Exotische boerenerven en natuurvolkeren
Boerenerf
Foutjes
Dierentuin dieren
Paardenrassen
Paardenrassen

 PAARDENRASSEN


Trouwe viervoeters over de hele wereld  
Al sinds de mensheugenis gebruiken wij al paarden.Vroeger als voertuig.Nu voor de sport en recreatie.Altijd al zijn paarden belangrijk geweest voor ons.Inmiddels hebben we ook overal ter wereld rassen gefokt.    
Akhal teke  De akhal teke is een Turks paardenras.Doordat hij heel energiek is ,is hij hel populair geweest  in diversen rijstijlen.Door inkruisingen met Arabische volbloeden ging het ras totaal achteruit. 
 Appaloosa   Appaloosa's zijn typisch Amerikaanse paarden. Ze worden voor alles wel gebruikt.Maar voor western het meeste. Een typische kenmerk van een appaloosa  zijn haar vlekken.   
Arabier  Arabieren zijn typische paarden uit het midden -oosten. En zeer energiek.Ruiters zeggen weleens bij pittigere paarden "hij heeft arabisch bloed in zich " dat komt dus van dit ras vandaan. Naast de veelzijdigheid onder het zadel.Doen sommige natuurvolkeren nog dit ras fokken,verwilderen en ze daarna weer temmen.,zodat ze succesvolle paarden krijgen. 
Arabische volbloed  Arabische volbloeden komen ook oorspronkelijk uit het midden -oosten .Ook  zij hebben veel pit in zich. 
 Andalusier   Andalusiers zijn zeer elegante paarden.Ze worden gebruikt in bijna alle dressuurvormen. En zelfs  andere rijstijlenzoals de russische en spaanse rijstijl.  
 Belgisch trekpaard   Belgische trekpaarden zijn vrij groot,ze kunnen over de 1000 kilo wegen. Belgische trekpaarden hadden vroeger de functie als trekpaard .Dat betekende dat ze vaak de karren trokken.Deze functie zijn ze helaas verloren,vandaar dat je dit ras steeds minder ziet.   
 Brabander   Brabanders hebben ook hun functie verloren als trekpaard. Dit maakt dat het ras steeds meer achteruit gaat. Ze komen oorspronkelijk uit de brabantse provincie uit nederland.   
 BWP  BWP betekend letterlijk belgisch warm bloed paard. Dit ras is speciaal gefokt voor het dressuur. In de proffesionele sport word hij vaak gebruikt door de belgische ruiters.   
Camaruque paard  Camaruque paarden zou je eigenlijk best  de Europese mustang  kunnen noemen. Dit witte paard leeft in Frankrijk nog veelal verwilderd. Er zijn maar enkele die echt gedomenticeerd zijn.Hierop word dressuur,russische en spaanse rijstijl op beoefend.  Camaruque paarden worden zwart geboren en worden op latere leeftijd wit. 
Clydesdale  Deze trekpaarden zijn ijzersterk.Dat moet ook omdat ze vroeger ook karren trokken.Ze komen van oorsprong uit Engeland.Hier word nog geprobeerd om het ras in stand te houden. In de rest van Europa komen we dit ras nog maar weinig tegen. Het is overigens een groot ras.En net geen grootste paard ter wereld. 
 Falabella   Falabella's worden ook wel miniatuurpaard genoemd.Het is het kleinste paardenras ter wereld. Volwassen dieren worden niet groter dan een grote hond. Hier kun je uiteraard niet op rijden,maar knuffelbaar is hij wel ! Het ras zelf komt uit Amerika.   
 Fjord   Fjorden komen oorspronkelijk uit noorwegen.Ze hebben nog veel overeenkomsten met het wilde prezewalskipaard. Fjorden kunnen we voor bijna alles inzetten,tot  begrazing toe. Dit zorgt dat  het natuurlijke gedrag er wel in blijft zitten.   
 Fries   Friezen zijn typisch nederlandse paarden.We kennen ze ondermeer van het konijklijke huis. Veerder word hier veel dressuur mee gereden en ook de functie van trekpaard  word er mee beoefend.   
 Gelderse paard   Gelderse paarden komen uit Gelderland.Er word  veel dressuur op gereden.   
Groninger paard  Groniger paarden zijn een iets minder bekend dressuur en springpaard. Ze komen oorspronkelijk uit de Groningse provincie in Nederland.  Het zijn vrij sterke paarden. 
 Haflinger  Haflingers zijn sterke trekpaarden .Die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt. Hier trekken ze nog steeds de houtvooraden voor de winter. Inmiddels zijn haflingers over heel de wereld verspreid. Naast mennen worden er ook diversen rijstijlen op hen beoefend.   
Hannoveraan  Hannoveranen zijn van oorsprong Duitse sportpaarden.Geregeld zien we ze voorbij komen  in de dressuur en springsport. Hannoveranen danken hun naam aan de afkomst ,namelijk uit het Duitse Hannover. 
 Ijslander  Ijslanders komen oorspronkelijk uit Ijsland.Waar ook een verwilderde populatie leeft. Ijslanders zijn niet groot,maar wel uniek. Ze beheersen naast de 3 basisgangen ook nog 2 andere gangen.Namelijk de telgang en tolt.  
 KWPN  KWPN betekend letterlijk konijnkelijke nederlandse rijpaard. Dit klopt ook ,aangezien ze veel in de dressuur en springsport worden gebruikt. Ze worden dan daarop ook bewust gefokt.  
 New forest  New Forest is een Brits ras en word vooral in de dressuur en springsport gebruikt. Ook niet veel meer,aangezien ze onder de pony's vallen.    
Oldenburger  Dit paardenras wwerd vroeger het meest gebruikt in de dressuur en springsport.Tegenwoordig zien we dit ras steeds minder.Door kruisingen met diversen andere paardenrassen. 
 Palomino   Palomino's  lijken heel veel op de Haflingers. Echter zijn  het goede westernpaarden.  Ze komen uit Amerika ,waar ze volop worden gebruikt hiervoor. Daarbuiten zijn ze een zeldzaamheid.   
 Quarter horse   Quarter horses zijn ook echte Amerikaanse  westernpaarden. Het zijn afstammelingen van de inmiddels zeldzame en uitgestorven Mustangs. Ze zijn meestal egaal van kleur.Gevlekte quarters horses worden ook wel paint horse genoemd.   
 Shetlander   Iedereen kent de shetlandpony wel als rijdier of knuffeldier. Echter onbekend is dat het ras uit Schotland komt,op de shetland eilanden. Hier leeft zelfs  een verwilderde populatie. Shetlanders kunnen diversen kleuren hebben .   
 Shire  Shires zijn de grootste paarden ter wereld. De grootste exemplaren kunnen ruim 2 meter hoog worden. En ruim over de duizend kilo wegen. Het ras komt uit Engeland ,waar het vooral een showpaard is.   
 Tinker   Tinkers  zijn veelzijdige paarden.En worden voor diversen rijstijlen gebruikt.Dit  van oorsprong ierse ras ,was vroeger bedoeld als trekpaard. Hij heeft dus veel functies erbij gekregen.   
 Welsh   Welshpony's komen uit het Britse Wales. Ook hier leeft nog een ruime wilde populatie. Ze zijn vooral geschikt voor het dressuur.Naast gewone welshpony's heb je ook diversen onderrassen.Een paar voorbeelden zijn welsh coben welsh roundpony.     homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen