Overige zuid amerikaanse gebieden
De midden en zuid Amerikaanse regenwouden
De midden en zuid Amerikaanse regenwouden

 DE MIDDEN EN ZUID AMERIKAANSE REGENWOUDEN 

De longen van de aarde 
In midden en zuid Amerika heb je gigantische wouden,hier staan meer als de helft van alle bomen op aarde .Die ons zuurstof  geven. Deze regenwouden zit vol met leven. Tot een eeuw terug zijn we begonnen met het grootschalig kappen van deze wouden .Om de mensheid van koffie en palmolie te voorzien .En ook soja word hier geteeld,terwijl dit uiteraard ook  duurzaam kan. Dit vormt namelijk ook een bedreiging voor alle dier en plantensoorten. De afgelopen decennia is al 75 % van deze wouden verdwenen.   
Aardbei kikker  Aardbei kikkers zijn dan wel een paar centimeter groot ,maar zijn wel heel giftig. Dit komt hoofdzakelijk doordat ze ook giftige insekten eten. Met  hun felrode kleuren  waarschuwen ze roofdieren dat ze giftig zijn. Voor mensenm zijn ze niet giftig.     
Amazone melkkikker   Amazone melkkikkers zijn in de late avonden actief. Ze slapen aan de onderkant van de bladeren . Het is een boomkikkers die vaak hoog in de bomen leeft. Ze eten insekten ,die ze vangen met hun lange tong.     
Ancistrus  Ancistrussen behoren tot de meervallen. Ze kunnen ruim 2,5 meter lang worden. Ze eten aas,algen en soms ook levende prooien. Mannetjes hebben uitsteeksels boven aan de bek,wat het vrouwtje niet heeft.   
Anthony's pijlgifkikker   Anthony's pijlgifkikkers  vallen enorm op  door hun gestreepte vacht. Ze worden dan ook wel eens rood -gestreepte pijlgifkikkers genoemd.  Ze eten insekten.En ook zij zijn giftig.      
Arapaima   Arapaima's zijn een van de grootste zoetwatervissen ter wereld. Ze kunnen  bijna 3 meter lang worden. Zelf jagen ze op kleinere vissen,insekten en larven.  Arapaima's worden ook gegeten ,wat dan weer  een bedreiging vormt.     
Argentijnse teju   Argentijnse tejeu's  leven vrijwel de hele dag verstopt in de bosjes.Door hun kleur vallen ze dan ook niet op. Ze eten bladeren en insekten.     
Azara's agouti   Azara's agouti's zijn knaagdieren .En zijn famillie van de cavia's . Ze leven over het algemeen in familliegroepen.Ze zijn schuw,maar  dat komt ook weer omdat het geliefde prooidieren zijn.     
Beverrat   Beverratten worden ook wel nutria's of moerasbevers genoemd. Net als echte bevers knagen ze ook bomen om ,om vervolgens burchten te maken. Ze leven in grote familliegroepen. Beverratten hebben hun tepels aan de zijkant zitten,zodat de jongen makkelijk onder water kunnen drinken. Door de bont industrie onstnappen ook weleens beverratten,waardoor ze ook in Europa voorkomen.     
Bladsnijders mier   Bladsnijdersmieren leven in grote kolonies.Met 1 koningin .Als deze sterft  functioneert het hele mieren nest niet meer. Ze danken hun naam aan hun voedsel. Ze ruimen bladeren van dode struiken op.Die dragen ze boven op hun kop.     
Blauwe morpho   Blauwe morpho's komen veel voor. Ze hebben een grijze kleur aan de binnenkant van hun vleugel,waardoor ze minder opvallen als ze stil zitten. Vlinders hebben een lange tong,waarmee ze vruchten eten.     
Blauwe pijlgifkikker   Blauwe pijlgifkikkers herken je gemakkelijk aan hun blauwe kleur. Ze  zijn ook giftig,net als andere gifkikkers. Het zijn insekteneters.     
Blauwgele ara   Blauwgele ara's herken je aan hun blauwe rug en gelere buik. Ze leven in koppels.Ze broeden in hoge bomen of in rotswanden waar ze met meerdere koppels bij elkaar komen.  Ara's zijn sterk bedreigd door de boskap en illegale handel.     
Blauwkeel ara   Blauwkeel ara's danken hun naam aan hun blauwe kop. Ze  lijken verder erg op de Blauwgele ara .Maar ze zijn wel stukke zeldzamer. Ara's eten vruchten,zaden en noten.     
Blauw keel guan   Blauwkeelguans behoren tot de hoenderachtige. Ze kunnen  vliegen ,maar niet zo heel ver. Daarom beweegt hij zich veelal hupsend door de bomen voort.  Ze leven alleen of in koppels. De blauwkeelguan word ook wel witkopguan genoemd.     
Blauwkop ara   Blauwkopara's zijn een van de zeldzamere ara soorten. Ze leven in monogame koppels. Ze danken hun naam aan hun blauwe kop. Ze eten zaden,noten en vruchten.     
Blauw voorhoofd amazone   Blauwvoorhoofd amazones zijn een van de meestvoorkomende amazones. Door de illegale handel en boskap  worden ook deze vogels met uitsterven bedreigd. Ze danken hun naam aan hun blauwe voorhoofd.    
 Boa constrictor   Boa constrictors zijn middelgrote wurgslangen .Ze kunnen een lengte van ruim 3 meter bereiken.  Ze eten over het algemeen vogels,andere reptrielen en kleinere zoogdieren. Iedere maand vervelt een slang ,dan komt de huid los ,en er groeit dan ook een nieuwe aan. Ook dan groeit deze slang.     
 Boliviaanse zwartkop doodshoofdaap   Boliviaanse zwartkop doodshoofdapen zijn 1 van de 3 doodshoofdapen soorten. Ze leven in grote groepen,wat is onder verdeeld in subgroepen.Dit bevatten meerdere harems en vrijgezellengroepen die meestal vreedzaam samen leven.De boliviaanse zwartkopdoodshoofdaap is dan ook de meestvoorkomende soort.     
 Boshond   Boshonden leven in groepen.Ontdanks de grootte  jagen ze wel op middelgrote prooien. Het zijn een van de weinige hondachtige die goed kunnen zwemmen,dankzij de zwemvliezen tussen hun poten.  Dankzij  de groepsjacht kunnen ze perfect overleven.     
Braids tapir   Braids tapirs worden ook wel midden Amerikaanse tapirs genoemd. Het zijn een van de vijf nog levende tapirsoorten.Die tot op de dag van vandaag bedreigd worden door de jacht en ontbossingen.  Tapirs maken een fluitend geluid om te communiceren met elkaar.  Tapirs noemen we ook weleens "levende fossielen " omdat ze al miljoenen jaren voorkomen op aarde.In die tijd zijn ze ook nauwelijks veranderd.      
 Brazilliaanse dwerguil   Brazilliaanse dwerguiltjes zijn een van de kleinste uilen ter wereld. Ze vangen insekten en kleinere zoogdieren. Omdat ze best klein zijn kunnen ze geen grote prooien grijpen. Zelf worden ze ook door diversen roofdieren gegeten.     
 Bril kaaiman   Bril kaaimannen zijn de grootste kaaiman soort.Ze kunnen meer dan 3 meter lang worden. Ze eten echter vis en kleinere zoogdieren.  Brilkaaimannen zijn vrij agressief.     
 Briluil   Briluilen worden ook wel maskeruilen genoemd. Ze leven in monogame koppels. Deze nacht actieve uilen jagen voornamelijk op kleinere zoogdieren.  Briluilen danken hun naam aan hun zwarte kringen rond hun ogen.     
 Bruine capucijnaap   Bruine capucijnapen zijn een van de ondersoorten van de capucijnapen. Ze leven in vrij grote harems. Eigenlijk zijn de meeste apen de hele dag bezig met voedsel zoeken. Ze eten onder meer vruchten,zaden,noten,planten en soms ook dierlijk voedsel zoals eieren en insekten.     
Bruin behaard gordeldier  Bruinbehaarde gordeldieren zijn  echte nachtdieren.Ze eten insekten en vruchten. Ze leven ook solitair. Bij gevaar rollen ze zich op als een bal.Ze danken hun naam aan hun bruine haren.   
 Bruinoor arassari  Bruinoor arassaris zijn famillie van de toekans.Alleen ze zijn dan ietsje kleiner. Ze eten net als toekans vruchten.Ze nestelen in grote boomholtes. Er zijn verschillende soorten arassari's .De bruinoor arassari is daarvan een van de meest voorkomende.     
Capucijnvogel  Capucijnvogels zijn schuwe en uiterst zeldzame vogels. De grootste problemen zijn de illegale jacht ,handel en houtkap. Het zijn echte vruchten en noteneters,waar ook zijn naam aan dankt. Ze leven in monogame koppels.   
(foto:Jo Kuyken )
 
Chaco  chacalaca Chaco chacalaca's danken hun naam aan hun roep die klinkt als chaca-chaca-laca.Met deze roep  waarschuwen ze elkaar voor roofdieren.En is dan ook ver door het regenwoud te zoeken.  Chaco chachalaca's vliegen niet zo ver .Ze klimmen en klauteren door de bomen.     
Chilli arend  Chilli arenden zijn een van de grootste roofvogels van het zuid Amerika. Het is de enige arenden soort die blauw van kleur is. Wat opvallend is bij arenden dat ze oud kunnen worden .Deze arend kan makkelijk 40 jaar oud worden.En sommige soorten nog veel ouder.  Arenden leven vaak in monogame koppels.     
Chileense vogelspin  Chileense vogelspinnen zijn vrijwel ongevaarlijk. Ze zijn dan wel giftig,maar daarmee doden ze hun prooi. Het enige wat gevaarlijk is zijn de haren aan de achterkant.Die jeuken verschrikkelijk.     
Colombiaanse slingeraap  Colombiaanse slingerapen is een van de ondersoorten van de slingerapen.  Deze leeft in de omgeving van colombia. Ze leven semi solitair. Dus zowel in groepen van diversen samenstellingen alsook aleen komen ze voor.  Wat opvallend is ,is dat de vrouwtjes een soort van penisjes hebben.Mannetjes hebben dit niet.     
Discusvis  Discusvissen komen in diversen kleuren voor. De naam dankt aan zijn ronde vorm. Ze leven in kleine scholen.Ze eten algen en insektenlarven.  Ondanks dit vrij grote vissen zijn ,zijn ze zeer gevoelig voor vervuild water.Dit vormt dan ook een bedreiging voor ze.     
Drievingerige luiaard  Je hebt twee soorten luiaards: de  drievingerige en de tweevingerige luiaard. Luiaards danken hun naam aan zijn gedrag. Ze zijn super traag.Ze doen een uur over een enkele kiometer. Luiaards zijn echte bladeters. Luiaarden zijn dan wel zowel op de grond als in de bomen erg sloom.In het water zijn het super zwemmers.     
Dwerg ara  Dwergara's zijn de kleinste ara's die we kennen. Door de illegale handel en de boskap is  meer als de helft van de hele populatie dwergara's al zo goed als uitgestorven.  Dwergara's leven in monogame koppels.     
Dwergkaaiman  Dwergkaaimannen zijn een van de meest voorkomende kaaimansoort. Ze eten vis,kleinere zoogdieren en ook weleens aas. Het zijn vrij pittige krokdillen.     
Dwergmiereneter  Dwergmiereneters zijn de kleinste miereneters wat er bestaan. Met zijn staart kan hij zich goed vasthouden. Ze leven solitair.En ze zijn 'snachts actief     
Endler guppy  Endlerguppy's zijn een ondersoort van de pygmee guppy's.Ze zijn over het algemeen kleiner en kleurrijker dan de gewone guppy's. Ze eten algen en waterplanten.     
Geelborst capucijnaap  Van alle soorten capucijnapen zijn de geelborstcapucijnapen toch het bedreigdst. Dit heeft te maken met de jacht,handel en de boskap.  Ze leven in vrij grote harems. Met meerdere verwante  mannetjes erin.,waarvan de dominantste man mag paren met de vrouwtjes. Mannetjes herken je aan zijn veel grotere kop.     
 Geelgestreepte pijlgifkikker   Geelgestreepte gifkikkers zijn vrij algemeen. Je herkent ze aan hun geel zwarte huid. Wanneer gifkikkers een partner zoeken kwaken,tjierpenof fluiten ze heel hard. Dit kan dan een heel concert vormen. Ze eten insekten.     
 Geelsnavel hokko   Geelsnavelhokko's danken hun naam aan hun gele knobbeltje bovenaan de snavel .Het zijn hoederachtigen ,dus ze vliegen zelden. Mannetjes zijn donkerder van kleur dan de vrouwtjes. Ze eten zaden.     
Geelvleugel ara   Geelvleugelara's zijn  vrijwel de bekendste arasoort.Ze leven in monogame koppels.Ook zij broeden in hoge bomen of rotswanden.  Ze worden met uitsterven bedreigd door de jacht,handel en de illegale houtkap.     
Gele anaconda   Gele anacona's danken hun naam aan dat ze een beetje gelig van kleur zijn. Anaconda's behoren tot een van de grootste slangen ter wereld.Ze kunnen makkelijk richting de 9 meter lang worden. Ze eten vis,kleine en middelgrote zoogdieren,vogels en andere reptielen.     
Gele fluiteend   Gele fluiteenden worden ook wel gele boomeenden genoemd.Deze naam danken ze aan het feit dat ze  in kleine bomen over  in een boom over het water broeden. Ze eten grassen en waterplanten. De naam fluiteenden danken ze aan hun roep wat ze bij gevaar maken.     
Gele troepiaal   Gele troepialen  leven semi solitair. Het zijn hoofdzakelijk zaad en insekteneters. Gele troepialen vallen erg op door  hun gekwetter.Dit is voor hun weer communicatiemiddelen.     
Geoffroy's kat  Geoffroy's katten zijn  nachtjagers .Ze jagen op vis,kleinere zoogdieren en vogels.  Ze leven meestal solitair.  Geoffroy's katten zijn met uitsterven bedreigd door de jacht en houtkap. Ook zijn ze erg schuw.     
Gestreepte gifkikker   Gestreepte gifkikkers zijn  helemaal gestreept,waar ook zijn naam aan dankt. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Okk zij zijn heel giftig.Indianen gebruiken van oudsher al het gif van de gifkikkers voor de jacht.    
Gewone vammpiervleermuis   Vampiervleermuizen danken hun naam aan hun liefde voor boed. Ze jagen in groepen. 's nachts gaan ze op jacht,ze drinken bloed van koeien en paarde.Hier zijn boeren niet blij mee natuurlijk ,waardoor boeren op ze jagen. Overdag slapen ze in grotten.     
Goliath vogelspin   Goliath vogelspinnen zijn een van de grotere vogelspinnen van zuid Amerika.Ze kunnen zo groot worden als een volwassen mensen hand.Ook zij zijn ongevaarlijk  voor mensen. Ze eten kleine zoogdieren en insekten. Als spinnen paren eet het vrouwtje het mannetje op ,na de paring.     
 Gouden gifkikker   Gouden gifkikkers zijn een van de giftigste kikkers ter wereld.  Dit komt ook doordat ze  giftige insekten eten. Ze waarschuwen met hun felle kleuren dat ze giftig zijn.Verder zijn ze voor de mens ongevaarlijk.     
 Gouden leeuwaap   Honderd jaar geleden stierf de gouden leeuwaap bijna uit. Door natuurorganisaties en dierentuinen zijn ze gelukkig weer  volop uitgezet. Gouden leeuwapen leven in een piepklein gebied in het regenwouud. Hier leven ze vooral in familliegroepen,bestaand uit een monogaam koppel.En hun jongen die op latere leeftijd hun eigen famillie groep stichten.     
 Goudkop leeuwaap   Goudkopleeuwapen zijn met uitsterven bedreigd door de jacht,illegale handel,huisdiervangst en ontbossingen. Ook de goudkopleeuwaap heeft op het randje van uitsterven gezeten.Ook zij zijn gelukkig weer een beetje hersteld in hun populatie. Ze danken hun naam aan hun gouden kop.     
Grijskap doodshoofd aap  Grijskap doodshoofdapen worden ook wel grijsgroene doodshoofdapen genoemd. Dit danken  ze aan de grijsgroene kleur van hun hoofd. Doodshoofdapen hebben allemaal dfezelfde groepsstructuur.Een grote kolonie ,bestaande uit subharems en vrijgezellen groepen.Tijdens het paarseizoen wat in de herfst plaatsvind. Veranderen de mannetjes in echte gespierde bodybuilders.     
Grijspoot doeroecoeli  Grijspoot doeroecoeli's  zijn echte nachtapen. Ze zijn dus 's nachts actief .Ze hebben juist daarvoor grote ogen ,zodat ze in het donker goed kunnen zien.  Vaak leven ze in kleine harems. Ze eten insekten.     
Grijsvleugel trompetvogel   Grijsvleugeltrompetvogels danken hun naam aan hun roep wat ze maken als er gevaar dreigt. Het zijn schuwe vogels, die vaak verscholen leven. Ook leven ze solitair.Het zijn zaadeters.     
Grison   Grisons zijn  marterachtigen uit de regenwouden van Zuid Amerika. Ze leven hoofdzakelijk  solitair.En zijn in de vroege ochtenden en in de late avonden actief. Het zijn alleseters. Ze eten aas,vis,vlees,vruchten,insekten,eieren etc.    
Groene anaconda   Groene anaconda's zzijn samen met de gele anaconda's  een van de grootste slangen ter wereld. De groene zijn meestal wat dikker. Ze kunnen heel goed zwemmen. Het zijn wurgslangen.     
Groene leguaan   Groene leguanen kunnen ruim een meter lang worden. Het zijn blad en insekteneters. Met hun klauwen kunnen mannetjes vechten tegen rivalen,maar deze klauwen hebben de vrouwtjes ook.Zodat ze meer grip hebben in de bomen. Mannetje kun je herkennen aan hun grootte ,ze zijn ietsje groter dan de vrouwtjes. Ook  hebben ze huid onder hun keel.     
Groene oropendola   Groene oropendola's vallen nauwelijks op in de bossen door hun groene verenkleed. Ze eten vooral zaden ,insekten en vruchten.  Ze leven hoofdzakelijk solitair.     
Groenvleugelara   Groenvleugelara's  lijken verdomd veel op de geelvleugelara. Het enige verschil is dat ze een groene vleugel hebben,waar de geelvleugel ara's geel hebben. Groenvleugelara's leven ook in koppels. Ze worden met uitsterven bedreigd door de jacht,houtkap en de illegale handel.     
Groenwang amazone   Groenwangamazones leven in kolonies ,bestaand uit allemaal koppels. Door hun groene verenkleed vallen ze niet zo op. Ze broeden in hoge bomen.  Ze worden bedreigd.Het grootste probleem is nog steeds de illegale handel en boskap.     
Groen zwarte gifkikker   Groen zwarte gifkikkers vallen nauwelijks op door hun huid. Maar soms ook wel .Okk zij zijn giftig.Ze zijn dan wel een paar centimeters groot ,maar ze zijn wel pijnlijk. Het gif zit onder de huid.     
Guira koekoek   Guira koekoeken zijn net als andere koekoeken erg brutaal. Ze roven nesten,waarna ze hen inpikken ,zodat ze zelf broeden.En het zijn alleseters. Ze eten aas,vis,kleine zoogdieren,eieren,insekten,zaden en vruchten. Meestal leven ze in monogame koppels.     
Guppy   Guppy's komen veel voor in de zuid Amerikaanse rivieren en meren. Ze eten hier waterplanten en algen. Van nature zijn vrouwtjes  bijna kleurloos.Terwijl de mannetjes felle kleuren hebben om op te vallen.     
 Harpij   Harpij arenden zijn een van de grootste arenden van heel Zuid Amerika. Hij vliegt met zijn wendbare vleugels door de bossen.Hier jaagt hij op luiaarden,apen,vissen,jonge krokodillen en kleinere zoogdieren. Ook eten ze wel eens aas. Harpijarenden broeden in monogame koppels in hoge bomen. Door de houtkap word deze arendensoort ook bedreigd.     
 Helmbassilisk   Helmbassilisken zijn razendsnelle hagedissen.Door deze enorme snelheden kunnen ze ook over water heen rennen,hierdoor word hij soms ook wel eens jezushagedis genoemd. Mannetjes hebben een grotere helm dan de vrouwtjes. Het zijn insekteneters.     
 Hoatzin   Hoatzins zijn een van de laatste premetieve vogels die nog over zijn.Ook dit zijn "levende fossielen " Ze zijn nauwelijks veranderd ,en lijken nog heel erg op de dinovogels miljoenen jaren geleden. Hoatzins kunnen nauwelijks vliegen, wel hupsen ze veel. Het zijn zaadeters. Ze broeden in hoge bomen.En leven in monogame koppels. Door de illegale handel en de boskap worden ze met uitsterven bedreigd.     
Hoorn kikker  Hoornkikkers danken hun naam aan hun 2 hoorns boven op hun kop.  Het zijn geen actieve kikkers.Daar zijn ze met hun ronde lichaam ook niet op gebouwd.Ze jagen op hun prooi in een hinderlaag.Dit doen ze door zich goed te camoufleren. Het zijn echte insekteneters. Zelf zijn ze ook prooi voor  diversen roofdieren.     
Hoorn parkiet  Hoornparkieten danken hun naam aan hun kuifje op hun kop. Ze worden met uitsterven bedreigd door de houtkap en de illegale handel . Hoornparkieten eten voornamelijk zaden,noten en vruchten.     
Hyacint ara  Hyacint ara's zijn de grootste papegaaiachtige ter wereld.Van kop tot staart kunnen ze wel 2 meter lang worden. Ara's hebben een sterkte snavel,waarmee ze kunnen klimmen en noten mee open kunnen kraken. Hyacint ara's zijn geheel blauwe ara's. Door de illegale handel en houtkap worden ze met uitsterven bedreigd.     
Jaguar  Jaguars leven solitair. Het is een van de grootste katten uit  zuid Amerika. Ondanks dat veel katten niet van water houden ,zwemt deze heel graag. Ze jagen dan ook veel op dieren die in en rond het water leven.  Jaguars komen in 2 varianten voor de gevlekte en een zwarte variant,waarvan je de vlekken in de zon nog ziet. Jaguars jagen meestal 'snachts ,dan vallen ze nog minder op.  Jaguars zijn met uitsterven bedreigd door de houtkap en de jacht.     
Jaguarundi   Jaguarundi's zijn kleine katachtigen. Ze kunnen goed klimmen.Ze jagen meestal op vogels en kleinere dieren. Ze leven veelal solitair. Ook zij zijn bedreigd door de jacht en de illegale boskap.     
 Kardinaaltetra   Kardinaaltetra's leven in grote scholen,omdat ze blauw oplichten verward dit roofdieren. Kardinaaltetra's zijn  algeneters. En je moet ze niet verwarren met neontetra's .Kardinaaltetra's zijn een stuk slanker. Kardinaaltetra's zijn eierleggende vissen.Ze bewaken hun eitjes die ze leggen tussen de stenen.     
 Keizertamarin   Keizertamarins danken hun naam aan hun "keizerlijke snor " Elk dier heeft dit ,zelfs pasgeboren jongen. Ze leven in familliegroepen ,bestaande uit een monogaam koppel .En hun jongen die op latere leeftijd een gezin stichten.  Ze eten vruchten,zaden,noten en insekten.     
 Kogelgordeldier   Kogelgordeldieren zijn de kleinste gordeldiersoort. Ze rollen zich op als een bal bij gevaar. Ze leven 'snachts.  Ze zijn vrij schuw.     
Kolenbranderschildpad  Kolenbranderschildpadden worden ook wel woudschildpadden genoemd. Het zijn landschildpaddendie planten van de bodem eten.Zo voorkomen ze ook dat het hele regenwoud dicht groeit. Landschildpadden,zo ook de kolenbranderschildpadden kunnen ruim 200 jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven doorgroeien,waardoor hij ook vrij grote afmetingen kan  hebben. Door de houtkap en de illegale handel worden deze schildpadden bedreigd,daardoor halen de meeste schildpadden deze leeftijden niet.   
 Kolibrie   Kolibries kunnen heel snel vliegen.Ze kunnen zelfs zowel horizontaal als verticaal opstijgen en landen. En ook achteruit vliegen. Met zijn lange snavel eet hij nectar uit bloemen. Door zijn vleugels die heel snel op en neer slaan kan hij ook stilhangen in de lucht. Kolibries zijn een van de kleinste vogels ter wereld.Ze leggen dan ook de kleinste eieren ter wereld,deze leggen ze in een zelfgemaakt nest in een boom. Kolibries zijn zeer kwetsbaar door de boskap worden ze met uitsterven bedreigd.     
 Koningsgier   Koningsgieren vallen enorm op door hun kleuren. Jonge en oudere gieren hebben nog doffere kleuren. Het is een van de kleinste gieren uit  heel Amerika (de nieuwe wereld )  Hij leeft in monogame koppels.En spoort  kadavers op door hun gevoellige reukorgaan. Ook koningsgieren worden bedreigd door vergiftigingen,daarnaast speelt de boskap en jacht een grote rol in de bedreiging .    
 Kraagpappegaai  Kraagpappegaaien leven in monogame koppels. Ze danken hun naam aan hun grote kraag die ze opzetten als ze opgewonden zijn,boos zijn of gestrest zijn. Ze eten vruchten,zaden en noten. Door de boskap en de illegale handel zijn ze met uitsterven bedreigd.     
 Krabbenetende wasbeer   Krabbenetende wasberen leven vrijwel solitair. Het zijn alleseters.Ze eten aas,kleine zoogdieren,vis,vruchten,eieren,insekten etc.  Krasbbenetende wasberen kunnen goed klimmen.     
 Kuif seriema   Kuifseriema's worden ook wel roodpootseriema's genoemd vanwege zijn rode poten. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit kleinere zoogdieren,insekten en zelfs slangen. Slangen meppen ze dood op de stenen,waarna ze het opeten.  Ze leven in monogame koppels.Ook broeden ze in hoge bomen.     
 Kuif tinamoe   Kuiftinamoes zijn echte grondbewoners. Ze danken hun naam aan hun kuifje. Het is ver famillie van de grotere loopvogels,zoals struisvogels. Het zijn geliefde prooidieren voor veel roofdieren.     
 Laagladpaca   Laaglandpaca's zijn famillie van de knaagdieren en verwant aan de cavia's. Het zijn solitaire bosbewoners.Ze eten  hoofdzakelijk planten.  Het zijn geliefde prooidieren voor veel roofdieren.    
Lepelbekreiger   Lepelbekreigers worden ook we schuitbekreiger genoemd. Dit dankt hij aan zijn snavel. Integenstelling tot de meeste andere reigers is hij 's nachts actief. Dan jaagt hij  bij meren op vis,kleine zoogdieren en kikkers. Overdag slapen ze in bomen.    
 Maanvis   Maanvissen danken hun naam aan hun vorm. Het zijn scholenvissen die in scholen tot maximaal 20 dieren voorkomen. Ze eten algen,larven en insekten. Maanvissen hebben 2 kleine voelsprieten ,zodat ze kunnen voelen waar  ze zwemmen. Maanvissen zijn ook gevoelig voor water vervuiling ,waardoor ze ook bedreigd worden.     
Magoeari   Mgoeari's lijken heel veel op de Europese ooievaar. Ze broeden ook in hoge bomen .En leven ook in monogame koppels. Ze eten kikker,vis,schaaldieren en kleine zoogdieren.  Door de houtkap en illegale handel en jacht  word ook deze soort met uitsterven bedreigd.     
Mantelaapje   Mantelaapjes  zijn een van de zeldzaamste dwergaapjes.Ze vallen onder de groep klauwaapjes,omdat ze echte klauwtjes hebben in plaats van vingers. Hiermee kan hij handig boomsappen  uit de bomen pulken. Naast boomsappen eten ze ook bladeren,insekten,eieren,zaden,vruchten en noten.     
Margay   Margay's zijn kleine katachtigen uit de regenwouden.Doordat ze 'snachts jagen op kleine zoogdieren,vogels en vissen .En ook nog eens solitair leven .Weten we niet veel van deze katten. Ze worden wel bejaagd door zijn bont. En ook de illegale handel en houtkap  speelt een enorme rol  in de bedreigen.    
Marmeranolis   Marmeranolissen zijn dan wel klein,maar ontzettendsnelle hagedissen.Dit omdat het ook prooidieren zijn,ondanks dat ze zelf op insekten jagen. Ook planten ze zich heel snel voort. Mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes. Marmeranolissen kennen een truckje .Als ze zich bedreigd voelen door roofdieren kunnen ze hun staart van zich af gooien. Dit groeit later weer aan.     
 Matamata   Matamata's zijn echte waterschildpadden. Ze kunnen bijna een uur onder water blijven. Ze eten vissen en schaaldieren.Die ze bejagen vanuit een hinderlaag.     
Mexicaanse soldatenara   Mexicaanse soldatenara's vallen nauwelijks op tussen de bossen door hun groene verenkleed.  Ze leven in middelgrote groepen,bestaande uit allemaal koppels. Die in hoge bomen of rotswanden broeden. Ze worden bedreigd door  de houtkap en illegale handel.     
Monniksparkiet   Monniksparkieten leven van nature in enorme kolonies,bestaande uit verschillende monogame koppels. Jongen die geboren worden zoeken binnen  een jaar ,als ze geslachtsrijp zijn weer een partner. Doordat monniksparkieten geliefd zijn als kooivogels gaan ze veel in de illegale handel  door,wat weer een bedreiging vormt evals de illegale houtkap.Het gevolg is ook dat ze in landen in Europa,waaronder in nederland in het wild leven.Door al die ontsnappingen.     
Nachthokko   Nachthokko's zijn overdag actieve vogels. Ze leven in monogame koppels. Ze kunnen niet heel goed vliegen,maar klimmen vaak de bomen in.Zo ontsnappen ze vaak aan roofdieren. Het zijn zaadeters.     
Nanday parkiet   Nanday parkieten leven in kolonies,die weer allemaal uit monogame koppels bestaan. In zulke kolonies  is veel kabaal,iedereen probeert met elkaar te communiceren.  Nandayparkieten hebben zwaar te lijden door de illegale handel en de boskap.Wat een grote bedreiging vormt.    
Ocelot  Ocelots kunnen bijna 8 meter hoog springen.Zo kunnen ze gemakkelijk een vogel uit de ucht vangen.Ocelots zijn meestal 's  ochtends vroeg en in de late avonden actief.  Ze leven solitair. 
 
 
Onchilla  Onchilla's zijn 's nachts actief. Door dit en doordat ze opok nog eens solitair leven.Weten we weinig over de aantallen in het wild. Ze jagen op kleine zoogdieren,vogels en vis.   
Oranje rotshaan   Oranje rotshanen danken hun naam aan zijn oranje kleur.Dit hebben alleen de mannetjes om op te vallen voor de vrouwtjes die donkerder van kleur zijn. Het zijn solitair levende vogels. Het zijn zaadeters.     
Orinoco rivierdolfijn   Orinoco rivierdolfijnen zijn een van de grootst rivierbewoners van zuid Amerika. Door hun  grijze en soms roze kleur valt hij in het troebele water nauwelijks op. Ze leven net als de dolfijnen die in zee leven in grote famillie groepen. Mannetjes leven allen.En  jonge mannetjes verlaten na 4 jaar ook hun geboortegroep.  RIvierdolfijnen jagen hoofdzakelijk op schaaldieren en vis. Net als de dolfijnen die in zee leven hebben ze ook hun  truckjes ervoor. Helaas worden ook deze walvisachtigen bedreigd door de lokale vissers en milieu vervuiling.     
 Pauwoog zoetwaterrog   Pauwoog zoetwaterroggen zijn een van de weinige roggen die in zoet water leven. Ze leven  semi solitair,dus ze verdragen gewoon ook soortgenoten. Met hun lange staart  voelen ze als een andere roofvis in de buurt is. Jonge roggen,die geboren zijn uit het ei  zijn het kwetsbaarst. Eenmaal volwassen hebben ze geen vijanden meer. De naam pauwoogzoetwaterrog dankt hij aan zijn witte stippen. Ze eten kleine vissen en schaaldieren. Door de lokale vissers enmilieuvervuiling word hij toch bedreigd.     
Peruviaanse doodshoofdaap   Peruviaanse doodshoofdapen komen alleen maar voor in Peru,een land in zuid Amerika. Ze leven hier net als andere doodshoofdapen. De naam doodshoofaap dankt hij aan zn kop,wat een beetje lijkt op een doodshoofdje. Doodshoofdapen zijn 100 dagen drachtig. Een pasgeboren jong weegt 100 gram,dat is  heel zwaar voor de moeder.Dat is hetzelfde  als een mensenmoeder een kind krijgt van 10 kilo !     
Picazuroduif   Picazuroduiven  lijken veel op de gewone stadsduiven.Echter zijn het regenwoud bewoners. Ze leven in monogame koppels. Net als alle andere  duiven zijn het prooidieren. Een duif kan dan ook  100 kilometer per uur vliegen.     
Pinche aap   Pinche apen danken hun naam aan hun ruige look. Ze leven in familliegroepen ,bestaand uit een monogaam koppels met hun  jongen die later een gezin gaan stichten. Deze kleine apen worden bedreigd door de illegale handel  en boskap.     
Pinonduif   Pinonduiven leven in monogame koppels. Net als alle andere duiven eten ze zaden. Ze zoeken dit ook dan de hele dag door. Pinonduiven vallen vrijwel niet op in het regenwoud.   
(foto : Mike Filet)
 
Platy  Platy's komen veelvuldig voor in de meren en rivieren van zuid Amerika. Ze eten  algen en larven. Ze bestaan in diversen kleuren,waaronder rood,oranje,wit,zwart en zelfs bont.  Ze planten zich zeer snel en soepel voor.     
Pracht vruchtenduif   Prachtvruchten duiven leven semi solitair. Ze zoeken elkaar soms wel eens op,meestal dan voor te paren en te broeden. Maar alleen leven ze ook.  Ze vallen bijna niet op door hun groene verenkleed.     
Pygmee oestitie   Pymee oestities zijn de kleinste apen ter wereld.Een jong is net zo groot en zwaar als een walnoot .  Ze leven in familliegroepen. Ze eten vooral boomsappen die ze uit bomen halen. Pygmeeoestities worden ook weleens dwergzijdeaap genoemd.     
Quetzal   Quetzals  vallen best op door hun felle kleuren en lange staart. Ze leven echt in de boomtoppen,waar ze ook broeden  in monogame koppels. Quetzals danken hun naam aan hun roep die ook zo klinkt. Ze eten zaden.     
 Reuzenbosral   Reuzenbosrallen komen vlakbij water voor. Meestal leven ze in kleine groepen.  Ze kunnen vrij goed zwemmen. Ze eten schaaldieren.     
 Reuzenotter   Reuzenotters zijn de grootste otters ter wereld. Van kop tot staart kunnen ze bijna 3 meter lang worden. Naast vis en schaaldieren eten ze ook  middelgrote reptielen zoas slangen en zelfs kaaimannen.  Reuzenotters leven in hechte familiegroepen. Jonge dieren verlaten op latere leeftijd de groep om zelf een gezin te stichten.     
 Reuzentoekan   Reuzentoekans zijn misschien wel het symbool voor de regenwouden van zuid Amerika. Ze leven in monogame koppels.Het zijn echte vruchteneters. Door de illegale handel en de houtkap worden deze vogels bedreigd.     
Rode brulaap  Rode brulapen danken hun naam aan hun brullende geluid dat ze maken.Dit doen ze om hun terretorium af te bakenen.En is kilometers ver te horen. Ze leven in harems .Meestal zijn ze hoog in de bomen te vinden.   
 Rode ibis   Rode ibissen danken hun naam aan hun rode kleur.Die ze krijgen door de rode kleurstoffen wat in hun voedsel zit, dit werkt ook zo bij flamingo's.Rode ibissen leven in enorme kolonies van soms 100.000 dieren. Die allemaal koppels vormen. Zo  zijn ze veilig voor roofdieren. Het zijn waadvogels die vlakbij het water leven.Met zijn aangepaste poten en snavel vist hij  schaaldieren,algen en kleine vissen uit het water.     
 Rode neusbeer   Rode neusberen leven in hechte harems. Jonge mannetjes gaan op latere leeftijd uit de groep om  hun eigen harem te stichten. Jonge vrouwtjes doen dit ook. Neusberen  danken hun naam aan hun sterke reukvermogen. Ze gaan op hun reuk af op zoek naar voedsel.Het zijn alleseters. Aas,levende prooien,eieren,insekten,vruchten,honing,zaden,noten etc. Het is famillie van de kleine beren,waar ook de wasbeer toe behoort.     
 Rode oeraki   Rode oeraki's  danken hun naam aan hun fel rode kop. Deze apen komen voor in kleine harems . Waar een man,die de grootste is de baas is. Ze eten over het algemeen vruchten,zaden,eieren en insekten.En ook soms eens wat planten.  Rode oeraki's worden door de boskap  en de jacht met uitsterven bedreigd.     
 Rode rattenslang  Rode rattenslangen zijn kleine wurgslangen. Ze kunnen maximaal 2,5 meter lang worden. Ze eten jonge of kleine zoogdieren,vogels en kleine reptielen.  Door zijn felle kleuren valt hij goed op.En dient als waarschuwings sein.    
Rode rotshaan  Rode rotshanen zijn famillie van de oranje rotshaan. Het enige verschil is dat het mannetje knal rood is. Vrouwtjes zijn iets onopvallender,maar hebben wel een rood gloedje.  Ze eten zaden. Door de houtkasp en illegale handel worden ze bedreigd.     
Rode tangara   Rode tangara's zijn dan wel enkele centimeters groot ,maar vallen enorm op. Ze zijn supersnel.  Het zijn over het algemeen zaadeters. Mannetjes en vrouwtjes zijn identiek gekleurd. Je herkent  de geslachten dus niet.     
Rode titi   Rode titi's leven in famillieverbanden. Ze danken hun naam aan hun rode goed over zijn vacht heen.  Rode titi's behoren net als andere kleinere apen tot de klauwapen. Ze eten vruchten en insekten.     
 Rode teju   Rode tejeu's zijn een opvallende verschijning in de tropische regenwoud. Het is een bodembewoner.Met hun felle kleuren waarschuwen ze vijanden dat ze vrij gevaarlijk zijn,in werkelijkheid doen ze geen vlieg kwaad. Ze eten namelijk planten.     
 Rolstaartbeer   Rolstaartberen worden ook wel kinkajou's genoemd. Met zijn lange staart hangt hij in de bomen. Hij heeft een 40  centimeter lange tong. Ze leven 'snachts. Het zijn vruchteneters. Meestal leven ze hoog in de bomen. Het is famillie van de kleine beren.    
 Roodbuikpiranha   Roodbuikpiranha's zijn de meest voorkomende piranhasoort. Ze leven in scholen.Ze kunnen aardige afmetingen aannemen. Piranha's zijn wel degelijk gevaarlijk ze eten zieke en zwakke dieren zoals kleine zoogdieren,vissen en vogels die in en rond het water leven. Met de hele school vallen ze dan aan.En eten gezamelijk de prooi op,totdat alleen het skelet overblijft.     
 Roodbuik tamarin   Roodbuiktamarins danken hun naam aan hun rode buik. Ze behoren tot de klauwaapjes,klauwaapjes zijn de kleinste apengroep ter wereld. Roodbuiktamarins  zijn dan ook weer kleine apen,waardoor het ook voor veel roofdieren een favoriete prroi. Ze leven zelf hoofdzakelijk in familliegroepen. Ze eten insekten.     
Roodgezicht slingeraap  Roodgezicht slingerapen leven in harems.Ze danken hun naam aan hun rode gezicht. Slingerapen hebben een lange staart met een grijpstaart,die ze als vijfde hand gebruiken. Roodgezicht slingerapen zijn  een ondersoort van de slingerapen. Slingerapen eten meer dan 200 soorten vruchten.Aangevuld met insekten,planten,eieren,noten en zaden.   
 Roodhand tamarin   Roodhand tamarins danken hun naam aan hun rode handjes. Ook zij behoren tot de klauwaapjes,dat zie  aan hun poten .Normaal hebben apen vingers,hun dus niet.  Roodhandtamarins leven in familiegroepen. Ze eten insekten en vruchten.     
 Roodkop troepiaal   Roodkop troepialen zijn vrij opvallende vogels. Ze leven semi solitair.Het zijn hoofdzakelijk zaadeters. Roodkoptroepialen danken hun naam aan hun rode kop.    
 Roodkuif kardinaal   Roodkuif kardinalen zijn famillie vaan de  veel bekendere rode kardinaal. Het zijn zaadeters. Ze leven semi solitair. Mannetjes hebben een grotere rode kuif dan de vrouwtjes. Verder zijn ze hetzelfde gekleurd.     
 Roodoogmaki kikker    Roodoogmaki kikkers zijn nachtactieve boomkikkers. Overdag slapen ze onder de bladeren. Door hun grote ogen kunnen ze heel goed zien.En kunnen ze hun prooi misleiden. Ze eten insekten.     
 Roodrugbuidel spreeuw   Roodrugbuidelspreeuwen zijn insekten etende vogels. Wat heel opvallend is dat ze gezamenlijk een jong groot brengen. Dit doen niet veel vogels. Ze leven buiten dat ze broeden veelal alleen. Man en vrouw zijn identiek .Dus je herkent beide geslachten nauwelijks.     
Roodschouder taling   Roodschoudertalingen  broeden langs of over de rivieren en meren. Ze leven in monogame koppels.Vaak wel in kleinere groepen met meerdere koppels bij elkaar.  Ze eten waterplanten. In het water is het ook  oppassen.Het zijn ook geliefde prooidieren.    
Roodsnaveltoekan  Roodsnavel toekans leven in monogame koppels. Het zijn vruchtenetende vogels. Door de illegale handel en de houtkap worden ze met uitsterven bedreigd. Toekans zijn overigens verre famillie van de spechten. 
 
   
Roodstaart labeo  Rood of ook wel vuurstaart labeo's behoren ook tot de meervallen. Ze kunnen dan wel geen enorme lengtes bereiken,maar  kunnen wel anderhalve meter lang worden. Ze eten schaaldieren en kleinere vissen. Voor grotere vissen kan hij wel een prooi vormen.   
Roodstaart meerval   Roodstaart meervallen zijn vrij grote vissen die gemakkelijk 2,65 meter lang kunnen worden en over de 50 kilo kunnen wegen. Meervallen hebben bij hun bek grote voelsprieten ,waarmee ze prooien kunnen voelen en ook kunnen voelen waar ze zwemmen en hoe de stroming is.  Ze eten met hoofdzaak vissen,schaaldieren en af en toe ook zwakke vogels,reptielen en kleine zoogdieren.     
Roodvoorhoofd amazone   Roodvoorhoofd amazones leven in monogame koppels. Soms ook wel eens in kolonies. Met hun grote snavel zijn ze net als ara's ook zo intellegent op noten te kraken. Door de illegale handel en boskap worden ze met uitsterven bedreigd.   
(foto : Mike Filet ) 
 
Roodwang ara   Roodwang ara's zijn een van de bedreigdste arasoorten. Ze leven in monogame koppels.  Ze  vallen door hun groen ,rode  verenkleed niet zo op. Door de illegale handel en de boskap worden ze met uitsterven bedreigd.     
Rozebuik gors   Rozebuik gorsen  leven  semi solitair. Mannetjes zijn felblauw van kleur ,terwijl de vrouwtjes niet opvallen.  Ook de mannetjes vallen in het dichte regenwoud nauwelijks op. Ze eten voornamelijk zaden.      
Roze lepelaar   Roze lepelaars danken hun naam aan hun roze kleur,wat zij ook krijgen door de kleurstoffen uit hun voedsel te halen. Ook de naam van hun snavel speelt een rol. Ze waden daarmee in meren en rivieren naar schaaldieren en kleine vissen. Ook hun poten zijn uitgerust met zwemvliezen. Lepelaars leven in grote kolonies met meerdere koppels.     
 Ruitkrokodil   Ruitkrokodillen zijn een van de grootste krokodillen  van heel zuid Amerika. Ze kunnen ruim 3,5 meter lang worden.  Hun prooien bestaan voornamelijk uit  vissen,kleinere zoogdieren en vogels.Die ze het water in trekken en zo verdrinken. Krokodillen zijn van zichzelf heel sterk.     
 Schreeuwpiha   Schreeuwpiha's zijn vanaf kilometers ver te horen. Ze schreeuwen heel hard om de vrouwtjes te verleiden. Het is een onopvallend vogeltje.Ze eten zaden.     
 Sidderaal   Sidderalen kunnen ruim 3 meter lang worden. Het is een  roofvis die hun prooi dood door zijn electrische schokken die hij oplaad vanuit de grond.Deze stroomstoten zijn ook voor mensen gevaarlijk.   Ze leven meestal solitair.     
Springtamarin   Spring tamarins danken hun  naam aan het verre springen wat ze kunnen. Ze vallen door hun zwarte kleur bijna  weg in de donkere  wouden. Voor veel roofdieren zijn ze geliefd. Zelf eten ze insekten.     
Tamandua   Tamandua's worden ook wel boommiereneters genoemd. Ze eten insekten.En zijn vooral in bomen te vinden. Ze zijn in de vroege ochtend en late avonden actief.  Net als bij andere miereneters en ook apen, dragen ze hun jong op hun rug. Dit houden ze een half jaar vol.     
Tapijtpython   Tapijtpythons zijn wurgslangen. Ze worden maximaal 2,5 meter lang. Ze jagen op vogels,kleinere zoogdieren en reptielen. Door zijn schutkleur valt hij niet op in het regenwoud.     
Tayra   Tayra's zijn marterachtige uit zuid Amerika. Het zijn alleseters vlees,aas,vis, vruchten en eieren  gaat er allemaal wel in.  Ze leven vrij solitair. En zijn meestal in de vroege ochtend en de ate avonden actief.     
Terekay schildpad   Terekay schildpadden zijn waterschildpadden. Ze kunnen vrij oud worden en dan ook enorm groot worden.  Door de illegale handel en boskap word hij bedreigd. Ze eten zelf schaaldieren en kleinere vissen.    
Tweevingerige luiaard   Tweevingerige luiaards danken hun naam aan de 2 vingers,ofja klauwen wat ze aan hun poten hebben.De drievingerige heeft er dan ook 3. Ze kunnen hiermee goed uithalen naar belagers,waardoor ze toch een beetje gevaarlijk kunnen zijn.Ook in gevangenschap.  Het zijn echte bladeters.     
Uilvlinder  Uilvlinders  vallen totaal niet op in de regenwouden .Dat is ook niet de bedoeling,door zijn schudkleur kunnen ze zich goed camoufleren voor roofdieren. Vlinders hebben ook een cyclus. Van eitje wat weer een rups word,die weer een concon vorm.En dat word weer een vlinder.   
Wilde cavia
cavia magna 
 Wilde cavia's zijn de voorouders van onze huiscavia's. Ze leven in vrij grote groepen. Op gedeelt in meerdere harems. Mannetjes vechten om de vrouwtjes. Het zijn ook weer geliefde prooidieren die zich heel snel voortplanten. Het zijn echte planteneters. Die bijna alles eten wat groen is ,aangevuld met vruchten.     
 Witbuik caique   Witbuik caiques behoren tot de kleinere papegaaiactigen.Ze leven in vrij monogame koppels. Ze eten zaden,noten en vruchten.  Door de ilegale handel en boskap word ook deze soort met uitsterven bedreigd.     
 Witgezicht oestitie   Witgezichtoestities  leven in echte familliegroepen net als  alle andere klauwapen.  Wat opvallend is,is dat de hele famillie de jongen mee helpt verzorgen. Ook spelen ze vaaak "oppasje"  Op latere leeftijd zoeken de jongen hun eigen partner om een familliegroep te stichten.      
 Witgezicht saki   Witgezicht saki's leven ook in kleine familliegrepen. Ze danken hun naam aan hun witte gezicht,wat alleen mannetjes hebben. Vrouwtjes en pasgeboren jongen zijn helemaal zwart,bruin. Naarmate  een mannelijk jong ouder word krijgt hij een wit gezicht,met een zwarte vacht.     
 Witlip pekari   Witlip pekari's zijn een van de pekari's soorten. Pekari's worden ook wel navelzwijnen genoemd. Ze leven in harems .Waar  de vrouwtjes de baas zijn. Een vrouwtje paart met het dominantste mannetje. Tijdens de bevalling zonderen ze zich even af om rustig een jong te baren. Die jongen zijn nog helemaal gestreept,waardoor ze niet opvallen voor roofdieren. Witlip pekari's danken hun naam aan hun witte kin. De hele dag zijn ze bezig om de bodem om te wroeten met hun neus op zoek naar knollen,insekten,truffels en verder eten ze ook eieren,kleine zoogdieren planten ,vruchten en zelfs aas.     
 Witpluim oestitie   Witpluim oestities danken hun naam aan hun  witte pluimen aan hun kop. Ook witpluimoestities leven in familliegroepen. Door de boskap en illegale handel worden deze apen bedreigd. Het zijn insekteneters.     
 Witschouder capucijnaap   Witschouder capucijnapen zijn een van de ondersoorten van de capucijnapen. Ze leven in vrij grote  groepen met evenveel mannen als vrouwtjes,waar een duidelijke rangorde heerst. Het dominanste mannetje mag paren met alle vrouwtjes.Omdat bij de mannetjes de rangorde  kan verschillen voorkomen ze ook inteelt.  Ze leven vrij hoog in de bomen,waar ze meestal vruchten eten.     
 Witsnuit neusbeer   Witsnuit neusberen leven in harems.Ze behoren tot de kleine beren,waartoe ook de wasbeer behoort. Met hun staart en piepgeluiden communiceren ze. Ze kunnen goed klimmen,dankzij hun scherpe nagels. Het zijn alleseters .Ze eten aas,vlees,vis,vruchten,eieren,insekten,zaden en ook noten.     
Witvoet tamarin   Witvoet tamarins zijn een van de zeldzaamste apen .Ze worden  met uitsterven bedreigd door de illegale hande en houtkap. Door dat elke klauwaap op een klein gebiedje voorkomt.En hun verspreidings gebied niet groot is zijn ze makkelijker uit te roeien. Witvoet tamarins staan dan ook op het kantje van uitsterven.     
Wolaap   Wolapen danken hun naam aan hun dikkere vacht,waardoor ze aan diversen weersomstandigheden ook aangepast zijn. En ook  ten alle tijden voedsel kunnen vinden. Wolapen leven in hechte harems. Vrouwtjes leren van elkaar ook hoe ze een jong moeten groot brengen. Ook wolapen zijn bedreigd door de boskap.     
 Zilveren arowana   Zilveren arowana's zijn vrij grote roofvissen die 2 meter lang kunnen worden.  Ze jagen op kleinere vissen en schaaldieren. Dit doen ze door vrij langzaam te zwemmen. Roofdieren,dus ook roofvissen besparen energie om te kunnen jagen. Ze kunnen dan ineens heel snel zijn,en zo ook een prooi verrassen. Arowana's  worden bedreigd door  watervervuiling en de lokale visserij.     
 Zilver oestitie   Zilveroestities zijn ook klauwaapjes .Die ook in familliegroepen leven. De beet van de zilveroestitie is giftig. Voor mensen is dit ongevaarlijk  en doet het maar een beetje pijn. Het is bedoeld om daarmee ook grotere insekten te doden.  Zilveroestities krijgen net als de meeste andere klauwapen 2 keer per jaar een tweeling. Dit is zeer zwaar voor de moeder,vandaar dat de hele famillie meehelpt.     
 Zoetwaternaald   Zoetwater naalden zijn de enige van hun famillie die in zoet wateren voorkomt. Ze zitten dan ook dichtbij waterplanten om zich door roofdieren te beschermen. Zelf eten ze kleine kreeftjes en plankthon.  Het is famillie van de zeepaardjes. Ze leven in kleine scholen.     
 Zone parkiet   Zone parkieten heb je diversen ondersoorten in.Ze verschillen heel klein beetje van elkaar .Deen heeft net een ander kleur vleugel etc. Over het algemeen zijn zoneparkiet echte kolonie vogels. Die kolonies bestaan ook weer allemaal uit monogame koppels. Ook zoneparkieten  worden door de houtkap en de illegale handel met uitsterven bedreigd.     
 Zonneral   Zonnerallen  danken hun naam aan hun rode vlekken op hun veren. Als zij ze open doen lijkt het op een gloed van de zon. Zonnerallen leven in monogame koppels bij de rivieren. Ze eten algen,larven,kleine visjes en schaaldieren. Ze broeden op boomstammen boven de rivieren. Na een half jaar dat de jonge zonneral uit het ei is ,word hij steeds zelfstandiger. En gaat hij ook op zoek naar een partner.     
Zuid Amerikaanse jacana  Jacana's zijn zeer lichte vogels die ook over waterlelies kunnen lopen,waardoor hij ook wel jezusvogel word genoemd . Ze eten kleine schaaldiertjes. Meestal leven ze solitair. Mannetjes zijn ietsje groter dan de vrouwtjes.   
 Zuid Amerikaanse tapir   Zuid Amerikaanse tapirs  oftelwel Brazilliaanse tapir of laagland tapirs genoemd worden ook leven semi solitair.  Het zijn echte waterratten. Ze zwemmen en drinken er niet alleen in. Ook poepen en plassen ze erin.  Tapirs hebben een handig slurfje,waarmee hij ook dingen vast kan pakken. Hij eet ondermeer grassen,waterplanten,vruchten en planten. Tapirjongen  zijn helemaal gestreept,zo vallen ze niet op voor roofdieren.  Na anderhalf jaar krijgt hij zijn volwassen vacht. Tapirs zijn " levende fossielen " in miljoenen jaren tijd zijn ze nauwelijks veranderd. Het is famillie van de paarden en neushoorns.     
Zwaarddrager  Zwaarddragers leven in enorme kolonies. Meestal zijn ze rood van kleur.In gevangenschap worden er diversen kweekvarianten gekweekt die zwart,wit,blauw,oranje en zelfs bont kunnen zijn. Zwaarddragers zijn algeneters. Ze danken hun naam aan hun langere staart,wat de mannetjes hebben.   
Zwartborst slangenarend   Zwartborst slangenarenden danken  hun naam aan zijn voedselvoorkeur. Ze jagen op slangen,waar ook hun klauwen op zijn aangepast . In vergelijking met andere slangenarenden vangen ze kleinere slangen. Ze broeden hoog in de bomen ,in  monogame koppels.     
 Zwarte brulaap   Zwarte brulapen leven in harems. Mannetjes zijn geheel zwart van kleur. De vrouwtjes zijn blond van kleur. Net als de rode brulaap bruullen zij ook om hun terretorium af te bakenen. Het zijn echte vruchteneters. 
 
   
 Zwarte gier   Zwarte gieren worden ook wel raafgieren genoemd. Elke dag zweven gieren boven en in het regenwoud op zoek naar kadavers. Dan vormen ze hele grote groepen,met ook andere gieren. Zwarte gieren hebben een puntige snavel ,waarmee ze de laatste resten van een kadaver kunnen weghalen. Grotere gieren met en  lange hals en een kale nek eten alle ingewanden en vlees op. Als ze jagen op prooien komen ze dan wel in enorme groepen voor ,maar ze broeden in monogame koppels.     
 Zwate kaaiman   Zwarte kaaimannen zijn de agressiefste van alle kaaimannensoorten. Ze danken hun naam aan hun  donkere kleur.Zwarte kaaimannen eten vissen,vogels en kleinere zoogdieren .    
 Zwarte kuifmaina   Zwarte kuifmaina's danken hun naam aan hun kuifje. Het zijn zaadeters. Ze leven semi solitair. Omdat ze zo zwart zijn vallen ze bijna niet op in de dichte regenwouden.     
 Zwarte kuiforopendola   Zwarte kuiforopendola's vallen door hun kleuren bijna niet op in het dichte  regenwouden. Het zijn vruchteneters,die semi solitair leven. Ze broeden hoog in de bomen. Zwartekuiforopendola's maken een schreeuwachtig geluid  bij gevaar.     
 Zwarte pacu   Integenstelling tot piranha's eten pacu's meer plantaardig voedsel zoals  nootjes,zaden en vruchten die in het water vallen. Verzwakte vissen en vogels zal hij dan wel weer pakken. Pacu's kunnen heel groot worden vrij groot. Ze leven vaan in scholen tot 8 dieren. Pacu's zijn famillie van de piranha's.     
 Zwarte piranha   Van alle dieren heeft de zwarte piranha de sterkste kaken van het dierenrijk. Hun bijtkracht is even sterk als een t-rex.  Ze eten hetzelfde als de andere piranha's. De zwarte zijn dan ook ietsje groter en donkerder van kleur,waardoor ze wegvallen in het vrij troebele water.     
Zwarte slingeraap   Zwarte slingerapen  zijn helemaal zwart. En is een van de slingerapensoorten. Slingerapen leven in de boomtoppen.  Waar ze ook slingeren,waar hun naam aan dankt. Ze leven in hechte harems. Jonge dieren sluiten zich op latere leeftijd aan bij een andere harem,of stichten zelf een harem.     
Zwartkop caique   Zwartkop caiques is  herkenbaar aan zijn zwarte kop ,waaraan hij zijn naam dankt. Ze  leven in kleine  kolonies,bestaande uit allerlei koppels. Ze broeden in hogere bomen. Door de illegale handel en de boskap.     
Zwartmasker tangara   Zwartmasker tangara's lijken vee op de rode tangara. Alleen hebben zijn veel meer zwart in zich.Het zijn ook zaadeters. Ze broeden in bomen.     
Zwartpluim oestitie   Zwartpluim oestities herken je aan hun zwarte pluimen  aan hun oren. Ze worden dan ook wel eens zwartborstel oestitie genoemd. Ook zij behoren tot de klauwaapjes. Dus zij leven ook in familliegroepen. Ze eten insekten. Voor diversen andere roofdieren zijn ze een favoriete prooi.     
Zwart witte teju   Zwart witte teju's zijn de grootste onder de teju's ze kunnen ruim 2 meter lang worden. Gevaarlijk zijn ze niet ,ze eten bladeren en slakken. Ze leven semi solitair. Zwart witte teju's danken hun naam aan hun zwart witte kleur.    


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen