Regenwouden van Afrika en Madagaskar
savannah
Overige afrikaanse gebieden
savannah

 SAVANNAH

Africa's circle of life 
 Deze warme uitgestrekte vlaktes in afrika kennen 2 seizoen: zomers het droogteseizoen en 's winters  het regen seizoen. Op de savanne leven ook diversen dorpjes,  daar leven mensen die afhankelijk zijn van hun vee en alle planten en dieren op de savanne .    
Aardvarken   Aardvarkens leven vooral 'snachts. Overdag schuilen ze in hun zelfgegraven holen. Ze leven solitair. En zijn verwant aan de olifanten.    
Aardwolf   Aardwolven danken hun naam aan het feit dat ze slapen in holen. Ze zijn laat in de avond en in de vroege ochtend actief. Ze leven solitair. Ze eten kleinere zoogdieren.     
Abdims ooievaar  Deze ooievaars leven vooral bij de moerassen in afrika. Hier  leven ze veelal in koppels . In deze moerassen die ontstaat door de regen in het regenseizoen  is rijk aan voedsel .Hier  zoeken ze o.a. visjes,insekten en kleine zoogdieren. In het droogteseizoen sterven er ook veel door de hongerdood.  In het regenseizoen broeden ze dan ook.     
Afrikaanse bisschops ooievaar   Afrikaanse bisschops ooievaars  worden ook wel Afrikaanse wolnek ooievaars genoemd. Het zijn bedreigde vogels. Door de jacht,vergiftiging en de moerassen  die droog worden gelegd gaat de soort achteruit.  Ze leven dan meestal ook bij moerassen en wateren.Waar ze vissen,insekten,kikkers en kleine zoogdieren eten. Ze broeden in hoge bomen. De koppels zijn zeer monogaam.   
Afrikaanse civet kat   Deze roofdieren zijn in de vroege ochtenden en avonden actief.Ze jagen voornamelijk op vruchten,vogels,kleine zoogdieren en aas. Ze leven solitair.   
Afrikaanse dwerg aalscholver  Deze vogels  leven vooral bij grote delta's ,rivieren en meren.In ieder geval waar water is ! Hier jagen ze op vissen. Ze leven in kleine groepen. Ze zijn kleiner dan gewone aalscholvers,wat de naam al zegt .   
Afrikaanse eieretende slang   Zoals de naam al zegt eten ze eieren. Het zijn vaak vogeleieren die sneuvelen. Ze halen deze vaak uit nesten . Het zijn geen grote slangen,ze kunnen 1,5 meter lang worden.    
Afrikaanse gaper   Deze vogels zijn famillie van de ooievaars. Ze leven mestal vlakbij water .Vaak leven ze in koppels of kleine groepen. Ze eten veelal vis en kleine zoogdieren.    
Afrikaanse holen kiekendief Afrikaanse holenkiekendieven zijn eigenlijk niet eens famillie van de kiekendieven,maar eerder van de valken en caracara's. Ze danken hun naam aan hun broed gedrag.  Ze broeden in koppels in verlaten holen. Ze eten kleinere zoogdieren,vogels en soms ook slangen. Ze zoeken hun prooi meestal te voet. Hij vliegt dan ook niet zo gauw.   
Afrikaanse  jacana  Jacana's leven  altijd  bij waterrijke gebieden.Hier eten ze  vaak insekten,schaaldieren en kleine visjes .Omdat ze zo licht zijn kunnen ze ook makkelijk over water lopen ,hierdoor worden ze ook wel eens Jezusvogel genoemd. Jacana's zijn famillie van de rallen.     
Afrikaanse langoor egel  Afrikaanse langoor egels danken hun naam aan hun lange oren,waarmee ze goed kunnen horen. Al hebben ze weinig natuurlijke vijanden .Het is wel fijn om op je hoede te blijven. Het zijn echte nachtdieren. Ze eten insekten.   
Afrikaanse leeuw 

panthera leo 
 Afrikaanse leeuwen zijn een van de weinige katachtigen wat in groepen leeft. Vrouwtjes jagen en mannetjes mogen als eerste eten ,vrouwtjes erna en de welpen als laatste. Leeuwen zijn luie dieren ,ze slapen soms wel 20 uur per dag. Soms sterven veel leeuwen van de hongerdood. Mannetjes hebben manen die dienen als bokshelm. Op hun 3e jaar beginnen deze manen te groeien.     
Afrikaanse lepelaar   Afrikaanse lepelaars zijn altijd vlakbij water te vinden. Hier leven ze in enorme kolonies ,die in de paartijd koppels vormen. Met hun lepelvormigge snavel zoeken ze in water naar algen en schaaldieren.     
Afrikaanse longvis   Longvissen hebben zoals de naam al zegt longeN,maar ook kieuwen. Als ze op het land liggen bijvoorbeeld doordat de rivier droogstaat ,kunnen ze toch nog een tijdje overleven. Deze soort kan sowieso al over de 100 jaar oud worden,wat heel oud is voor een vissoort. Ze kunnen ook wel 2,5 meter lang worden.     
Afrikaanse luipaard 

panthera pardus 
 Luipaarden zijn echte boombewoners,hier vallen ze niet op door hun schutkleur .Nadat ze een prooi pakken slepen ze hem de boom in om hem veilig op te eten. Dit kunnen ze zelfs met grote prooien. Ze leven hoofdzakelijk solitair.    
Afrikaanse moerasschildpad   Deze schildpadden eten insekten en vissen in het water. Door de extreme droogte en illegale handel worden ze bedreigd. Ondanks dit leven er nog veel dieren in het wild.   
Afrikaanse nimmerzat   Zijn famillie van de ooievaars. Ze eten vis en kleinere zoogdieren . Ze leven in koppels die soms kleinere groepen leven.     
Afrikaanse oehoe

bubo bubo africanisis 
 Deze uilen zijn een van de grootste uilen van afrika. Ze eten kleinere dieren. Ze leven hoofdzakelijk alleen. Ze jagen overdag.Ze leven alleen of in koppels.    
Afrikaanse  olifant

Loxodonta africana 
 Zijn de grootste landdieren ter wereld  Volwassen mannetjes kunnen wel 4 meter hoog worden en 3000 kilo wegen. Vrouwtjes leven in groepen bestaande uit verwanten. Het oudste vrouwtje heeft de leiding,op haar kunnen ze rekenen. Mannetjes  leven alleen of in mannengroepen,zij komen alleen om te paren. Na 8 jaar verlaten jonge mannetjes de groep. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij de groep.     
Afrikaanse pygmee valk   Deze kleine valkensoort leeft op de afrikaanse savannes. Ze eten kleinere vogels en zoogdieren. Omdat ze klein zijn ,zijn ze  ook heel snel ,net als veel valkensoorten bidden ze ook voordat ze een prooi pakken.    
  Afrikaanse rotspython   Zijn een van de grootste wurgslangen ter wereld. Ze kunnen 7 tot 8 meter lang worden. Ze kunnen vrij grote prooien veroberen zoals o.a. kleine antilopen, grotere voges en grotere knaagdieren. Soms zijn ze ook gevaarlijk voor de mens. Ze doden hun prooi door wurging,vandaar de naam wurgslangen.     
Afrikaanse slangenhalsvogel  Afrikaanse slangenhalsvogels leven meestal in waterrijke gebieden op de savannes.Daar vangen ze veel vissen,wat ze ook voornamelijk eten. Ze leven over het algemeen in koppels.   
Afrikaanse sporenkoekoek  De Afrikaanse sporen koekoek is een alleseter Hij eet vooral kleinere zoogdieren,insekten,vruchten,eieren en zaden. Ze vliegen niet ,maar lopen en klimmen veel.Wel vliegen ze kleinere stukken.  Koekoeken staan erom bekend dat ze nesten inpikken.Bij deze soort is dat dan ook niet anders.   
Afrikaanse tijgervis   Tijgervissen zijn echte roofvissen ze eten schaaldieren,kleine en grotere vissen tot kleine zoogdieren en vogels toe. Ze hebben vlijmscherme tanden in hun bek,waarmee ze de prooi verscheuren. Ze kunnen vrij groot worden. En ook wel 50 kilo wegen. Deze grotere jongens hebben geen natuurlijke vijanden.De kleintjes zijn iets kwetsbaarder.   
Afrikaanse visarend   Deze arenden leven in monogame koppels. Het nest word elk jaar hergebruikt en ook opgeknapt.Zo ontstaan er grote nesten. Ze eten vis en leven dus ook altijd vlakbij water .     
Afrikaanse wielewaal  Deze wielewaal lijkt sterk op de wielewaal wat ook in Europa leeft. Je herkent de Afrikaanse aan zijn zwarte vlekken rond hun ogen. Ze leven in koppels. Ze eten vruchten die ze ook van grotere zoogdieren af pikken.   
Afrikaanse wilde hond   Deze hondachtige  leeft in hechte roedels. Ze jagen ook samen. Zieke,zwakke en jonge groepsleden blijven achter. Voor hun braken ze voedsel uit,hierdoor verspreiden ziektes zoals hondsdolheid zich snel.Ze worden door deze ziekte in combinatie met jacht en vernietiging van het leefgebied ernstig bedreigd.     
Afrikaanse witbuik egel  Afrikaanse witbuik egels  zijn solitair levende dieren.Meestal leven ze 's nachts.Overdag zul je ze dus weinig tot zelfs niet zien. Hij eet net als andere egels insekten.    
Afrikaanse zwarte arend   Deze arenden zijn een van de grootste arenden van heel afrika. Ze eten kleinere dieren tot aan jonge antilopen toe. Ze leven alleen of in koppels. Ze broeden vaak in de rotswanden.     
Angola giraffe   Angola giraffen zijn de lichtste giraffen van afrika. Jongere dieren,maar ook oudere dieren kunnen helemaal wit zijn. Maar meestal zijn ze lichtbruin. Mannetjes zijn meestal wat donkerder.    
Angola leeuw   Angola leeuwen zijn een van de leeuwen ondersoorten.Wat opvalt is de veel langere manen  dan wat veel andere leeuwen hebben. En ook de grootte. Ze leven nog enkele honderden in zuid west afrika,waaronder nog in Angola. Leeuwen in Afrika zijn tegenwoordig bedreigd. Dit komt door de boeren die ze afschieten ter bescherming van hun vee. Dit lijd dan wel weer dat de leeuwen populatie  75 procent is afgenomen .     
Basterd gemsbok  Deze antilopes leven in hechte kuddes van 4-10 dieren . Mannetjes hebben ietsjes grotere hoorns dan de vrouwtjes . Het zijn afleggers,wat betekend dat ze hun jong in de struiken leggen en enkele keren per dag komen zogen. Zo blijft het onopvallend voor roofdieren.    
Bateleur   Bateleurs worden ook wel goochelaararenden genoemd. Dit omdat ze toch famillie van arenden zijn al word het niet verwacht. Ze eten kleinere prooien.Ze leven in koppels.     
Beerbaviaan   Beerbavianen zijn in bepaalde regio's heel algemeen en in andere gebieden heel bedreigd. Ze leven in hrems,die mannetjes lijden. Ze eten grassen,vruchten ,noten en zaden.    
Blauwe gnoe   Blauwe gnoes trekken elk jaar in het regenseizoen naar vochtigere en natte gebieden,hier om ook de jongen geboren te laten worden. Onderweg halen veel gnoes het helaas niet. Ze leven in kuddes. Mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes . Vaak trekken ze met miljoenen tegenlijk.     
Blauwfazantje  Blauwfazantjes behoren tot de prachtvinken. Ze worden ook wel eens als volierevogels gehouden. In het wild leven ze  verscholen hoog in de bomen.Ze eten zaden.Meestal leven ze alleen,maar ze tolereren elkaar wel in elkaars buurt.Zowel mannetje als vrouwtje zijn identiek gekleurd.Je herkent beide geslachten dus niet.   
Blesbok   Blesbokken waren vroeger uitgestorven,dankzij  aantal reservaten leven nu nog genoeg blesbokken in het wild. Ze leven in kleine kuddes. Mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.     
Breedvoorhoofd krokodil   Is een van de kleinste krokodillensoort die maximaal 1,5 meter lang word. Ze eten kleinere dieren ,maar ook kleinere antilopes. Ze leven alleen of in kleine groepen.     
Bruinkap ijsvogel  Deze vogels eten vissen .En leven dus altijd wel vlakbij water. Ze zijn vrij schuw. En meestal rond de schemer actief .Door vervuiling van het water word hij ook steeds zeldzamer.   
Bruine hyena   Deze hyena's zijn van de 3 soorten de zeldzaamste. Het zijn aaseters. Ze leven in holen,waar ze hun jongen ter wereld brengen.    
Burchell zebra   Burchell zebra's zijn een van de vele zebra ondersoorten. Ze leven het zuidelijkst en komen nog veel voor. Ze leven in kuddes,gelijd door een hengst . Zebra's hebben elk een uniek streppatroon,waaraan ze elkaar herkennen en ook roofdieren kunnen verwarren. Ze worden ook wel steppe zebra genoemd .    
Chapman zebra  Chapman zebra's behoren tot de zeldzamere ondersoort van de steppe zebra's oftewel burchell zebra's. Ze leven in het oosten,waar niet heel veel meer voorkomen .     
Cheeta   Cheeta's zijn de snelste landdieren ter wereld in enkele seconden haalt hij ruim 115 tot 200 kilometer per uur. Hierna moeten ze hun prooi snel opeten,aangezien het vaak word gestolen. Ze leven solitair. Soms zie je 2 of meer cheeta's samen ,dit zijn vaak verwanten die tijdelijk met elkaar optrekken.     
Cob waterbok  Cob waterbokken leven in harems. De bokken  zijn groter en beschermen de kudde .Al hoewel ze weinig vijanden hebben zijn ze toch altijd op hun hoede.Ze hebben een vettige,waterbestendige vacht.Wat ook maakt dat roofdieren ze niet lusten. Ze zijn meestal altijd wel in de buurt van water te vinden.   
Damah gazelle   Damah gazelles zijn ranke en snelle gazelles. Ze leven in kleine harems. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Ze zijn schuw.     
Damara zebra   Zijn ook weer een van de ondersoorten van de burchell zebra. Zij leven westelijker. Ze leven in kleine harems. Je herkent ze aan hun ongestreepte buik.     
Domincaner wida  Deze kleine vogels zijn behoorlijk opvallend.Vooral de mannetjes met hun lange staart. Het zijn zaadeters.Vrouwtjes zijn lichtbruin van kleur.Ze hebben geen lange staart,omdat ze  onopvallend moeten broeden.   
Dwergflamingo   Dwergflamingo's leven in kolonies,ze leven altijd vlakbij water. Het zijn de kleinste flamingosoort. In de paartijd vormen ze koppels . Ze eten algen en schaaldieren.     
Dwergmangoest   Dwergmangoesten zijn famillie van de mangoesten,ze zijn daarvan de kleinste . Ze eten kleinere zoogdieren ,eieren en insekten.    
Dwerg olifant spitsmuis   Deze knaagdieren  zijn geliefde prooidieren. Ze leven solitair. Ze eten insekten,die ze zoeken met hun spitse slurfje,waaraan hij zijn naam dankt. Ze worden ook wel kortoordwerg olifantspitsmuis genoemd.     
Drill  Drills zijn de zeldzame famillieleden van de bavianen. Ze leven in harems,gelijd door 1 volwassen mannetje. Ze eten grassen,vruchten,noten en zaden.     
Ellips waterbok   Waterbokken danken hun naam aan hun vluchtgedrag,bij gevaar vluchten ze het water in. Mannetjes hebben hoorns en zijn groter. Ze hebben een vettige vacht, waarmee ze goed tegen water kunnen. Ze leven ook in harems vlabij water.      
Gambiaanse hamsterrat   Deze knaagdieren,worden door het leger getraind om bommen op re sporen ,dit omdat ze heel erg goed kunnen ruiken. In het wild zijn het nachtdieren,die solitair leven.     
Geelsnavel eend   Deze eenden lijken heel erg op onze gewone  "europese wilde eenden " Echter is hier mannetje en vrouwtje identiek geleurd. Dus hetzelfde. Ze leven in monogame koppels. Hun naam dankt aan hun gelere snavel.   
Geelsnavel wouw  Geelsnavel wouwen leven in monogame koppels. Qua uiterijk lijken ze sterk op de buizerds die je ook in Europa aantreft. Hij heeft een gele snavel,waaraan zijn naam dankt. En heeft een egaal bruin verenkleed. Ze zijn snel en wendbaar.Ze eten vogels,die ze ook uit de lucht kunnen plukken.   
Genetkat

genetta genetta 
Genetkatten en civetkatten behoren tot een famillie,waar toe ook stokstaartjes en mangoesten behoren. Genetkatten zijn kleine roofdieren die solitair leven. Ze kunnen  goed klimmen. Ze jagen 's nachts op kleine zoogdieren,vogels en bessen.   
Gevlekte hyena   Gevlekte hyena's leven in tegenstelling tot andere hyenassoorten in groepen,waar vrouwtjes de baas zijn. Mannetjes zijn ook kleiner. Ze eten kadavers,maar in nood jagen ze ook. Vrouwtjes baren hun welpen in holen.     
Gewone duiker   Deze duikers zijn groter dan de duikers die in regenwouden leven,doordat ze meer ruimte hebben konden ze zich goed evolueren. Ze leven alleen. Ze zijn zeer schuw,maar goed ook aangezien het geliefde prooidieren zijn.     
Gewone hartebeest   Gewone hartebeesten zijn een van de zeldzaamste antilopes. Er leven nog enkele duizendtallen in het wild. Bijna al hun ondersoorten (op 1 na) zijn uitgestorven. Ze leven in kuddes. Het zijn snelle dieren,roofdieren hebben vaak moeite om op hen te jagen.     
Giraf gazelle   Word ook wel gerenoek genoemd . Ze danken hun naam aan hun nek.Ze gaan vaak op hun 2 achterpoten staan om bladeren te eten van bomen. Ze leven in kleine kuddes of solitair.Mannetjes hebben hoorns.     
Goliath reiger   Is de grootste reiger ter wereld. Hij leeft in koppels,meestal in de buurt bij de waterkant waar hij jaagt op vis en kleine zoogdieren. Ze zijn zeldzamer geworden door de jacht.     
Grant gazelle  Grant gazelles zijn vlugge antilopen . Ze lijken veel op de thomson gazelles,echter hebben ze veel langere hoorns.  Ze leven in hele kleine kuddes. Ze zijn echter heel oplettend voor gevaar.      
Grants zebra   Grants zebra's zijn de meestvoorkomende ondersoort van de burchell zebra. Ze  leven in kleine harems,gelijd door een hengst ,enkele merries en hun veulens. Veulens vertrekken na enkele jaren uit de harem. Wanneer een hengst zijn gezin wil uitbreiden ontvoert hij gewoon een merrie uit de andere groep.     
Grevy zebra 
equus zebre grevyii
 Grevy zebra's leven in de oostelijke hoek van afrika,hier zijn ze zeer zeldzaam. Ze leven in harems. Ze zijn herkenbaar aan hun smalle strepen. Ze zijn de grootste zebrasoort.     
Groene meerkat   Deze apen leven in harems. Die worden gelijd door 1 volwassen mannetje .Ze zijn vrij schuw en vluchten vaak de boom in,het zijn dan ook geliefde prooidieren. Ze eten vruchten.     
Grote koedoe  Grote koedoes kunnen vanuit stilstand al 2 meter hoog springen. De latijnse naam betekend letterlijk "antilopes met gedraaide hoorns " mannetjes  hebben dan ook gedraaide hoorns die 1,5 meter lang worden. Ze leven in harems,door hun gestreepte vacht vallen ze nauwelijks op.     
Grote trap   De grote trappen ,ook wel koritrap genoemd is een echte insekten en kleine zoogdieren eter. Heel af en toe vult hij het aan met vruchten en aas. Ze leven hoofdzakelijk solitair.   
Grijze kroonkraanvogel   Staat bij de oude eygiptenaren symbool voor liefde en geluk.Ze leven in monogame koppels.De naam dankt aan zijn sprieten op hun kop. Ze eten zaden en planten.     
Grijze tok  Tokken zijn famillie van de neushoornvogels .Het zijn vruchteneters. Vaak leven ze alleen of in koppels.Mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes.   
Hamerkop   Hamerkoppen zijn famillie van de ooievaars,ze zijn tevens de kleinste soort. Ze danken hun naam aan hun kop. Ze eten vis,insekten,kleine zoogdieren en soms wat vruchten. Ze leven in monogame koppels.     
Heilige ibis   Deze ibissen komen in enorme kolonies voor,deze kolonies vormen in de paartijd allemaal koppels. Ze eten schaaldieren die ze uit het water vissen.  Ze danken hun naam aan het feit dat ze in sommige delen heilig zijn en ook in het oude eygipte waren ze heilig.     
Helmparelhoen   Helmparelhoenders danken hun naam aan hun kam op hun kop. Ze leven in kolonies die in de paartijd in koppels of subgroepen leven. Ze communiceren veel met elkaar ,wat ze heel luidruchtig maakt. Ze  zijn populair bij veel roofdieren.   
Honingdas   Honingdassen zijn agressieve roofdieren. Ze eten alles. Ze slapen overdag in holen en aan het einde van de middag ontwaakt hij. Hij leeft solitair.     
 Huzaar aap   Deze apen zijn erop gebouwd om op vlaktes te leven. Ze leven  in niet zo'n hele grote harems. Mannetjes zijn groter en dus ook de baas. Huzaarapen danken hun naam aan hun roep die klinkt als "huzaar ,huzaar "  Op savannes schuilt natuurlijk gevaar ,ook hierop hebben ze zich aangepast. Ze kunnen namelijk 65 kilometer per uur rennen.   
Impala   Impala's zijn de snack van de savanne,ze worden beel bejaagd door roofdieren maar ook mensen. Ze leven in kuddes. Mannetjes hebben hoorns. Ze zijn zeer schuw en alert.Jongen kunnen dan ook hgelijk meelopen     
Kaapse eland antilopen   Zijn de een naar grootste antilopen. Ze leven in in kuddes. Mannetjes zijn ietsjes groter dan de vrouwtjes . Door hun strepen  vallen ze bijna niet op op de savanne.     
Kaapse giraffe   Kaapse giraffes zijn een van de 9 ondersoorten van de giraffe. Ze leven in zuid afrika.  Je herkent ze aanhun donkerbruine vlekken. Ze eten acaciabladeren,die ze met hun 50 cm lange blauwe tong kunnen pakken.     
Kaapse griel   Deze kleinere loopvogels leven solitair. Ze vallen nauwelijks op in het hoge gras. Ze eten zaden.  Alleen in de paartijd leven ze in koppels.     
Kaapse ibis   Word ook wel heremiet ibis genoemd. Ze leven in koppels die ook in kolonies leven . Ze eten schaaldieren,die ze uit wateren halen. Ze hebben een kale rode kop waar hij zijn naam aan dankt.     
Kaffer buffel   Kafferbuffels  staan bekend om hun gevaarlijk gedrag,dit komt door de onvoorspelbaarheid. Ze leven in kuddes en hebben weinig vijanden. Ze kunnen zelfs leeuwen aanvallen en soms zelfs doden. Een koe paart meestal met de meest dominante stier.     
Kapgier   Kapgieren danken hun naam aan hun kleine donsveren op hun kop. Het is de jkleinste en bedreigdste gier van afrika,mede doordat ze vaak vergiftigt worden. De meeste gieren en rioofvogels hebben een kromme snavel,deze heeft een puntige snavel ,waardoor ze de laatste resten vlees van het bot trekken.     
Kersenbuik Clichilde Er bestaan diversensoorten Clichildensoorten. Die maar in drie meren in heel Afrika te vinden zijn,waaronder het Malawi meer. Kersenbuik clichildes danken hun naam aan hun rode buik.Het zijn echte scholenvissen.Ook met andere clichildesoorten kunnen ze feilloos samen leven .   
Kleine koedoe   Deze kleinere koedoesoort leeft vaak in beboste gebieden .Mannetjes zijn donkerder van kleur en hebben hoorns. Ze leven in kleine groepen of solitair.    
Knobbel eend  Knobbeleenden hebben een knobbeltje op hun snavel ,waaraan hun naam dankt. Ze leven in  monogame koppels ,altijd  vlakbij het water.  Ze eten grassen en waterplanten.   
Koereiger   Koereigers leven in kleine groepen bij het water,waar ze op vis en kleine zoogdieren jagen. In de paartijd leven ze in koppels. Mannetjes zijn iets groter .      
Kordofan giraffe   Deze giraffenondersoort leeft westelijker. Ze lijken heel erg op de nigeriaanse ondersoort. Doordat  waterputten uitdrogen sterft deze giraffesoort bijna uit. Ze leven in kleine groepen ,vaak uit verwanten. Mannetjes leven alleen of in kleine mannengroepen.      
Kolonisten agame    Deze kleurrijke hagedissen zijn super snel,daarom zijn ze ook een uitdaging voor veel roofdieren. Zelf eten ze insekten die ze in de schemering vangen.   
Konings cheetah   Konings cheetah's herken je aan hun strepen bij de achterpoten.Soms kunnen ze ook veel strepen hebben ,maar dat verschilt per individu. Het is een zeldzamere variant  van de cheetah's die wij kennen.Alleen is hij  veel zeldzamer,ook in gevangenschap. Ze worden ook wel noordelijke cheetah genoemd.   
Kriks dik dik   Zijn een van de kleinste antilopes .Ze leven in begrooeiingen en ze zijn zeer schuw.Ze zijn vooral 's ochtend vroeg en 's avonds actief. Mannetjes hebben hoorns.     
Krokodillenwachter   Deze vogels leven in kleine groepjes bij het water. Ze maken vaak tanden schoon van krokodillen,waaraan zijn naam dankt. Door zijn verenpak herkent de krokodil hem en eet hij hen niet op. Ouderen en zieke vogels kunnen wel eens pech hebben.     
Kuifarend   Kuifarenden of wel vechtarenden genoemd danken hun naam aan hun kuif. Ze leven in koppels. Ze zijn vrij agressief. Ze eten kleinere dieren en vogels ,maar soms ook wel eens aas.     
Laagland nyala  Deze antilopen leven in kleine kuddes. Bokken hebben een donkere huid ,hoorns en een sik. Ze leven veel in begroeiingen en vlakbij water. Bij gevaar vluchten ze de bossen of het water in.     
Lanner valk   Lnnervalken zijn de grootste afrikaanse valkensoort. Ze eten vogels en kleinere zoogdieren. Voor de aanval laten ze het wel bekend bidgedrag zien. Ze leven solitair.     
Lel kraanvogel  Lelkraanvogels danken hun naam aan hun lellen onder bij zijn keel.  Deze afrikaanse kraanvogels zijn geen trekvogels. Ze leven bij waterrijk biotopen zoals moerassen. Hier jagen ze op insekten,kleinere vissen en zoogdieren.   
L hoest meerkat  Deze apensoort leeft in kleine famillie groepen. Boeren zijn niet blij met hen ,omdat ze vaak voedsel en akker leegplunderen en stelen. Ze eten grassen,bladeren,insekten en vruchten.   
Livingstone toerako 

turaco livingstonii
Deze vogels  zijn echte zaadeters. Buiten de broedperiode leven ze solitair. In de broedperiode broeden ze in hoge bomen.  Hier vallen ze bijna niet op. Zestaan soms wel eens op het menu bij andere roofdieren .   
Luipaardschildpad    Deze  landschildpadden slaan vocht op uit hun voedsel,waardoor ze extreme hittes aan kunnen.  Ze danken hun naam aan hun vlekken.Die naarmate ze ouder worden doffer worden.  Ze eten grassen,vruchten en afgevallen takken.    
Malariamug   Malariamugen komen meestal bij meren voor en andere natte gebieden. Het zijn misschien wel kleine  insekten,maar voor de lokale bevolking hebben ze grote gevolgen. Als ze steken verspreiden ze het malariavirus,waarvan de mens letterlijk doodziek van word. Jaarlijks overlijden miljoenen mensen aan deze ziekte.  Deze muggen drinken net als gewone muggen ook zowel dierlijk als menselijk bloed .   
Malawi clichilde  Deze vissen komen maar in 4 meren voor in heel afrika. Hier leven ze in enorme scholen. Ze kunnen vele kleuren hebben. ze leggen eitjes die ze continu bewaken todat ze uitkomen. Ze eten algen,waterplanten,kleine visjes en insekten.     
Mantelbaviaan  Leven in kolonies ,die uit harems bestaan. Hun naam dankt aan hun grijze mantel wat de volwassen mannetjes hebben . Ze eten plantaardig voedsel en soms ook vlees.     
Maraboe   Maraboes zijn famillie van de ooievaars en tevens de grootste soort. Ze eten kadavers,eieren maar vangen ook zelf prooien. Ze leven solitairen in de paartijd  in koppels.     
Massai giraffe   Massai graffen herken je aan hun donkere puzzelstukachtige vlekken. Ze hebben een draagtijd van 15 maanden ,waarna 1 jong word geboren. Die valt 2 meter omlaag,tijdens de val draait het zich om ,zodat hij niet op zijn hoofd valt.Binnen enkele uren kan hij staan en zelfs lopen.     
Melkwitte oor uil   Deze uilen zijn de grootste van heel afrika.'s nachts jagen ze op kleine zoogdieren. Ze leven in koppels alleen buiten de paartijd leeft hij solitair.     
Mhorr gazelle  Deze antilopes zijn een ondersoort van de damah gazelles. Ze waren vroeger  bijna uitgestorven.Nu zijn er door vele organisaties er meer. Ze leven in hechte harems.     
Mierenleeuw   Mierenleeuwen komen op het heetst van de dag tevoorschijn. Met hun scharen kunnen ze andere insekten vastgrijpen ,die ze dan vervolgens eten. Mannetjes zijn ietsjes groter dan de vrouwtjes. Ze worden zxelf ook gegeten     
Moeras mangoest   Deze bedreigde mangoestensoort leeft bijna altijd bij water. Ze eten hier van alles :vis,kleine zoogdieren ,insekten,aas en zelfs vruchten. Ze  leven solitair,wat het voortplanten moeilijk maakt.   
Naakte molrat   Naakte molratten leven in hele ondergrondse gangenstelsel. Ze zijn blind en doen alles op geuren. Ze hebben dezelfde leefwijze als bijen wat ze zo bijzonder maakt.     
Net giraffe

giraffa camelopadalis reticulata  
 Giraffes zijn de langste landdieren op aarde.Een volwassen mannetje kan ruim 6 meter lang worden. Van alle ondersoorten is de netgiraffe het grootst en het meest voorkomend. Ze zijn herkenbaar aan hun vierkante vlekken.    
Nigeriaanse giraffe   Zijn een van de zeldzaamste giraffes .Ze zijn herkenbaar aan hun lichtere vlekkenpatroon,wat ook bij iedere ondersoort en induividu uniek is. Ondanks dat ze zo lang zijn hebben ze wel gewoon 7 nek wervels.     
Nijlgans   Nijlganzen waren in het oude eygipte heilig,je zag ze daarom ook op hierogliefen afgebeeld. Tegenwoordig leven ze over de hele wereld ,waar ze geimporteerd werden. Ze leven in monogame koppels. Ze zijn vrij agressief.     
Nijlkrokodil  Nijlkrokodillen zijn een van de meest voorkomende en grootste krokodillensoort van Afrika.Ze leven in het water,waar ze jagen op  hoefdieren,vogels,vis en alles wat in zijn buurt komt. Om de prooi te doden doen ze de zogenaamde "doodsrol' waarbij alle botten en gewrichten breken.Dan kan hij hem in het water sleuren,waardoor hij verdrinkt.  Nijlkrokodillen worden vaak bejaagd voor het vlees en leer. In sommige  gebieden zuijn ze uitgestorven.Maar in het algemeen komen ze nog genoeg voor.   
Nijlpaard  Nijlpaarden zorgen jaarlijks voor de meeste menselijke slachtoffer dan welk ander dier dan ook. Nijlpaarden leven in harems.Vaak met meerdere bij elkaar. De mannetjes hebben grotere slagtanden ,waarmee ze vechten voor hun harem. Overdag liggen ze in het water ,om zich te beschermen tegen de hete zon.'Snachts komen ze het land op om te grazen. Jonge nijlpaarden worden onder water geboren en gezoogd.Ze kunnen al direct zwemmen. Nijlpaarden kunnen gerust als er echt gevaar dreigt een uur onder water blijven.   
Nijlvaraan  Zijn de groortste hagedissen ophet afrikaanse continent. Ze eten kleine en middelgrote prooien,maar ook aas. Zelf worden ze gegeten door verschillende roofdieren. Naast vlees en ook vis eten ze ook eieren en insekten. Ze kunnen ook goed zwemmen.     
Noordelijke giraffe 

giraffa camelopadalis 
Noordelijke giraffes worden ook wel de "normale" giraffe genoemd.  Vanuit deze guiraffensoort zijn er allerlei ondersoorten gaan ontwikkelen. Giraffen leven over het algemeen in kleinere groepen.In deze groepen is de rangorde vaak onduidelijk te zien. Meestal door kleine bewegingen maken ze elkaar iets duidelijk.   
Noordelijke steppe zebra  Deze zebra's zijn zeer zeldzaam. Ze hebben de dikste strepen van alle zebra soorten en ondersoorten. Er leven nog minder dan 500 dieren in het wild. Hij word ook wel manenloze zebra genoemd ,omdat hij geen manen heeft . Een andere benaming is sudan zebra.   
Noordelijke witte neushoorn   Deze neushoorns is de zeer zeldzame ondersoort van de zuidelijke witte neushoorn die veel bekender is.  Vn deze ondersoort leven nog maar 3 exemplaren in gevangenschap. Ze zijn te oud om nog mee te fokken,waardoor deze ondersoort het hoogst waarschijnlijk niet gaat redden. Dit allemaal te danken aan de stroperij.   
Olijfduif  Olijfduiven zijn zeer sociale vogels .Ze leven in monogame koppels. Ze eten zaden.In tegenstelling met veel andere duiven zijn het standvogels .   
Oostelijke reuzen elandantilopen  Is een van de grootste elandantilopen soort.In totaal zijner 2 soorten,deze en de kaapse. De kaapse is ietsje kleiner. Deze soort is wel zeldzamer en leeft solitair. Hij word ook wel Derby elandantilopen genoemd.  
Oostelijke witstaart gnoe   Oostelijke witstaart gnoes  trekken niet .Ze leven in kleinere harems. Hun verspreidingsgebied is dan ook niet zo groot. Ze zijn door de jacht dan ook een geliefd doelwit,waardoor hij op sommige gebieden uitgestorven raakt.  De naam witstaart gnoe dankt hij aan zijn witte pluim staart .  
Ossenpikker  Ossenpikkers leven in kleine groepen. Ze liften wel eens mee op de rug van grote landdieren om ze van insekten te ontdoen. Ze leven in koppels in de paartijd en daarbuiten alleen,wel verdragen ze soortgenoten.     
Pannenkoek schildpad  Pannenkoekschildpadden,danken hun naam aan hun platte schild. Het zijn de kleinste schildpadden van afrtika. Ze eten grassen.     
Paradijs kraanvogel   Deze kraanvogels leven in monogame koppels. Ze zijn zeer zeldzaam geworden door de jacht. Vroeger in het oude eygipte waren ze heilig.     
Roodrug pelikaan  Is een van de zeldzaamste en kleinste pelikanensoort.Ze  eten vis. Ze leven in kleine groepen die in de paartijd koppels vormen.     
Roodpootvalk   Deze valk behoort tot de kleinere valken. Door hun wendbare vleugels kunnen ze ook kleinere vogels uit de lucht plukken. Mannetjes donker grijs van kleur en hebben fel rode poten  ,waaraan hun naam dankt. Vrouwtjes zijn donkerbruin van kleur en hebben mindere rode poten.   
Rosse olifant spitsmuis  Zijn de grootste spitsmuizensoort. Ze leven solitairen in de paartijd in koppels. Ze eten insekten ,die ze met hun grote neus opsporen.     
Rothschild giraffe 

giraffa camelopardalis rothschildii
 Is een van de zeldzaamste giraffenondersoorten ,waarvan er nog maar 600 in het wild leven. Ze leven in het zuid oosten van afrika.    
Roze pelikaan   Zijn de meest voorkomende pelikanen soort .Ze danken hun naam aan hun roze kleurdie ze krijgen in de paartijd. Buiten de paartijd leven ze in groepen,inde paartijd in koppels.     
Ruppelsgier  Is een van de grootste afrikaanse gierensoort. Ze leven in groepen . Als er een prooi gedood word zijn ze vaak de eerste die erbij komen. Ze eten kadavers.     
Savanne schildpad  Deze landschildpadden zijn zeer algemeen op de savannes in afrika. Als er gevaar dreigt kruipen ze terug in hun schild. Ze eten grassen.     
Schoenbek ooievaar   Deze ooievaars zijn zeldzaam. Ze danken hun naam aan hun snavel  die op een klomp lijkt,hiermee vangen ze vis en schaaldieren. Ze leven in monogame koppels.     
Secretarisvogel   Secretarisvogels zijn ook roofvogels. Mt hun lange poten kunnen ze slagen vertrappen en ook kleine zoogdieren vangen. Ze leven solitair     
Senegal galago   Deze nachtdieren leven veel in de begroeiingen,waar ze vruchten zoeken. Ze worden veel gegeten door roofdieren. Ze leven solitair. Ze hebben grote ogen,zodat ze ook 's nachts goed kunnen zien.     
Senegal tortel  Word ook welpalmduif genoemd. Ze leven in monogame koppels . Ze eten zaden.   
Serval   Servals zijn kleine katten uit afrika. Ze leven solitair. Ze kunnen hoog springen en zo zelfs een vogel uit de lucht plukken. Ze zijn schuw.     
Smid plevier   Deze vogels leven altijd vlakbij water,waar ze schaaldieren en insekten eten. Ze leven in koppels.     
Springbok   Springbokken danken hun naam aan zijn 3 meter  hoge sprongen wat hij maakt als er gevaar dreigt. Ze leven in harems,mannetjes zijn de leiders ze hebben dan ook de grootste hoorns. Het is het nationale dier van zuid afrika.     
Steenbok antilopen   Steenbokantiloen zijn kleine antilopen.Het gewicht ligt nog onder de 20 kilo. Ze eten grassen,boomschorsen bladeren. Ze leven ook in de struikgewassen,waar ze vrij veilig zijn voor de vele roofdieren die op hen jagen.     
Stekelvarken   Stekelvarkens  hebben lange stekels ,waarmee ze zich verdedigen tegen roofdieren. Ze zijn niet giftig en kunnen ook niet afgeschoten worden,wat ze veel in fabels zeggen. Ze leven alleen of in kleine groepen. Ze eten grassen.     
Stierkikker   Stierkikkers zijn de grootste kikkers in afrika.Ze eten insekten. Jongen worden als kikkervisjes geboren in een poeltje dat de moeder heel goed bewaakt. Als dit poeltje opdroogt brengt hij ze in zijn bek naar een andere poel. Zelf worden ze ook veel gegeten door roofdieren.     
Stokstaartje   Stokstaartje leven in famillie groepen .Als ze naar voedsel zoeken staat er 1 stokstijf op wacht. Als er gevaar dreigt vluchten ze hun holen in. In deze holen baren ze ook hun jongen en overnachten ze. Ze eten eieren,insekten en kleine zoogdieren.     
Termiet  Termieten leven in termietenheuvels. Dit is een soort van bovengrondse  mierennest. Hoe groter de kolonie,hoe groter de heuvel.  Soms kan zo'n heuvel meters hoog worden. Termieten eten van alles grassen,  dode insekten, bladeren en boomschors. Maar overleden famillieleden. Het is ook dat ze niet alleen veel variatie aan voedsel hebben ,maar van alles ook veel eten. Insektenetende dieren zoals Aardvarkens,maar ook apen zoals chimpansees eten graag termieten. Soms kan zo een hele famillie uitgeroeid worden,dat alleen de termietenheuvels blijven staan. 



hier leven dus termieten ! 
 
Texor wever   Texor wevers  vormen in de paartijd koppels ,het mannetje weeft dan hun nesten van riet en leem. Het vrouwtje moet het nest dan nog goed keuren voordat er daadwerkelijk word gepaard. Ze eten zaden en buiten de broedtijd leven ze in kolonies. Het is famillie van de mus.     
Thomson gazelle  Is een van de algemeenste antilopensoort. Ze leven in kuddes. Ze zijn heel alert voor de vele roofdieren die op hen jagen. Ze krijgen dan ook veel jongen.     
Topi   Topi's zijn de zeldzame ondersoort van het hartebeest. Ze komen nog maar in enkele reservaten voor. In het engels heet hij "jeans antilope"  vanwege zijn blauwe  onder lichaam.     
Trompet neushoornvogel  Deze vogels leven in monogame koppels. Ze broeden in boomholen. Het zijn echte vruchtenetende vogels. Vaak  komen ze bij moerassen voor. Door de illegale handel,jacht en vernietiging van het leefgebied word deze soort steeds zeldzamer.   
Von der decken tok   Is een famillielid van de neushoornvogels. Mannetjes  hebben een kleurrijkere snavel. Ze leven in monogame koppels. Ze eten eieren,kleine zoogdieren,insekten en soms vruchten.    
Vorkstaart scharrelaar  Deze kleurrijke vogels eten insekten ,kleine zioogdieren en vruchten. Ze leven in koppels. Ze danken hun naam aan hun scharrel gedrag.    
Vosmangoest   Vos mangoesten leven in familliegroepen. Ze eten insekten,eieren,kleine zoogdieren en ze kunnen zelfs grote slangen doden. Ze zijn schuw.   
Witborstraaf   Deze raven zijn ook roofvogels. Ze eten kleinere zoogdieren,vruchten,kadavers,insekten en ook eieren.  Ze leven in koppels. Ze worden ook wel schildraaf genoemd.     
Witbuik toerako  Witbuik toerako's leven in monogame koppels. Het is een onbekende toerakosoort. Ze eten  vooral vruchten.   
Witgezicht dwerguil  Witgezicht dwerguilen zijn amper 30 centimeter groot.Door hun grootte kunnen ze dan ook minder grote prooien pakken. Ze jagen dan ook vaak op insekten,kleine zoogdieren en vogels. Ze vallen ook niet op ,op de savannes. Het zijn nachtjagers.   
Witkeel varaan   Deze varanen eten grote prooien zoals kleine antilopen,grote knaagdieren en ook vis.  Ze hebben een bek vol bacterien,waarmee ze hun prooi doden. Later komen ze hem opeten.   
Witkop bijeneter  Witkopbijeneters  eten insekten ,en dus ook bijen. Ze leven in grote kolonies,die koppels vormen tijdens het broeden. Ze broeden in boomholtes en rotswanden. Hier is het vaak een drukte van jewelste. Hij word ook wel witvoorhoofdbijeneter genoemd.   
Witkopgier   Is de zeldzaamste gierensoort van afrika,dat heeft weer met vergiftigingen te maken. Doordat ze maar 1 ei per jaar leggen vordert het aantal ook niet . Ze zijn vrij groot.     
Witruggier 
 gyps africanus 
 Witruggieren zijn de meest voorkomende gierensoort .Maar ook hun aantal neemt sterk af,door de vergiftigingen. Ze zijn herkenbaar aan hun witte rug. Tijdens het eten van een kadaver word er veel gevochten.    
Witwang boom eend   Deze eenden leven in kleine groepen vlakbij water. Ze danken hun naam aan hun slaapplek dat ze hoog in de bomen opzoeken. Als er gevaar dreigt maken ze een hard fluitend geluid.     
Zadeljakhals   Zadeljakhalzen eten vruchten en aas. Ook hun komen vaak mee eten met gieren en hyena's.  Ze worden regelmatig weggejaagd ,omdat ze kleiner zijn. Soms jagen ze ook zelf. Ze leven solitair.     
Zadelbek ooievaar   Deze ooievaars leven in monogame koppels . De naam dankt aan zijn knik in de snavel. Ze eten vis en kleine zoogdieren en insekten.    
Zebra clichilde   Deze vissen danken hun  naam aan hun strepen. Het is weer een andere soort dan de malawi clichilde. Ook zij komen maar in 3 meren voor. Ze eten insekten,kleine vissen en waterplanten.     
Zebra mangoest   Zebramangoesten zijn de meest algeme mangoestensoort in afrika. Ze leven in famillie groepen. Ze eten kleine zoogdieren,slangen,eieren en insekten.     
Zilverbarbeel  Zilverbarberen komen in meren en rivieren veelvuldig voor.Ze eten isekten. Bij gevaar steekt hij met een stekel de belager. Ze leven in scholen.     
Zuid afrikaanse cobra   Is een van de giftigste slangen ter wereld. Hij eet echter kleine zoogdieren,maar hun gif is sterk genoeg voor een kudde olifanten te doden. Ze liggen meestal in de begroeiing op de loer.     
Zuidelijke hoornraaf   Zijn famillie van deneushoornvogels. Ze leven in koppels. Mannetjes zijn ietsjes groter dan de vrouwtjes. Ze eten allen aas,eieren,kleinere zoogdieren,insekten vruchten etc. Ze zijn zeer zeldzaam geworden,door vergiftigingen en de jacht.     
Zuidelijke  struisvogel  

struthio camelus 
 Zuidelijke struisvogels noemen ze in het duits blauwhalsstrauss. Ze leven in harems, mannetjes zijn zwart van kleur en vrouwtjes iets grijzer. 1hen broed ,dat is de hoofdhen. Iedereen legt daar hun ei bij,en als ze geluk hebben komen ze uit,want de eieren aan de rand worden niet uitgebroed. De hoofdhen legt zijn ei natuurlijk wel in het midden.     
Zuidelijke witte neushoorn   Witte neushoorns zijn niet echt wit,dit komt door het afrikaanse woord wijd wat van de benaming breedlipneushoorn af komt hoe ze ook wel eens genoemd worden. Engelsen vertaalde dit naar white. Witte neushoorns leven in groepen van alleen maar vrouwtjes. Mannetjes zijn alleen welkom om te paren.     
Zwarte bosschorpioen   Deze insekten zijn vrij giftig,gelukkig niet voor grote dieren en mensen maar voor insekten wel. Een beet doet wel veel pijn. Dat gif hebben ze in hun lange staart,hier bevind zich ook een oog. En dan te bedenken dat ze 21 ogen hebben !  Hun scharen dienen alleen om hun prooi naar hun mond te brengen.   
Zwarte mamba   Deze gifslangen worden heel gevreesd in afrika. Ze eten  kleinere zoogdieren. Maar hun gif is zeer krachtig. Ze kunnen daaenaast ook heel snel zijn
 
   
Zwarte neushoorn   Zwarte neushoorns worden ook wel puntlip neushoorns genoemd,dit heeft hij aan  zijn puntige lip te danken,waarmee ze bladeren eten.Hieraan onderscheid hij zich ook aan de andere afrikaanse neushoorns. Ze zijn ook de kleinste en de snelste. Ze leven solitair.     
Zwarte paardantilope   Deze antilopen danken hun naam aan hun galopje wat aan paarden doet denken. Ze leven in harems. Mannetjes zijn groter en zwart van kleur. Ze liggen meestal in een rondje zo kunnen ze hun omgeving goed opserveren.     
Zwartgezicht impala   Deze impala's  zijn een ondersoort van de "gewone "  impala's. Ze hebben een zwarte kringen rond hun ogen of het gezicht is helemaal zwart,wat ze een unieke ondersoort maakt.   
Zwartmasker toerako  Zwartmasker toerako's zijn vruchteneters. Ze danken hun naam aan hun zwarte gezicht,waardoor hij ook wel Zwartgezicht toerako word genoemd. Ze leven alleen,maar in de broedtijd ook  in koppels.   
Zwartvoet bunzing   Zwartvoet bunzings zijn in de late avonden ,'snachts  en in de vroege ochtenden actief. Ze jagen solitair op kleinere zoogdieren,vogels,eieren,bessen en ook insekten. Door de jacht  en habitat vernietiging word deze soort bedreigd.   
Zwartvoet kat   Zwartvoet katten zijn zeldzaam. Ze leven  's nachts. Door dit weten we niet hoeveel er in het wild nog leven. Ze eten kleine zoogdieren en vogels.     


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen