Uitgestorven dierensoorten

UITGESTORVEN DIERENSOORTEN  Dieren ontstaan op aarde en sterven ook uit. Oop deze site vind je  een fractie van alle uitgestorven dierensoorten.Per  tijdperk. We weten zoveel over ze ,omdat we dat leren van vele onderzoeken vanuit botten en fossielen. Helasas kunnen wij ze nu alleen maar zien in museums.  
CARBOON

Toen de wereld tropisch was 
De carboon is het eerste tijdperk,waarvan we nog relatief veel weten. Nederland en heel europa,wat nu koud en guur is. Was toen tropisch heet ! Omdat er geen mensen waren konden insekten zich goed ontwikkelen.Soms wel tot ware reuzen !
Ammoniet   Ammonieten kwamen vroeger veel voor in alle  oceanen over de hele wereld. Ze leken veel op de Naulitius die nu leeft,hun konden dan wel nog vele malen groter worden!   
Eyrops   Eyropsen waren de errste ambfibieen die zowel op aarde als in het water leefde.Ze konden even groot worden als de krokodillen van nu !   
Reuzeninsekt   Reuzeninsekten waren vroeger immens groot.Een spin was  toen zo groot als je hand ! Doordat er geen grotere dieren waren konden zij hun gang gaan. Ze waren dan ook de eerste insekten op aarde.   
IJSTIJD

De periode dat de wereld onder een dik pak ijs lag 
Tot nu toe hebben we  twee ijstijden gehad,wat men ontdekt heeft. De eerste was alleen al 20.000000  jaar terug ! Toen lag  het merendeel van de aarde lag toen onder een dik pak ijs. Mammoeten trokken over de beringstraat ,dat is nu de zee tussen Engeland en Groenland.   
 Holenbeer  Holenberen waren ween stuk groter dan de  beren van nu.Ze hadden een dikke speklaag,waardoor ze extreme kou kunnen overleven. Ze joegen op alles wat ze tegenkwamen : wolharige neushoorns,mammoeten,reuzenherten en heel soms  maakte ze zelfs een holbewoner als slachtoffer.   
 Holenleeuw In de ijstijd kwamen leeuwen over de hele wereld voor. Ook in nederland. Ze waren een stuk groter dan de leeuwen van nu natuurlijk. Ze doodde grote prooien. Het enige verschil is wel dat ze toen nog niet in groepen leefde.  
 Reuzenhert  Reuzenherten  waren enorm.Ze konden ruim  2,5 meter hoog worden en 800 kilo wegen. Hun gewei kon dan ook een spanwijdte van 2,5 meter bereiken.  Ze kwamen toen in de ijstijd nog niet in groepen voor.   
 Sabeltandkat  Sabeltandkatten worden ook wel sabeltandtijger genoemd.Echter is bewezen dat ze verwant zijn aan panters en leeuwen dan aan de tijgers. Sabeltandkatten dankte hun naam aan hun enorme tanden ,waarmee ze hun prooien verscheurde.   
Steppe bizon   De voorvader van de bizons die nu nog leven ,ontstont vroeger in de ijstijden. Ze leefde ook al in kuddes en vertoonde ook al trekgedrag. Ze hadden wel  grotere hoorns,waarmee ze vochten. 
 Wolharige mammoet   Ooit trokken er miljoenen mammoeten  over de beringstraat. Dit was voor hun een belangrijke trekroute.Maar natuurlijk niet  zonder gevaar! Onderweg werden ze bejaagd door holenleeuwen,beren en sabeltandkatten.  Mammoeten waren toen ook al de grootste landdieren,ze konden een schofthoogte van  ruim 4 meter bereiken.  Ook al in de ijstijd leefde deze "oer-olifanten" in kuddes.Het is immers de voorvader van de nu nog levende olifanten.   
 Wolharige neushoorn   Wolharige neushoorns waren de grootste neushoornsoort wat ooit geleefd heeft. Ze zijn verwant aan de  neushjoorns die nu nog leven. De enorme hoorns diende niet alleen als gevechtswapen.Maar ook als  sneeuwschuiver,waardoor ze bij het gras kon.   
 JURASSIC WORLD 

De periode dat dinosaurussen op aarde rondliepen. 
 In het dinotijdperk  ontwikkelde de reptielen zich al vlot. Het is een zeer warme tijdperk. Ontdanks dat het klimaat erg droog was ,had je toch een verschijdenheid aan soorten.   
 Allosaurus  Allosaurussen waren het kleinere neefje van de imposante en bekende T-rex. Maar zeker niet minder ongevaarlijk. Het was een van de grootste vleeseters uit die tijd.  Ze joegen op allerlei  andere dinosaurussen.   
 Ankylosaurus   Ankylosaurussen waren dan niet zo heel groot ,maar wel ijzersterk.Naast keiharde stekels op zijn rug wat hemt beschermde tegen roofdieren, had hij ook een stekelige knots,waarmee hij dodelijke klappen kon uitdelen tegen belagers. Zelf was hij een planteneter.  
 Argentavis   Met een spanwijdte van bijna 4 meter was de argentavis de grootste vliegende vogel ooit !  Het was een aaseters die verwant was aan de gieren die nu nog leven. Zijn laatste afstammeling is de condor.   
 Brachiosaurus   Brachiosaurussen waren een van de grootste planteneters wat ooit bestaan heeft. Ze konden wel 14 meter hoog worden. Ze leefde vaak in kuddes. Ze beschermde hun jongen tegen  grote vleeseters.   
 Compsonagthus   Compsonagthussen  waren kleine jagers,maar doordat ze in groepen leefde konden ze grotere dino's aan. Ze verscheurde hun prooi levend.Waarna hij vanzelf aan zijn verwondingen overleed.   
 Dacenturus   Dacenturussen waren de grote neefjes van de stegosaurussen.Ze hadden net zo'n grote rugflappen. Met zijn stekels aan het einde van de staart konden ze zich weren tegen roofdieren. Zelf waren het vleeseters.   
 Dodo  Deze vogel was een van de laatste echte dino's die uitstierf. Hij heeft ruim tot de 17e eeuw op madagaskar geleefd. Doordat mensen op het eiland kwamen en op hen joegen. Ze aten voornamelijk kleinere zoogdieren .Ze waren verwant aan de kleinere roofvogels.   
 Dwergolifant van secillie   Het is moeilijk voor te stellen ,maar op het Italiaanse kleine eilandje secillie heeft in de dinotijdperk een olifantje geleefd die net zo groot was als een duitse herder.  Mannetjes waren iets groter en hadden ook slagtanden. Het nadeel  was wel dat er veel op werd gejagen door vleesetende dinosaurussen.   
 Eohippus   Eohippussen waren de voorouders van alle paardachtigen. Toen ze ontstonden hadden ze nog geen hoeven maar wel 5 tenen,waar ze op liepen en ook moeiteloos galoppeerde. Later waren dan ook de hoeven geevolueerd. Ook waren ze flink wat kleiner,ze waren net zo groot als een haas. Wat nog grappig is : ze hinnikte ook nog.   
 Eoraptor  Eorapters waren kleine rovers. Ze joegen solitair. Ze aten dan ook kleinere dinosaurussen.  Ze moesten wel even oppassen voor grotere dino's,want dan waren ze zelf prooi.   
 Iguanodon  Iguandon betekend letterlijk "verschrikkelijke hagedis " Toch waren het gemoedelijke planteneters. Ze hadden het zwaar te verduren met al die vleeseters .Ze leefde in kleinere kuddes. Ze stammen af van de leguanen.  
 Malagdapis   Malagdapissen leefde op madagaskar.Ze  waren verwant aan de nu nog levende halfapen. Als je goed kijkt leken ze heel erg op de nu nog levende indri's.  
 Mosasaurus   Mosasaurussen waren echte zeebewoners. Ze aten alles :vis,andere dino's en zelfs dieren die groter waren dan hijzelf. Mosasaurus betekend dan ook "maashagedis' want hij kwam veelal in de maas voor.   
 Olifantsvogel   Olifantsvogels waren famillie van de struisvogels en verwanten. Ze waren dan ook nog 3 keer zo groot.Ook legde ze natuurlijk de grootste eieren.Daar paste wel 4 struisvogeleieren in.   
 Oviraptor   Oviraptor betekend letterlijk "eierdief" dit klopte wel ,want ze hadden geen tanden.Dus ze joegen op eieren. Vaak leefde ze in kleine groepen.  
 Stegosaurus   Stegosaurussen waren de kleinere neefjes van de dacenturus. Ze hadden echter kleinere  stekels,waardoor ze wel een flink stuk kwetsbaarder waren. Ze aten planten.   
 T-rex   De t-rex  was de grootste vleeseter die ooit heeft rondgelopen op aarde.Ze waren in staat op hele grote dino's te veroberen. Zelf waren het goede zorgzame ouders.  Doordat hij zo groot is en imposant ,is hij wereldwijd bekend.  
 Triceratops   Triceratopsen waren nog meer verwant aan de neushoors .Ze hadden drie hoorns op hun kop ,waaraan de naam dankte.Het waren echte kolossale planteneters,die in groepen leefde.  
 NU 

De laatst uitgestorven diersoorten in de mensheugenis 
 De volgende diersoorten zijn uitgestorven  toen de mensheid kwam op aarde. Door te jagen ,verzamelen,bouwen en te slopen zorgen en zorgde dat veel dieren het moeilijk hebben. Hier al op een rijtje met dieren die al uitgestorven zijn.   
 Berberleeuw  Berberleeuwen kwamen ooit in grote getalen voor in de bergen van Noord Afrika,doordat boeren ze gingen doden,omdat ze hun vee doode.Raakte deze ondersoort van de leeuw geheel uitgestorven.  Dit gebeurde in de 19e eeuw. Tegenwoordig heb je wel nog dierentuinleeuwen met berberleeuw genen.Dit zie je ook op de foto.  Maar de echte berberleeuw zal  helaas nooit meer terugkeren.         
 leeuw met nog berber genen: De echtezijn helaas uitgestorven.
Buidelwolf   Buidelwolven hebben eeuwen in Australie geleefd. Daar aten ze onder meer kangaroes,emoes en kleinere zoogdieren. Het waren echte vechtersbazen. Ze doodde ook  regelmatig soortgenoten. Begin 19e eeuw stierf hij uit,door de massale bejaging en ziektes zoals hondsdolheid die er heerstte.   
 Oeros   Oerossen kwamen  van de ijstijd tot in de 16e eeuw veel voor in heel Europa. Het is de voorvader geweest van al onze europese huiskoeien. Toen hij in de 16e eeuw uitstierf ,besloten de gebroeders heck  om de "nieuwe" oeros terug te fokken. Het heckrund werd geboren !  Heckrunderen zie je tegenwoordig veel  in natuurgebieden.                    
 de teruggefokte "nieuwe oeros"  die het meest erop lijkt.

   
Het Heckrund: het probeersel om de oeros terug te fokken.Ze lopen nog veel in natuurgebieden. 
 Tarpan   Tarpans waren  wilde paarden die in oost Europa voorkwamen.  Ze leefde in kuddes. Het was een van de laatste afstammelingen van nu nog levende prezewalskipaard . In 1887 stierf de soort uit.  Gelukkig hebben de gebroeders Heck ook  geprobeerd deze wilde paarden terug te fokken.Ook hierin hadden ze succes.  Tegenwoordig wonen er in diversen natuurgebieden in oost en west Europa de teruggefokte Tarpan.Die we ook wel Konikpaard noemen .  
de terug gefokte "konikpaard" 


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen