra. Hij eet kleine zoogdieren ,insekten en vissen. Ze leven in koppels.     
Blauwwang honingeter  Blauwwang honingeters danken hun naam aan hun dieet.Ze eten honing en insekten. Ze leven solitair. In het voorjaar zoeken ze elkaar op ,om een nestje te maken.   
Bleekkop rosella   Bleekkoprosella's worden ernstig bedreigd door de illegale handel. In het wild lopen de aantallen drastisch terug daardoor. In het wild leven ze in gigantische groepen,die in het paarseizoen koppels vormen. Zo'n koppel blijft voor het leven.   
Bourkes parkiet  Bourkesparkieten komen in grote kolonies voor.Deze vormen dan weer koppels tijdens het broeden. Door de illegale handel worden ze bedreigd.Inmiddels zijn hier van ook verschillende kleuren gekweekt.   
Diamant duif   Diamantduiven danken hun naam aan de stippen op hun verenkleed. Het is een kleine duivensoort ,die in koppels leeft. Vrouwtjes doen al het werk,mannetjes komen alleen maar om te paren. Het zijn echte zaadeters.    
Dingo   Dingo's zijn een van de zeldzaamste hondachtige ,er leven nog enkele honderden in reservaten en dierentuinen. Ze leefde oorspronkelijk in hechte roedels,die samen joegen op kangaroes. Door concurrentie met boeren en ook ziektes zoals hondsdolheid hebben hun aantallen terug laten lopen.     
Edelpapegaai   Edelpappegaaien  leven in hechte koppels. Mannetjes zijn groen van kleur en vrouwtjes rood. Ze  eten zaden,vruchten en noten. Door de illegale handel is hij bedreigd en dit zorgde er ook voor dat hij veel als huisdier word gehouden.     
Ekstergans    Eksterganzen leven in koppels. Ze eten veelal zaden. In tegenstelling tot andere ganzensoorten trekt hij niet,het is dan dus ook een standvogel.     
Emoe   Emoes zijn de kleinste van de grootste loopvogels. Hij kan duizenden kilometers afleggen om voedsel en water te zoeken. Ze leven in koppels. Wist je dat ze groene eieren leggen ?    
Geelvoet kangoeroe  Geelvoetkangoeroes komen in rotsachtige gebieden voor,daardoor vallen ze met hun grijze kleur nauwelijks op. Ze eten planten die ze daar vinden. De naam dankt aan zijn geelachtige poten.   
Gevlekte buidelmarter  Deze marters eten kleinere zoogdieren,insekten,eieren en soms ook vruchten .Ze leven solitair en dulden elkaar alleen in de paartijd. Als de jongen uit de buidel kruipen klimmen ze eerst net als bij apen op de rug van de moeder.    
Goulds amadine   Deze kleine vogeltjes zijn kleurrijk. Mannetjes en vrouwtjes zijn precies hetzelfde ,waardoor het lastigte zien is. Ze leven alleen en in de broedtijd in koppels. Het zijn zaadeters.     
Grasparkiet   Geasparkieten leven in gigantische kolonies die koppels vormen in de broedtijd. Mannetjes hebben een felgekleurde washuid boven hun snavel,vrouwtjes hebben dit donkerder. Ze eten voornamelijk zaden,ze zijn zeer snel zelfs aan roofvogels ontsnappen ze vaak. Door de illegale handel worden veel parkiet gevangen.     
Grijze reuzen kangoeroe    Zijn een van de zeldzaamste reuzenkangoeroes. Mannetjes  zijn ietsje groter. Ze leven in kleine groepen.     
Hagen wallaby  Hagen wallaby's zijn een van de zeldzaamste en schuwere wallaby's.Ze leven solitair. Er word veel op gejaagd.   
Hoendergans   Hoenderganzen zijn ook standvogels. Het is geen famillie van eenden en ganzen ,maar een compleet eigen famillie. Ze leven in koppels en eten waterplanten.     
Inca kaketoe   Deze kaketoes worden door de illegale handel en stroperij bedreigd. Ze leven vaak in groepen die in het broedseizoen koppels vormen. Net als de meeste pappegaaiachtigen zijn ook kaketoes heel intellegent.   
 Koala   Koala's leven in bomen en eten daar ecalypthus. Omdat planten vertering veel tijd kost slaapt hij ook 20 uur per dag. Ze leven solitair. Ze zijn stressgevoelig.     
Koekoeks uil   Deze uilen jagen vooral 's nachts. Ze eten kleinere zoogdieren en andere kleinere dieren. Ze leven in koppels in de broedtijd,daarbuiten alleen.    
Koraal teen boom kikker  Deze boomkikkers houden zich vaak schuil in bomen. 's ochtends en 'snachts slaapt hij vaak  onder het blad ,overdag zit hij er vaak bovenop. Ze eten insekten.    
Kowari   Kowari's worden ook wel kamstaartbuidelrat genoemd. Hij leeft vooral 'snachts . Ze eten vruchten,zaden,noten en soms zelfs insekten. Hij leeft solitair.     
Kraaghagdis  Kraaghagedissen zijn vredige hagedissen,alleen als er gevaar dreigt zet hij zijn grote kraag op,zodat hij groter lijkt. Zo vechten mannetjes ook tegen de vrouwtjes. Ze eten insekten.     
Langoor buidel rat  Deze buidelratten leven solitair. Ze danken hun naam aan hun lange oren,waarmee ze uiteraard goed horen. Ze graven met hun snuit vaak door de aardbodem om insekten te zoeken.    
Langsnuitpotoroe  Langsnuitpotoroes zijn een soort kangaroerattren.Ze leven semi-solitair.Hun voedsel bestaat uit insekten,zaden en vruchten.  Zelf zijn het ook prooidieren voor veel roofdieren.   
Lori van de blauwe bergen   Deze pappegaaienachtige leeft in groepen die in de broedtijd koppels vormen. Ze eten nectar die ze met hun borstel tongertje oplikken. Er bestaan verschillende ondersoorten met elk een iets andere verenkleed.     
Manengans   Manenganzen zijn geen famillie van de gans maar juist van de eend. Het zijn overigens geen zwemmer. Mannetjes herken je aan hun dikkere hals.     
Maskerkievit  Maskerkievitten leven meestal in koppels.Ze beschermen hun jongen goed,door de belager aan te vliegen. Ze hebben een gele stekel,waarmee ze  hun belager afschrikken.     
Mierenegel   Mierenegels zijn een van de weinige zoogdieren die eieren leggen.D e zon broed ze dan uit. Ze eten insekten die ze 's avonds en in de vroege ochtend. Ze leven solitair. Met hun stekels kunnen ze zich goed verdedigen tegen roofdieren.     
Moeras wallaby   Moeras wallaby's  leven in kleine groepen. Ze leven in het noorden van dit continent tot aan de zuid oost aziatische regenwouden toe,waar ze werden  ingevoerd    
Naaktoog kaketoe   Deze kaketoes danken hun naam aan hun ogen waar  op hun wimpers geen veren groeien zoals bij  andere vogels wel het geval is. Ook zij worden door de illegale jacht en stroperij enstig bedreigd.   
Ornaat elfje   Ornaat elfjes zijn kleine zaadeters .Ze leren hun jongen een uniek fluittoon,wat bij elk broedpaar verschilt. Op deze manier word voorkomen dat de nest inpikkers ook voer krijgen. Ze leven alleen ,alleen tijdens het broed seizoen komt hij in koppels voor.     
Papegaai amadine  Deze kleinere vogels leven alleen of in koppels. Je herkent ze aan hun  opvallende blauwe kop. Ze eten zaden. Papegaaiamadines worden vaak verhandeld.   
Parma wallaby   Is een van de kleinste wallaby soort. Ze leven alleen of in koppels .Oook zij zijn ingevoerd op de zuid oost aziatische eilanden . Ze eten bladeren en grassen.     
Penant rosella  Penant rosella's  lijken best veel op de pracht rosella's Ze zijn ietsje kleiner,maar komen in hetzelfde  gebied voor. Ook penant rosella's worden bedreigd door de illegale handel.   
Port lincoln parkiet   Port lincoln parkieten leven in grote groepen.In het voorjaar  wanneer ze gaan paren en broeden vormen ze koppels. Ze eten vruchten.     
Pracht rosella   Deze pappegaaiachtige  leven in kolonies die in het broedseizoen in koppels leven. Ze zijn door de illegale handel zeldzamer geworden.     
Quogga  De quogga is een zeer bedreigde buideldier.Ze zijn verwant aan de wombats,maar bewegen zich voort als een kangaroe.Ze eten plantaardig voedsel Ze zijn ook totaal niet schuw,en komen soms naar steden waar mensen wonen toe.   
Rode reuzen kangoeroe   Is de meest voorkomende kangaroesoort.Mannetjes hebben een rode rug en vrouwtjes zijn grijs. Ze leven in harems,mannetjes kunnen elkaar flink te lijf gaan tijdens gevechten. Hun voorpoten dienen als  bokshanden. Met hun platte voeten en lange staart kunnen ze 8 meter  ver springen.   
Regenboogvis   Deze vissen leven in vrij grote sholen.Ze houden de meren algvrij,waardoor ze ook veel in vijvers en aquaria's worden gehouden.   
Rose kaketoe   Rose kaketoes zijn een van de meest voorkomende kaketoes ter wereld. Ze leven in koppels die weer in een kolonies vormen. Ook zij worden door de illegale handel bedreigd.     
Spitsstaart amadine   Deze vogels leven in grote kolonies. In de broedperiode leven ze in koppels,die wel nog in de kolonies gevormd worden. Ze eten zaden. Deze soort word bedreigd door de illegale handel.   
Stekelstaart varaan   Deze kleine varanen eten insekten en kleine zoogdieren. Het zijn een van de kleinste varanen die er zijn.    
Strohals ibis   Deze ibissen leven in kolonies die in de zomer broedparen vormen. Ze leven aan de kust en bij rivieren.Mer hun snavel waden ze naar schaaldieren.    
Suiker eekhoorn   Suikereekhoorns zijn nachtactieve dieren. Ze eten noten ,insekten en vruchten. Ze leven in famillieverband.Ze zijn razend snel,waardoor ze makkelijk aan roofdieren ontsnappen.    
Tammar wallaby   Tammar wallaby's zijn een van de kleinste wallaby's .Ze leven solitair of in kleine groepen. Ze zijn ook schuw.     
Treksprinkhaan   Al hoewel treksprinkhanen overal ter wereld voorkomen .Is de populatie  in de zogenaamde "outback" best indrukwekkend. In de zomer trekken miljoenen  treksprinkhanen naar gebieden waar voldoende voedsel is ,hieraan danken ze ook hun naam. Ondanks de enorme aantallen  zorgen veel insekteneters voor "bestrijding" .Ondanks dat  zijn er nog steeds veel. In sommige gebieden  veroorzaken ze zelfs overlast. Ze eten grassen.   
Turksine parkiet   Deze kleurrijke vogels zijn van alle australische parkieten het minst voorkomend. De aantallen lopen erg terug .Dit komt voornamelijk door de (illegale) handel.    
Valkparkiet  Valkparkieten hebben een grappig kuifje,waarmee ze  emoties kunnen tonen ,dit maakt het ook dat ze meer famillie zijn van de kaketoes dan van de andere parkieten. Ze leven in grote kolonies,die in het broedseizoen koppels vormen. Ze eten zaden.     
Viooltjes lori  Viooltjes lori's zijn hele kleurrijke vogels. Ze leven in vrij monogame koppels.  Met hun borsteltongetje  eet hij nectar.Naast nectaar eet hij ook vruchten.   
Vissende rat   Deze nachtdieren leven dichtbij wateren,waar ze op kleine vissen jagen. Ze hebben een vettige,waterafstonde vacht en ze kunnen ook nog eens goed zwemmen.    
Vogelbekdier   Vogelbekdieren  hebben een giftige bek. Ze zijn een van de weinige zoogdieren die eierenleggen,die ze uitbroeden in een hol bij de rivier. Zer leven vooral 'snachts . Ze hebben een soort snaveltje,waaraan de naam dankt. Ze leven solitair.     
Voskoesoe   Voskoesoes zijn nachtdieren die solitair leven. Ze kunnen goed klimmen. Ze eten insekten.     
Vuurkop baardvogel   Vuurkop baardvogels leven hoofdzakelijk solitair buiten het broedseizoen. Ze eten meestal zaden.  Om te imponeren zet het mannetje zijn kuifje op zijn kop omhoog.   
Wandelende tak   Deze insekten vallen niet op  door hun schutkleur. Ze lijken op afstand op takken,waaraan de naam dankt. Ze eten bladeren.     
Wombat   Wombats zien niet goed,maar ruiken des te beter.Met hun sterke poten kunnen ze goed graven. Ze wonen in holen. Ze zijn in de late avond en vroege ochtend actief. Ze eten insekten.    
Witwang reiger   Deze reigers  leven altijd vlakbij water en soms ook bij mangroves waar ze op vis en schaaldieren jagen. Ze zijn zeer algemeen.   
Witwang wallaby   Deze wallaby's zijn 1 van de zeldzaamste  Ze leven in kleinere groepen. Ze eten grassen.     
Zandwallaby   Zand wallaby's behoren tot de kleinere wallaby's. Ze zijn lichter van kleur ,waar de naam aan dankt. Ze eten grassen.      
Zebravink   Zebravinken leven in kolonies,die in de broedtijd in koppels leven. Het zijn zaadeters. Ze behoren tot de prachtvinken en worden dus ook als huisdier gehouden,hier worden ze in diversen varianten gekweekt.     
Zwarte valk   Zwarte valken zijn een van de snelste roofdieren van het continent. Ze  hebben vaker moeite met  kleinere vogels inhalen. Ze jagen namelijk op vogels. Ze hebben wendbare vleugels ,waarmee ze zelf snel \en wendbaar zijn.     
Zwarte zwaan   Zwarte zwanen zijn  tegenwoordig in enkele andere continenten ingevoerd zoals europa. Ze leven in monogame koppels. Ze eten waterplanten.     
Zwartkop lori   Zwartkoplori's zijn 1 van de vele ondersoorten van de lori's van de blauwe bergen. Er zijn uiteraard veel verschillen,waaronder in kleur en grootte. Ze eten nectar.     
AUSTRALISCHE MANGROVES  Ook in Australie heb je mangroves.Zowel in australie zelf en op de eilanden Papoea,Nieuw Guines,Fiji en Tasmanie zijn er genoeg te vinden.  Mangroves liggan vlakbij zee.Het water is brak,dus zout en zoet gemengd.   
 Australische dwergaalscholver  Australische dwergaalscholvers leven in kleinere groepen.In het voorjaar ,wanneer ze broeden vormen koppels. Het zijn echte viseters.Ze duiken het water in of zwemmen om de prooi te pakken te krijgen.     
Australische kluut   Australische kluten leven net als de bekendere Europese kluten  zijn het waadvogels.Die met hun lange poten en hun naar boven  gekromde snavel. Ze  leven in  kolonies,die koppels vormen tijdens het broeden.   
Australische pelikaan  Australische pelikanen leven het meest oostelijkst van alle pelikanensoorten. Naast mangroves zijn ze aan de hele oost kust van het Australische continent te vinden.  Door hun zwarte kringen rond hun ogen worden ze ook wel bril pelikaan genoemd. Ze eten vis,die ze uit het water zeven dankzij hun grote keelzak.   
 Australische slangenhalsvogel   Australische slangenhalsvogels leven alleen of in koppels.Ze danken hun naam aan hun lange hals,waarmee  ze prooien onder water kunnen vangen. Ook duiken ze weleens helemaal het water in.     
 Degenkrab   Degenkrabben hebben ter bescherming een hard pantser op hun rug.Ze hebben dat van geboorte af aan al. Soms is het onhandig bijvoorbeeld tijdens het paren. Ze eten aas.     
 Koningsparkiet   Koningsparkieten zijn een van de weinige  parkieten die niet zo in kolonies leven,maaar wel in monogame koppels. Ze eten zaden,noten en vruchten. Door de illegale handel worden ze bedreigd.     
 Mangrove reiger   Mangrove reigers vallen in de bossen bijna niet op. Net als alle andere reigers zit hij doodstil bij het water.En slaat hij pijlsnel toe  als een prooi nadert. Door milieuvervuiling word deze vogel bedreigd.     
 Radjah eend   Rdjah eenden zijn een van de grootste oosterse eendensoort. Man en vrouw verschillen nauwelijks van elkaar. Ze eten waterplanten.     
 Roodvleugelparkiet   Roodvleugelparkieten leven in kolonies die koppels vormen als ze gaan broeden. Ze danken hun naam aan hun rode slagpennen.  Ze worden bedreigd door de illegale handel.     
 Slijkspringer   Slijkspringers zijn vissen die zowel op het land als in het water leven.Dit komt doordat ze zowel kieuwen als longen hebben.  Mannetjes die iets groter zijn vechten fel voor de vrouwtjes. Ze eten larven en insekten.     
Wenkkrab   Wenkkrabben komen veelal voor in mangroves.Ze danken  hun naam aan het wenken met hun schaar,wat de mannetjes doen om de vrouwtjes te imponeren. Ze eten aas. En vallen veelvuldig ten prooi aan diversen roofdieren.     
Zoutwater krokodil   Zoutwater krokodillen worden ook wel zeekrokodillen genoemd. Ze leven zowel in zoet,zout als brak water. Toch komen ze het meeste in mangroves voor.Hier voeden ze zich met vis,vogels en ongewervelden. Ze kunnen over de 6 meter groot worden en enkele honderden kilo's wegen.     


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen