Overige aziatische gebieden
Hutan hujan : Het Aziatische regenwoud en Mangrove
Hutan hujan : Het Aziatische regenwoud en Mangrove

hutan hujan:

De Aziatische regenwouden en mangroves 
 Hutan Hujan betekend in het maleis "het regenwoud " De Aziatische regenwouden vinden  we tegenwoordig  in het zuid oosten van het continent. Deze regenwouden herbergen  talloze zeldzame en unieke diersoorten. Regenwouden zijn tegenwoordig zeer bedreigd.Het kappen van bomen ,de ikllegale jacht en handel vormen steeds grotere problemen.     
Apenarend   Deze arenden zijn een van de grootste roofvogels van het woud. Ze eten apen en diversen andere kleine zoogdieren.Ze zijn zeldzaam,door de illegale boskap.     
Argusfazant  Deze zeldzame fazanten leven alleen en in het paarseizoen of broedseizoen komen ze bij elkaar . Zowel mannetjes als vrouwtjes zijn zeer onopvallend. Mannetjes hebben blauwe staartveren ,waarmee ze pronken en dansen tijdens de paringsdans. Mannetjes zijn ook veel groter dan de vrouwtjes.   
Atlasvlinder  Atlasvlinders zijn familie van de pauwogen. En behoren tot de grootste vlinders ter wereld. Volwassen dieren hebben een lange roltong ,waarmee ze vruchten eten. Dit hebben overigens alle vlinders. Vlinders hebben een cyclus. Uit een eitje komt een rups,wat vervolgens een cocon word.En daaruit komt een vlinder die een paar weken leeft ,en dan ook weer eieren legt.   
Axishert   Axisherten zijn een van de meest geliefde prooi dieren. Ze vallen niet op in het woud ,door hun vacht. Ze leven in harems . Bokken hebben imposante geweien,waarmee ze vechten in de bronstijd om zijn harem. Deze gevechten lopen meestal niet zo dodelijk af. Het zijn vrij rustige herten.    
Aziatische mesvis    Deze vissen groeien uit tot ware reuzen van 3,5 meter lang en is daarmee  een van de grootste zoetwatervissen op het Aziatische continent. Ze eten kleinere vissen. Ze zijn bedreigd door watervervuiling,hierdoor worden vele niet zo groot. Er bestaan verschillende soorten mesvissen.   
 Aziatische  olifant 

elephanhus maximus 
 Aziatische olifanten zijn tegenwoordig zeldzaam ,doordat men illegaalde bossen kapt. Ook toerisme  is van belang ,omdat ze vaker hierop ritjes maken. Aziatische olifanten leven in kuddes bestaande uit verwanten. Mannetjes leven alleen of in een mannengroep die een zwervend bestaan leven. Rond 15 jaar is een olifant volwassen.   
Aziatische kleinklauw otter  Deze otters danken hun naam aan de klauwtjes,wat ze naast hun zwemvliezen aan hun poten hebben,hiermee kunnen ze hun prooi goed vasthouden.  Klein klauwotters worden ook wel dwergotters genoemd ze leven in familliegroepen.Iedereen zorgt dan ook voor de jongen. Ze eten vis,kleinere zoogdieren en schaaldieren.   
 Aziatische rode hond   Deze hondachtigen jaagt in groepen op herten en zwijnen. De groepsverband is hecht en ze jagen echt samen. Door ziektes ,illegalke jacht en houtkap worden ze helaas bedreigd.     
Aziatische wolnek ooievaar  Deze ooievaars leven echter in  monogame koppels.  Ze eten vissen,insekten en kleinere zoogdieren.  Ze leven vaak aan de bosranden vlakbij moerassen,maar ook dieper in het regenwoud worden ze vaak aangetroffen.   
Baardzwijn  Baardzwijnen danken hun naam aan hun kleine baard onder hun keel. Deze  grote maar bedreigde aziatische boszwijn leeft voornamelijk solitair.   
Balabac kantjil  Dit kleine dwerghertje behoort tot de kleinste herten ter wereld. Het is een ondersoort van de Javaanse kantjil. HHij is nog ietsje kleiner.En ook kwetsbaarder.   
Bankiva hoen   Bankiva hoenders zijn de wilde variant van de tamme huiskip en ze zijn tevens ook de voorouders. Ze lijken ook heel erg op de tamme kip. Het zijn zaadeters. Ze leven in kleine harems mt 1 haan en 2-8 hennen.     
 Banteng   Bantengs zijn aziatische runderen uit het diepe bos. Mannetjes zijn helemaal zwart.  Vrouwtjes en jongen lichtbruin .Jonge mannetjes verkleuren op latere leeftijd. Ze leven in harems.     
Beer koeskoes  De beerkoeskoes leeft meestal hoog in de bomen . Hier eten ze vooral insektenvruchten en bladeren. Ze zijn in de vroege ochtend en de late avond actief,door hun grote ogen kunnen ze goed zien.   
Beer makaak  Beermakaken leven in harems tot 20 -30 dieren. Na enkele jaren gaan de jongen op zoek naar een eigen groep of sluiten zich aan bij een andere groep. Het zijn alleseters.     
Beermarter   Beermarters zijn famillie van de kleine beren. Dankzij hun dikke vacht kunnen ze ook tegen kou. 'Snachts jagen ze op vogels ,eieren, bessen en kleine zoogdieren. Overdag liggen ze in bomen te slapen.    
 Bengaalse tijger 
Panthera tigris tigris 
 Bengaalse tijgers zijn een van de 9 nog levende ondersoorten van de tijgers,omdat hij  de een naar grootste is  en nog het meeste van alle soorten voorkomt word hij ook wel koningstijger genoemd. Ze jagen in het algemeen op  wilde zwijnen,herten en soms ook buffels of jonge olifanten. Door de houtkap en de illegale jacht word deze soort met uitsterven bedreigd.     
 Bengaalse tijgerkat   Deze katten zijn zeer zeldzaam. Ze leven uitsluitend solitair en zijn 'snachts actiefZe jagen op kleinere zoogdieren.En ook vis.     
Berletts dolksteek duif   Deze vogels danken hun naam aan hun rode vlek op hun borst. Ze zijn is bepaalde delen heel algemeen. Ze leven in verschillende samenstellingen.     
Birma tortel   Birma tortels leven alleen of in koppels of in kleine groepjes .Je zult ze nooit in grotere groepen aantreffen ,zoals andere duivensoorten.  Het zijn zaadeters.   
Bonte muskaatduif   Bonte muskaatduiven zijn vrij algemeen in de regenwouden.  Ze zien er wit uit.Ze worden daarom ook wel eens witte muskaatduif genoemd.  Echter hebben ze ook een klein  beetje zwart in zich. Ze eten zaden.En meestal vind je ze in koppels.     
Borneo boomkikker   Deze kleine kikkers zie je 's nachts vaak op  het eiland borneo. Mannetjes maken in het paarseizoen een hard kwakend geluid.  'S nachts gaan ze meestal op pad naar insekten. Kikkers zijn hierom dus juist goed voor de natuur. Zeker omdat hier in de tropen veel muggen leven.   
Borneo gibbon  Borneo gibbons  zijn een ondersoort van de gibbons. Ze leven in famillie groepen.Jongen gaan later uit een familliegroep om zelf een famillie op te richten. Borneo gibbons worden ook wel hoeloks genoemd En komen slechts voor op het Aziatische eiland Borneo.Waar  hevige boskappingen zijn ,waardoor ook de Borneo gibbon met uitsterven bedreigd word.   
Borneo orang oetan   Borneo oran oetangs zijn 1 van de 2 ondersoorten. Ze leven semi solitair dus zowel als groepen in verschillende samenstellingen als alleen komen ze veel voor. Ze zijn de grootste boombewoners ,ze komen ook zelden op de grond . Mannetjes herken je aan zijn wangplaten die in de puberteit beginnen te groeien. De vrouwtjes vinden dit aantrekkelijk.     
Borneo vuur fazant  Borneo vuurfazanten leven alleen op het aziatische eiland Borneo. Mannetje is zeer opvallend.Het vrouwtje juist minder ,omdat zij onopvallend moet broeden.   
Blauwe pauw  Blauwe pauwen worden bijna overal ter wereld gehouden,maar van oorsprong komen ze van hier. Mannetjes hebben grote veren die ze opzetten om indruk te maken. Vrouwtjes zijn heel onopvallend.     
Bloembid sprinkhaan   Deze insekten zijn perfect gecamoufleerd. Ze lijken sprekend op bloemen. Zo kunnen ze zich veiligstellen voor roofdieren. Zelf eten ze ook andere insekten.     
Brahmaanse wouw   Brahmaanse wouwen leven in monogame koppels. Ze broeden hoog in de bomen.  Het zijn vrij wendbare vogels.Ze eten kleine zoogdieren en vogels.    
 Brillangoer   Brillangoeren  danken hun naam aan hun kringen rond de ogen.Het zijnechte planteneters die net als runderen een extra maag hebben om alles te verteren. Ze leven in harems.     
 Brilslang   Deze giflangen zijn vrij gevaarlijk. Ze eten voornamelijk kleine zoogdieren, maar belagers  waarschuwen ze ook door zich groot te maken.Helpt dit niet dan bijt hij hen ook. Brilslangen danken zijn naam aan hun oog die op zijn achterhoofd staat.Als hij dreigt dan is dat duidelijk te zien.     
Chinese aligator   Deze krokodillensoort is vrij zeldzaam geworden door de jacht en de illegale handel.Hij leeft nog in enkele  gebieden in het regenwoud.     
Chinese kwartel   Deze kleine  loopvogels zijn zeer schuw. Ze komen voor in kleine harems van 1 haan en 2-4 hennen. Ze zijn geliefd als prooidier.     
Chinese muntjak   Word ook wel blafhert genoemd,door het geluid wat hij maakt. Deze kleine herten zijn volop in dit gebied te vinden.Mannetjes zijn iets groter en hebben grotere hoorns dan het vrouwtje.     
Chinese vuurbuikpad   Chinese vuurbuikpadden danken hun naam aan hun knal rode,oranje buik.Dit vinden  beide geslachten heel aantrekkelijk aan elkaar. Niet alleen de  felgekleurde buiken  imponeren ze elkaar ,ook hun luid gekwaak speelt een grote rol. Van de boven kant  zijn  ze geheel groen met een beetje zwart. Dit vormt een perfechte camouflage.   
Chines vuurbuiksalamander  Chinese vuurbuiksalamanders leven  vooral in het water. Ook zij danken hun naam aan hun fel rood oranje buik.  Ze eten kleine larven die in het water leven.   
 Douc langoer   Deze apensoort is zeer zeldzaam geworden ,door de illegale jacht en houtkap. Ze leven in harems. Het zijn echte planteneters.    
 Dubbele neushoornvogel   Deze vogels zijn het meest algemeen op dit continent. Vrouwtjes zijn iets kleiner en hebben oranje ogen. Mannetjes hebben blauwe ogen en zijn veel groter. Het zijn echte vruchteneters.     
Dwerg gourami  Dwerg gourami's komen in verschillende kleuren voor. Mannetjes zijn feller gekleurd dan vrouwtjes. Met hun voelsprieten voelen ze als het ware waar de bodem en alle planten zijn. Het zijn alleseters zowel algen,kleinere vissen als larven staan op het menu.   
 Edward fazant   Is een van de zeldzaamste hoendersoorten .Ze leven alleen .Alleen in de paartijd komen ze samen. Ook hier geld  mannetjes zijn kleurrijker dan de vrouwtjes.     
Fazantduif  Fazantduiven zijn schuwe loopvogels.Door te hupsen en op te fladderen kunnen ze toch wel hoog in de bomen komen. Ze eten zaden. Ze leven vrij solitair.Man en vrouw van deze soort herken je niet,ze zijn identiek gekleurd.   
Filipijnse kaketoe   Kaketoes  zijn weer een andere vorm ,maar wel nog famillie van de pappegaaiachtigen. Ze leven in monogame koppels. Deze soort is bedreigd door de boskap,handel en de jacht.  Ze eten noten,zaden en vruchten.  Meestal broeden ze in hoge boomholen.   
 Filipijnenkrokodil    Zijn een van de zeldzamere krokodillensoorten ter wereld. Ze zijn niet groot (max 2,50 meter)  maar zeer sterk. Ze eten herten ,zwijnen en soms ook apen.     
Ganges dolfijn   Door millieu vervuiling en de jacht en vernietiging van het leefgebied word hij steeds zeldzamer. In tegenstelling tot andere rivierdolfijnen leeft hij alleen ,wat het schatten in aantallen moeilijk maakt. Alleen in de paartijd komen ze bij elkaar.     
Garra rufa vis   Deze vissen worden veelal in gevangenschap gekweekt voor schoonheidsspecialisten ,omdat ze goed voeten kunnen schoonmaken. Ook bestaat er nog een ruime wilde populatie .     
Gaur   Gaurs zijn de grootste runderen ter wereld. Een volwassen stier kan 2 meter hoog worden en over de duizend kilo wegen. Ze leven solitair ,alleen in de paartijd komen ze bij elkaar. Ze eten grassen,bladeren en boomschors.     
Gayal   Gayals  lijken heel erg  op de gaurs. Toch zijn ze veel kleiner en zelfs schuwer. Ze bestaan ook in  tamme versie ,die de lokale bevolking gebruikt.  Dit wel op kleine schaal.     
Geelkeel lijstergaai  Geelkeel lijstergaaien  eten net als andere  lijster soorten insekten. Ze slaan slakken kapot tegen stenen en bomen. Meestal in het regenseizoen zijn ze actief.Dan  komen er veel insekten naar boven ,wat weer een voedselbron vormt.  Meestal leven ze alleen,behalve bij het broeden.   
Geelwang neushoornvogel   Deze neushoornvogels danken hun naam aan hun bijna gele kop. Ze  leven in monogame koppels .Die nestelen in een hoge boom. Hier metselt het vrouwtjes zich in . Waarna het mannetje moet blijven voeren ,totdat de jongen uitvliegen. Zelf eten ze vruchten.  
(eigen foto DWA)
 
 Gerribbelde neushoornvogel  Deze neushoornvogels hebben een kleurrijke snavel,die wat gerribbeld is waaraan hij zijn naam dankt. Hij is een van de grootste soorten. Ze zijn zeer bedreigd door de jacht en houtkap.Hij word ook wel  maleise neushoornvogel genoemd.     
Gewone dolksteekduif  Deze duiven danken hun naam aan rode borst. Vroeger dachten ze echt dat ze neergestoken waren toen ze dood gevonden werden ! Nu zijn we erachter dat dat gelukkig niet het geval is. Er zijn ook verschillende soorten.   
Gewone jaarvogel  Deze vogels zijn verwant aan de neushoornvogels. Ze zijn iets kleiner. Ze zijn zeer schuw. Jaarvogels leven in monogame koppels.    
Ghost mesvis  Ghost mesvissen danken hun naam aan hun  zwarte kleur. Ze hebben een wit puntje aan hun staart en hun ondervinnen. Ghost mesvissen worden niet heel groot, ze behoren tot de kleinste soorten van de mesvissen.   
Goudfazant   Deze fazanten zijn zeer schuw. Ze kunnen hard schreeuwen bij gevaar. Deze soort komt het meest voor bij particuliern.Ook in het wild zie je ze nog veel. Er zijn hiervan verschillende kleurvarianten gekweekt.    
Goudkat   Goudkatten zijn kleine katachtigen. Ze zijn heel schuw en ook vooral 's nachts actief. Ze eten kleinere zoogdieren en vogels. Die ze uit bomen kunnen plukken en op de grond. Af en toe vissen ze ook.   
Goudwang gibbon   Deze apen leven in gezinsverband. 'S ochtends zingen ze door het hele regenwoud. Ze eten echter plantaardig voedsel. Ze zijn behendig.     
Groene boomboa   Deze wurgslangen slapen veel. Ze eten  enkele keren per week 1 grote prooi,waarna hij een periode niet eet. Hij leeft  solitair. En kennen geen paarseizoen.     
Groenvleugelduif   Deze vogels zijn zeer algemeen.Ze planten zich snel voort en leven grotendeels alleen. Ze eten zaden.     
Grote alexander parkiet   Deze parkieten leven in enorme kolonies,bestaand uit allemaal koppels die in de paartijd broeden. Ze zijn zeldzaam door de jacht, illegale handelen boskap.     
Halsband parkiet  Halsbandparkieten danken hun naam aan zijn kale rand om hun nek. Ze leven in kolonies die allemaal uit koppels bestaan. Ze eten zaden,noten en vruchten.    
Hanuman langoer   In enkele aziatische landen is hij heilig, Hij is vernoemd naar de god hanuman. Het is  een goede klimmer en ze kunnen ook 8 meter ver springen. Over het algemeen leven hanuman in harems.Die soms wel eens heel groot kunnen zijn. Het zijn absolute planteneters.     
Hertenzwijn  Hertenzwijnen worden ook wel babirussa's genoemd. Deze solitair levende zwijnensoort is vrij schuw en leeft in de bosranden. Mannetjes zijn groter en krijgen forse slagtanden. Om te vechten tegen rivalen.  
Indische blauwrug   Zijn een opvallende verschijning in de regenwouden. Mannetjes zijn felblauw van kleur. Vrouwtjes zijn wat doffer ,maar vinden dat blauwe van het mannetje heel aantrekkelijk.  Het zijn echte zaadeters. Ze worden ook wel irena buulbuul genoemd.   
Indische modderkruiper  Deze modderkruipers danken hun naam aan het feit dat ze letterlijk in de modder kruipen. Ze eten algen en kleinere vissen. Zelf zijn ze ook prooi voor diversen roofvissen en ook landdieren.   
Indische neushoorn   Word ook wel pantser neushoorn genoemd,vanwege hun vacht. Ze zijn een van de meest nog voorkomende aziatische neushoornsoort. Ze leven solitair. Door de jacht en vernietiging van het leefgebied word hij zeldzaam.    
Indo chinese tijger   Van alle tijger ondersoorten gaat de indo chinese tijger het meest achteruit.  Door de jacht en habitat verlies. Hun leefgebied is nu teruggedrongen tot het minimum van wat ze ooit gehad hebben.   
Japanse nachtegaal  Deze kleinere vogels  zie je bijna niet in de wouden. Het zijn zaadeters. Ze worden vaak gehouden ,omdat ze mooi zingen. Mannetjes en vrouwtjes zijn niet te onderscheiden.   
Javaanse kantjil  Javaanse kantjils zijn een van de 2 Kantjils soorten. Ze  Het zijn schuwe solitaire dieren die vaak ook nog eens 's nachts actief zijn. Ze leven dan ook in het dichte woud,waar ze bladeren eten. Het is  een geliefd prooidier.     
Javaanse panter   Deze panters  komen enkel voor op het eiland Java. Ook hier lopen de aantallen flink terug  door de boskappingen en de jacht. Vooral omdat hij nu de grootste roofdier op het moment is De java tijger is al uitgestorven.   
Javaanse pauw   Deze pauwen zijn groenachtiger van kleur. Ze zijn ook  echt wild. Het zijn zaadeters. Javaanse pauwen worden ook wel groene pauw genoemd.    
Javaanse neushoorn   Is een van de zeldzaamste neushoornsoort.Hiervan zijn er nog geen 50 meer. Dit allemaal door ontbossing en de jacht. Ze leven solitair. Javaanse neushoorns nemen net als varkens graag een modderbad.Dit is goed voor hun huid. Dit verjaagt namelijk ook parasieten en insekten.      
Javaanse sambar  Deze herten zijn echte groepsdieren. Ze leven in harems  geleid door 1 mannetje die een gewei heeft ,waarmee ze in de bronstijd  zijn harem verdedigt.     
Jemen kameleon  Kameleonnen maken een stofje aan waardoor ze verkleuren om zo  zich weer aan te passen aan hun omgeving.     
Kempvis  Kempvis mannetjes vallen nogal op door hun felle kleuren. Mannetjes kunnen dan ook verschillende kleuren hebben,waardoor iedere vis uniek is. Vrouwtjes hebben dit uiteraard niet. Dit zijn haremlevende vissen .Mannetjes zijn dan ook super agressief tegen elkaar.En kunnen zich dan ook doodvechten. Deze vissen voeden zich met algen en larven.   
Kegelvlek  Kegelvlekken leven in middelgrote scholen  vannaf 5 dieren. Ze danken hun naam aan hun zwarte "kegelvlek" op zijn staart. Het zijn  eierleggende vissen ,die ze goed verstoppen en ook  bewaken. Ze eten algen.   
Kerabau  Kerabau's of in de volksmond ook wel wilde waterbuffel genoemd.Zijn de wilde variant van de indische waterbuffel,waarover je helemaal onderaan leest. Ze leven in kusddes.Met een stier die dominant is. Koeien beschermen hun kalveren met hun immense hoorns. Kerabau's hebben weinig vijanden behalve tijgers en de mens. Die hen bejaagd en hun leefgebied kleiner maakt. Waterbuffels danken hun naam aan hun liefde voor water .Ze baden geregeld in het moeras,wat goed is  voor de huid. Dit weert insekten en parasieten af.   
Komodo varaan  Met een lengte van 2 a3  meter en een gewicht van 300 kilo zijn ze de grootste hagedis ter wereld.  Ze leven solitair. Ze hebben een bek vol dodelijke bacterien. Ze kunnen daarmee een hele buffel doden. Eerst bijt hij en later komt hij terug om het op te eten. Dan komen er meestal ook meerdere varanen  samen en meestal ontstaat er gevechten.     
Konings cobra   Deze slangen zijn zeer giftig en word door de lokale bevolking extreem gevreest en tegenlijkertijd ook geliefd  vanwege hun geloof. Ze eten in principe alleen kleinere dieren ,maar hun gif is zo sterk om een hele olifant te doden. Alleen  bij gevaar haalt hij uit en maakt hij slachtoffers.  Integenstelling wat veel mensen denken is hij niet de giftigste slang.... maar hij staat wel op nummer twee.   
Krokodilstaarthagedis   Deze hagedissen lijken wel een beetje op kleinere krokodillen. Ze worden niet heel groot,waardoor ze ook niet opvallen voor roofdieren.Meestal zijn ze in de late avonden en in de vroege ochtenden actief. Ze eten insekten.   
Kuifhert  Kuifherten danken hun naam aan hun kleinere kuif op zijn kop. Deze kleine schuwe herten leven vaak in een verscholen bestaan. Dit moet ook wel,want er zijn genoeg roofdieren die wel een hapje kuifhert lusten. Kuifherten worden ernstig bedreigd door de jacht en habitatvernietiging. Ze leven hoofdzakelijk solitair.     
Laagland anoa  Laagland anoa's zijn de enige overgebleven anoasoort.In tegenstelling wat je zou verwachten is hij famillie van de runderen. Mannetjes zijn zwart en vrouwtjes zijn lichtbruin van kleur. Kalveren worden lichtbruin geboren ,indien het een mannetje is word hij zwart.  Anoa's zijn een van de zeldzaaamste premetieve runderen ter wereld.Door de jacht en habitat verlies word hij met uitsterven bedreigd. Ze leven solitair.   
 Laponder aap  Laponderapen leven in grote kolonies. Geleid door verschillende mannen die op hun beurt de leider zijn. In enkele  landen zijn ze heilig en worden ze bijgevoerd. Dit lijd tot het stelen van voedsel bij de lokale bevolking.     
Lierhert  Lierherten zijn  middelgrote herten die veel aan de bosranden te vinden zijn. Ze leven hier in kleine harems. Ze zijn heel schuw.    
Luipaard gourami  Luipaardgourami's danken hun naam aan hun vlekken.Hierdoor vallen ze vaak niet op. Ze eten larven en insekten. Jonge luipaardgourami's  vallen al helemaal niet op,zij zijn een stuk lichter van kleur.   
Luzon nevelrat  Deze ratten zijn vrij groot. Ze worden ook wel noordelijke nevelrat genoemd. Het zijn nacht actieve dieren . Ze eten dan vruchten. Ze leven solitair. Wanneer ze jongen hebben draagt de moeder hen net als bij apen op de rug. Ze klimmen ook veel in bomen.   
Maleise beer   Word ook wel honingbeer genoemd vanwege hun grote liefde voor honing. Ze hebben een lange tong,waarmee ze de honing kunnen oplikken . Ze kunnen heel goed klimmen.Ze leven solitair .    
Maleise bosuil   Deze uilen broeden in hoge bomen in oude spexhten hiolen. Hier leven ze alleen of in koppels. Ze eten kleinere zoogdieren.     
Maleise civetkat  Maleise civetkatten zijn echte nachtjagers.Ze jagen op vis,vogels,bessen en kleine zoogdieren.Ze leven vrij solitair. Ze kunnen goed klimmen.En klimmen dan ook in bomen om voedsel te vangen.   
 Maleise tapir 

tapirus indicus 
 Deze tapirs zijn zwart wit van kleur,zo vallen ze niet op in de bossen. Jonge dieren hebben ook een schutkleur na een aantal jaar veranderd dit naar zijn volwassen kleur. Het zijn verwanten van varkens,paarden en neushoorns. Ze hebben een slurfje ,waarmee ze  van alles kunnen pakken.     
Manenduif   Manenduiven danken hun naam aan hun  verenkleed op de hals. Het zijn zaadeters. En ze leven in kleine groepen. In de bomen vallen manenduiven niet op.Dit komt door zijn verenkleed.     
Manderijn eend   Manderijn eenden zijn door de handel ook in europa uitgezet. Van oorsprong komen ze hier voor. Mannetjes kleuren helemaal op in het broedseizoen.Vrouwtjes zijn    
Middel beo  Middel oftewel grote beo's zijn echte zangvogels. Ze eten zowel zaden,insekten als vruchten. Beo's kunnen wel 20 jaar oud worden.En zijn monogaam.Ook kunnen ze goed tamgemaakt worden. Dat vormt ook een bedreiging.Net als de jacht en vernietiging van het leefgebied.   
Molukken kaketoe   Is een middelgrote kaketoe soort. Ook zij zijn bedreigd door de handel,boskap en de jacht. Kaketoes hebben een opvallende kuif ,waarmee ze emoties aangeven, een partner verleiden en ook om gevaar aan te geven.   
Moeraskat  Moeraskatten staan dichtbij onze huiskatten. Echter leven zij in het diepe  regenwouden. Omdat ze solitair leven weten we helaas geen aantallen. Ze jagen op vis en kleinere zoogdieren ,maar ook vogels en reptielen.  Ze kunnen goed klimmen  dankzij de nagels die alle katachtigen hebben. Ook kunnen ze vrij goed zwemmen.De naam moeraskat dankt daar ook aan,omdat ze vaker bij moerassen leven.    
Mos kikker   Moskikkers danken hun naam aan hun groene kleur en hun aparte vorm. Hierdoor  vallen ze niet op in de bossen. Ze leven vooral 's nachts .   
Mutslangoer  Mutslangoeren kunnen rood of zwart van kleur zijn. Net als mensen. Jongen worden lichtoranje geboren.Deze zal later verkleuren naar een rode of zwarte vacht. Dit heeft niks met het geslacht te maken overigens. Ze leven in harems.     
Nijlgau  Nijlgaus zijn een van de grootste antilopen die hier voorkomt. Ze leven solitair. Mannetjes zijn donkerbruin van kleur en hebben 2 kleine hoorntjes. Vrouwtjes zijn geheel lichtbruin. Meestal krijgen vrouwtjes meerdere tweelingen.     
Net python   Zijn echte reuzen wurg slangen die door wurging een hele hert of zwijn kan doden. Zelfs mensen lopen weleens gevaar. Ze kunnen namelijk 7-8 meter lang worden.     
Neushoornslang  Deze wurgslangen danken hun naam aan hun hoorntje op hun neus.Door hun groene camouflage pak is hij bijna niet te zien in het dichte regenwoud. Ze jagen vooral 'snachts op jonge vogels en kleine zoogdieren.   
Nevelpanter   Nevelpanters zijn echte boom bewoners. Ze komen ook niet snel op de grond. Ze jagen 'snachts op apen,vogels en kleine zoogdieren. Ze leven solitair.    
Noordelijke witwang gibbon  Noordelijke witwang gibbons zijn een van de meestvoorkomende gibbonsoorten. Gibbons zijn dan ook het meest luidruchtigste dier  van het regenwoud. Het mannetje begint  met het duet en later valt het vrouwtje in. Gibbons leven ook in famillie groepen ,met een monogaam koppel.En hun jongen die op latere leeftijd zijn eigen partner zoekt.   
Onechte gaviaal   Deze krokodillen eten alleen maar vis ,die ze vangen met hun spitse bek. Ze zijn dan wel mega groot maar voor grote zoogdieren niet gevaarlijk. Echter maakt de lokale bevolking wel jacht op hen,waardoor de soort achteruit gaat.   
Pallas eekhoorn   Pallas eekhoorns komen tegenwoordig ook in europa voor,door de toenemende bontfokkerijwaar ze uit ontsnappen. Ze leven solitair maar kunnen zich toch snel voortplanten. In zijn natuurlijke omgevig komt hij ook volop voor.    
Plompe lori   Deze nachtdieren zijn  echte boombewoners.Ze leven in kleine harems hoog in bomen,waar ze planten eten. Het zijn actieve dieren.     
Prelaat fazant  Prelaatfazanten zijn schuwe bosbewoners.Ze leven hoofdzakelijk alleen. Mannetjes  imponeren met hun veren,zodat ze de vrouwtjes lokken.Om mee te paren.   
Prins Alfred hert.  Prins Alfred herten zijn vernoemd de hertogh van Edinburgh. Ze komen maar in kleine groepen voor. Bokjes hebben relatief grote geweien.  
Pruimenkop parkiet   Deze parkieten danken hun  naam aan hun kleurrijke kop. Ze leven in kolonies die allemaal uit koppels bestaan. Ze zijn zeldzaam ,door de jacht ,boskap en illegale handel. Dit vormt nog steeds een grote bedreiging.     
Reuzen gourami  Deze vissoort is de grootste gouramisoort. Hij is dan wel groot maar ongevaarlijk. Hij eet plantaardig voedsel. Ze hebben 2 grote voelsprieten,waarmee ze de bodem afzoeken naar eventueel schaaldieren.   
Reuzenkoekoek  Deze vogels leven in monogame koppels. Ze zijn verwant aan de neushoornvogels. Echterpikken ze wel andere verlaten nesten in van o.a. neushoornvogels . Ze eten vruchten. Door de illegale handel ,boskap en jacht zijn ze bedreigd.    
Rhinoceros neushoornvogel  Deze neushoornvogels kunnen hele grote hoorn krijgen boven op hun snavel. Ze leven in monogame koppels. Die hoog in de bomen in holen nestelen. Het vrouwtje metselt zich dan in met leem. Alleen een klein spleetje blijft er over om ze te voeden,dit is de taak van het mannetje. Als de jonge vogels uitvliegen breekt de moeder het gemetselde nest open.   
Rijstvogel  Rijstvogels worden ook wel door vogelhouders rijstvink genoemd. Ze zijn letterlijk  de schrik van de boeren,omdat ze daar  hele rijstbvelden kaal eten. Naast rijst,waar zijn naam aan dankt .Eet hij ook andere zaden. Ze leven in kolonies,die koppels vormen bij het broeden. Door de handel zijn er ook meerdere kleurvarianten.   
Rood oor buulbuul   Deze vogeltjes  danken hun naam aan hun rode wangen. Het zijn zaadeters. Buiten de broedperiode leven ze alleen.     
Rosse neushoornvogel   Deze middelgrote neushoornvogels leven in monogame koppels. Ze zijn zeldzaam door de illegale,handel,jacht en boskap. Het zijn vruchteneters   
foto: Shirley Kroos
 
Roul roul   Roul rouls zijn loopvogels die in de dichte wouden leven. Mannetjes zijn  donkerder en vallen goed op,vrouwtjes zijn helemaal groen. Het zijn zaadeters.     
Saluwesi jaarvogel  Jaarvogels behoren ook tot de famillie van de neushoornvogel.Het is geen ondersoort maar wel een onder famillie  die diversen soorten en ondersoorten kent. Vaak komen ze op 1 enkel gebied voor .Zoals ook de saluwesi jaarvogel die enkel voorkomt op het eiland saluwesi.   
Saola   Saola's werden pas 100 jaar geleden ontdekt. Het zijn zeer schuwe antilopes ,waarover we nog maar weinig weten. In dierentuinen leven ze niet de 2 exemplaren overleden al snel door de stres.     
Schubdier  Schubdieren behoren tot de prementieve zoogdieren. Ze hebben namelijk echte schubben. Ze leven solitair en zijn zeer zeldzaam. Ze eten insekten,die ze met hun lange tong uit boomholtes en planten kunnen likken. En kunnen hoog de bomen in klimmen.     
Shama lijster   Shama lijsters zijn de insekteneters van het regenwoud .Ze kunnen slakkenhuisjes breken ,door ze op een steen kapot te slaan. Ze leven solitair.     
Siamang   Siamangs zijn famillie van de gibbons. Ze kunnen met hun keelzak met een enorme volume zingen, zo bakenen ze hun terretorium af. Ze leven in famillie groepen.     
Siamese algeneter   Deze algeneters kunnen vrij lang worden. Ze eten echter kadavers van dode vissen  en algen in het water.Meestal leven ze solitair.Maar ze zijn wel verdraagzaam naar elkaar.   
Siamese krokodil   Deze middelgrote krokodillen komen alleen nog maar voor op enkele eilanden in de filipijnen. Ondanks dat ze niet de grootste zijn kunnen ze wel degelijk grotere prooien vangen.Net als andere krokodillen sleuren ze hun prooi mee het water in ,waarna hij gedood word door de wel bekende doodsrol.   
Soemba jaarvogel   Soemba jaarvogels behoren tot  een van de zeldzaamste vogels uit het aziatische eilandje soemba,doordat hier veel gejaagd ,vernietigd en gehandeld word verdwijnt deze diersoorten. Bij neushoornvogels en jaarvogels kun je het geslacht zien aan de oogkleur. Mannetjes zijn groter en hebben een blauwe ogen.   
Spookdier   Spookdieren hebben grote ogen,hiermee kunnen ze 'snachts heel goed zien. Het zijn meester springers die van boom naar boom springen. Ze eten insekten.     
Sri lanka panter   Deze panters komen nog in klerine aantallen voor in sri lanka. Ze leven solitair.Doordat ze boeren lastig vallen ,door het vee te doden worden ze massaal afgeschoten.     
Sumatraan   Sumatranen zijn allesetende vissen die allen op het eiland Sumatra voorkomen.Meestal  leven ze in gigantische scholen.  Ze zijn agressief tegen andere vissoorten.   
Sumatraanse orang oetan  Deze oran oetangs zijn het zeldzaamst van de 2 ondersoorten. Ze zijn erg speels en heel leergierig. Qua uiterlijk verschillen deze 2 ondersoorten nauwelijks ,alleen zijn zij donkerrood van kleur.     
Sumatraanse neushoorn   Is de kleinste nog levende neushoorn. Hij heeft zelfs nog een beetje haar,doordat zijn huid optimaal verzorgd moet blijven nemen ze een modderbad.Dit is weer goed tegen insekten en goed voor de huid zelf.     
Sumatraanse tijger   Deze tijgers zijn zeer agressief. Tijgers leven solitair . Ze kunnen dus geen grote prooien pakken.Deze tijger ondersoort is een van de kleinste tijger soort.     
Tijgerpython   Deze grote slangen zijn wurgslangen. Ze doden hun prooi door wurging. Ze kunnen 4 meter lang worden en zo ook grotere prooien grijpen en wurgen. Ze bestaan ook in albino vorm.   
Toepaja  Toepaja's zijn premetieve halfapen. Meestal leven ze semi solitair.Dit houd in dat ze zowel alleen  leven ,maar ook in allerlei groepsvormen. Ze eten zaden,noten,vruchten en insekten. Omdat  het prooidieren zijn kunnen ze zeer snel zijn.Met hun staart houden ze dan evenwicht. Ze hebben een lange neus,waarmee ze goed kunnen ruiken. Ze zijn in de vroege ochtenden en in de late avonden tot 's nachts actief.     
Tokeh   Tokeh's zijn gekko's die heel erg opvallen door hun kleuren. Door zijn zuignappen op zijn poten kan hij overal op lopen. Ze eten insekten ,wat mensen ideaal vinden. Ze zijn veel in dorpen te vinden.     
Tonkin langoer  Tonkin langoeren worden ook wel francoil langoeren genoemd. Ze leven in een klein deel van China in de dichte wouden. Meestal leven ze in harems met 1 dominant mannetje. Opvallend is dat een jong dier oranje geboren word.Pas na 2 jaar  verkleurt hij naar zijn  volwassen kleur. Langoeren zijn echte planteneters.   
Vietnamees sikahert  Deze herten zijn door de jacht en boskap zeer zeldzaam geworden. Ze leven in harems .Mannetjes hebben een gewei om zich en de harem te verdedigen .    
Vietnam fazant   Deze zeer bedreigde fazanten leven diep in het regenwoud.  Omdat ze zo schuw zijn weten we er niet heel veel van. Door houtkap,jacht en illegale handel worden ze bedreigd.   
Visayan tarictic neushoornvogel  Is een van de zeldzaamste vogels ter wereld. Ze eten vruchten en leven in monogame koppels. Ze zijn zeer kwetsbaar. Er bestaan  verschillende neushoornvogelssoorten.     
Visayan wrattenzwijn   Deze zwijnen zijn zeer zeldzaam. Mede door ontbossingen en de jacht. Ze leven in harems. Jonge dieren hebben een gestreepte vacht dat dient als schutkleur .    
Visuil   Visuilen danken hun naam aan hun gedrag. Ze vangen af en toe een visje,wat overigens geen uil hem nadoet. Ze leven solitair.     
Vissende kat  Deze katten houden wel van water en zijn er zelfs van afhankelijk. Ze eten veelal vis en kleine zoogdieren. Bij het water zijn ze helemaal in hun element. Ze leven solitair. En zijn meestal 'snachts actief.      
Wandoeroe  Wandoeroes worden  ook wel baardapen of leeuwenstaartmakaak  genoemd. Wandoeroes  leven in kolonies ,bestaande uit verschillende harems. Mannetjes verdedigen hun vrouwtjes en jongen. Je kan hem herkennen aan zijn langere baard.     
Withandgibbon   Deze gibbons leven in gezinsverband. Jongen worden helemaal geel geboren,de mannetjes verkleuren later in een bruine vacht. Bij de vrouwtjes blijft het lichter. Ze zijn zeer zeldzaam,door de boskappingen.     
Witlip bamboeadder  Witlip bamboeadders danken hun naam aan hun groene schutkleur,waardoor ze niet opvallen in de begroeide regenwouden. Ze lijken daardoor op bamboe,omdat ze zo dun zijn. Het zijn echter gifslangen.Ze doden kleinere zoogdieren en vogels door hun giftige beet. Voor grotere dieren zijn ze minder gevaarlijk,daar is de wond gewoon zeer pijnlijk.   
Wit oog eend   Wit oog eenden leven in monogame koppels en soms zelfs in kolonies.  Ze eten waterplanten. Ze danken hun naam aan hun witte ogen. Beide geslachten zijn identiek gelijk. Er bestaan ook enkele ondersoorten ,deze zijn bijna niet te onderscheiden.   
Witvleugel boseend   Deze  vrij onopvallende eenden  leven in monogame koppels. Ze eten waterplanten. Door de jacht en boskap raken ze ook bedreigd.  
Witwang lijstergaai  Witwang lijstergaaien danken hun naam aan hun witte wangen. Het zijn schuwe en onopvallende vogels.  Ook zij eten insekten ,waaronder wormen en slakken.   
Zebradanio  Zebradanio's leven in gigantische scholen  van soms wel miljoenen individuen. Ze eten algen en plankton. Zebradanio's danken hun naam aan hun strepen.Hier raken roofdieren door in de war.
 
 
Zijdespin  Zijdespinnen danken hun naam aan hun zijdezachte en bijna onzichtbare spinnenwebben. Ze worden ook in kwekerijen gefokt ,omdat ze van deze webben echter veel zijde word gemaakt. Zijde zit weer in talloze kleren en stoffen. Natturlijk    
Zilverfazant  Deze fazanten zijn een vande meest voorkomende fazantensoort van het regenwoud. Ze leven alleen .In het broedseizoen  leven ze in koppels. Ze eten zaden.  
Zilverwang neushoornvogel  Zilverwang neushoornvogels zijn ietsje groter en robuuster dan de trompetneushoornvogel die er veel op lijkt. Ze eten vruchten die ze hoog in de bomen vinden.   
Zoen gourami Zoengourami's kennen we als de zoenvis.Mannetjes "zoenen" elkaar  als ze vechten. Zoen gourami's  leven in kleine schooltjes. Ze eten algenlarven en insekten.   
Zwarte kuifmakaak  Zwarte kuifmakaken leven in harems.Mannetjes zijn wat groter dan de vrouwtjes. Ze danken hun naam aan hun kuif.Ze eten grassen,zaden,noten,vruchten ,planten,eieren,insekten en soms vangen ze zelfs een prooi.  
Zwarte ral  Net als alle rallen leeft ook de zwarte ral bij het water.Zeeten kleinere vissen,insekten en schaaldieren. Ze leven overigens solitair. Ze vallen door hun zwarte verenkleed bijna niet op.   
Zwarte rat  Zwarte ratten  waren vroeger drager van de pest. Doordat ze vaker als verstekelingen werden verscheept werden braken er op diversen schepen en ook op diversen andere werelddelen de pest uit,wat duizenden mensen het leven kostte.Zwarte ratten zijn ietsje groter dan de bekendere bruine rat die wij ook in Europa kennen.Ze zijn iets intellegenter .Maar ook  brutaler.   
Zwartkappitta   Deze vogels zoeken veelal voedsel te voet. Ze zijn klein en schw,waardoor ze niet opvallend. Ook zijn kleur speelt hierbij een rol. Ze eten insekten.   
Zwartnek jufferduif   Deze duiven danken hun naam aan hun zwarte nek.Door hun groene verenkleed vallen ze nauwelijks op in het regenwoud. Ze leven in koppels of in kleinere groepen.   
Zwijnshert   Dankt zijn naam aan zijn manier van rennen,wat op dat van een varken lijkt. Ze leven in harems. Gelijd door een mannetje.     
WERKEN OP DE SAWA'S  Om hun zelf en de rest van de wereld van rijst te voorzien, is de rijstteelt op de sawa's noodzakelijk! En dat is dan ook hardwerken. Jaarlijks moeten vele vierkante meters regenwoud wijken voor zulke sawa's . Wist je dat er veel soorten rijst is?En dat ze een warm klimaat  met veel vocht nodig hebt ? Op de sawa's zijn dan ook diversen leidingen die het water naar alle planten vervoeren.   
 Indische huiswaterbuffel   Deze buffels worden op de sawa's veel gebruikt voor de ploegen te trekken.Hiernaast levert het ook weer melk en vlees op. Meestal houden ze ook de schedel wat staat voor macht. Indische huiswaterbuffels vinden we tegenwoordig  ook op enkele boerderijen terug.Ook in nederland zijn er enkele !     
AZIATISCHE MANGROVES  Vlakbij de filipijnen liggen ook de Aziatische mangroves. Hier bruist het van het leven. De Mangroves  zijn heel anders dan regenwouden.Ze liggen vlak aan de kust.Het water is hier dan ook brak.Dus zoet en zout gemengd,waardoor hier leven kan ontstaan in dit unieke ecosysteem.     
 Ambonese zeilhagedis
soa soa 
 Ambonese zeilhagedissen  vallen echter niet op in het groen. Het zijn blad en insekteneters. Ze danken hun naam aan hun zeiltje op hun rug,wat ze nog hebben van hun uitgestorven voorouders.Hierdoor lijken ze erg op een mini-draakje.     
Aziatische ralreiger  Aziatische ralreigers leven altijd vlakbij water. Hier jagen ze op vis. Door doodstil te wachten en ineens toe te slaan. Vangen ze meestal met succes.     
Borneo rivierschildpad   Borneo rivierschildpadden worden net als alle andere schildpadden met uitsterven bedreigd door de illegale handel,habitat vernietiging en de lokale ideale jacht.  Het zijn water schildpadden. Ze eten voornamelijk schaaldieren en vis.  Een grote borneo rivierschildpad kan makkelijk over de 50 kilo gaan wegen en meer als honderd jaar oud worden.   
 Glasgarnaal  Glasgarnalen kunnen zowel in zoet en zout water leven. Ze paren en leggen hun eieren in mangroves.  Het zijn aaseters,doordat ze in de mangroves veel zitten houden ze ook de mangroves schoon. Zelf zijn ze ook prooi voor diversen roofdieren.     
 Groene muskaat duif   Deze duiven leven in koppels  of alleen.Mannetjes zijn iets groter en hebben ook en grotere oranje kraag . Het zijn met name zaadeters.     
 Groene wateragame   Groene wateragames eten vooral insekten. In het groen vallen ze bijna niet op. Mannetjes worden wat groter  dan de vrouwtjes.      
 Java aap   Java apen worden ook wel krabbenetende makaken genoemd. Ze leven meestal in grote kolonies,die meestal allemaal  uit harems bestaan. Mannetjes zijn  groter en leiden die harems.  Het zijn alleseters.Naast plantenaardig voedsel eten ze ook dierlijk voedsel zoals insekten,eieren en heel af en toe ook een vis of vlees. In tegenstelling tot andere apen,kunnen ze vrij goed zwemmen.     
 Kaphamerhaai   Kaphamerhaaien zijn de kleinere neefjes van de veel bekendere geschulpte hamerhaai die in de oceanen leeft. Kaphamerhaaien worden maar 1,5 meter lang. Ze eten vissen en schaaldieren. Met zijn "hamer kop "  kan hij beter zien .En ook hun prooi klemmen.     
 Koeneusrog   Koeneusroggen zijn vrij kleine roggen die met hun zijflasppen, die op vleugelslijken kunnen ze letterlijk vliegen door het water.Ze zijn een van de kleinste roggen die dit doen. De stekel achterop zijn lichaam is niet giftig. Het is wel gevoelig ,zodat ze prooien en predatoren kunnen voelen aankomen. Ze eten vissen en schaaldieren. De naam dankt hij aan zijn snuit.     
 Mangrove nachtboom slang   Mangroveslangen vallen nauwelijks op. Ze leven vaak hoog in de bomen ,waaraan de naam dankt.  Het zijn wurgslangen.Ze eten kleine zoogdieren,vogels en ook vissen. Door zijn gele kleuren waarschuwen ze andere roofdieren en ook prooien dat ze giftig zijn,wat dus schijn is !     
Mangrove varaan  Mangrove varanen kunnen vrij goed zwemmen.Ze eten vogels,kleine zoogdieren,eieren maar ook vis. Ze leven solitair.Door hun schutkleur  vallen ze niet op. Ze zijn meestal ook niet zo agressief. 
foto: Kristan Woonijk 
 
Neus aap   Neusapen danken hun naam aan hun grote neuzen wat de mannetjes hebben,hiermee maken ze indruk op de vrouwtjes die een veel kleinere neus hebben.Deze neuzen van de mannetjes kunnen ze ook een toeterend geluid maken,wat ook weer indruk maakt op de vrouwtjes . Het zijn echte planteneters.Ze leven in grote harems. Ook neusapen zijn een van de weinige apen die kunnen en durven te zwemmen.     
Pangasius  Pangasius worden ook wel zwarte haaimeerval genoemd. Het zijn grote roofvissen die 2,5 tot 3 meter lang kunnen worden. Ze eten van alles wat in het water te vinden of erin valt zoals vissen,kleinere zoogdieren,vruchten,noten,insekten etc.  Ze worden ook  gegeten over de hele weekend. We kennen dat als pangafilet.   
Schuttersvis   Schuttersvissen leven in grote scholen. Ze eten insekten die ze nauwgemikt van een tak kunnen afschieten,zodat het in het water vallen. Dit doen ze met een straaltje water.  Hieraan danken ze ook hun naam. Schuttersvissen zijn verder vrij vreedzame vissen.     
Slangenhalsschildpad   Slangenhalsschildpadden danken hun naam aan zijn lange hals .Die schiet in en uit zijn schild als hij een prooi vangt. Zijn voedsel bestaat uit insekten ,kleinere vissen en schaaldieren.  Slangenhalsschildpadden kunnen heel gtroot en oud worden.Helaas halen de meeste dit niet door de jacht,illegale handel en verdwijning van de mangroves.Wat de soort bedreigd.     
Sumbawalijster   Sumbawalijsters zijn vrij kleurrijk.Mannetjes natuurlijk het meest.Ze maken door hun kleuren en hun gefluit indruk op de vrouwtjes. Net als andere lijsters zijn het insekteneters.Ze slaan slakken kapot tegen bomen,waarna ze hen op eten. Zelf zijn het ook prooidieren.     
Tweeklauw schildpad  Tweeklauwschildpadden zijn echte waterschildpadden.Ze danken hun naam aan hun 2 klauwtjes die hij aan elke voor flipper heeft. Ze eten vissen en schaaldieren.     
Varkensneusschildpad  Varkensneusschildpadden danken hun naam aan hun snuit,dat een beetje lijkt op die van een varken. Ook zij zijn waterschildpadden. Ze eten vissen en schaaldieren.     
Wenkkrab   Wenkkrabben leven zowel op het land als in het water. Ze danken hun naam aan hun wenkgedrag ,wat de mannetjes doen om de vrouwtjes te verleiden. Het zijn algeneters. Zelf zijn ze prooi voor diversen roofdieren.     
Witkeelkatvogel   Witkeelkatvogels zijn insektenetende vogels. Ze broeden in mangroves.Vaak hoog in de bomen.  Ze zijn zeer schuw.     



homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen