Exotische boerenerven en natuurvolkeren
Boerenerf
Foutjes
Dierentuin dieren
Paardenrassen
Dierentuin dieren

DIERENTUIN DIEREN 

Dieren uit alle bezochte dierentuinen van ardy 
Hoe meer ik ook in dierentuinen kom ,hoe meer ik sommige dieren zelfs bij naam ken. Als liefhebber zijnde hoor je ook wel eens wat . Zoals verhuizingen,dieren die dood gaan enzovoort. Wij zetten een aantal dieren uit verschillende zoos op een rij.   
 ARTIS NATURA MAGISTRA   In oktober 2016 bezocht ik voor de eerste keer deze prachtige dierentuinen. Veel mensen om me heen zeiden dat het ouderwets was,maar toch goed bevallen. Hier hebben we ook wat dieren leren kennen ( deze kon ik al wat langer van horen   
 Akili  Akili is de zogenaamde "Bokito van Artis " Ook  hij is meerdere  keren uitgebroken. Verder is het een rustige  en gemoedelijke leider.Met ook al vrij veel nakomelingen.   
Caesar   Caesar is een mooie,rustige  leeuwenman. Ondanks zijn leeftijd is hij wel nog vrij fit. Hij bewoond momenteel samen met 2 andere dames het kerberteras.   
Sanuk   Sanuk werd in 2016 geboren als tweede nakomeling van Thong Thai . Hiermee is Artis en het fokprogramma super blij,want het vorige jong Mumba overleed helaas  een tijdje voor de geboorte van Sanuk.   
Thong thai   Thong Thai is een ervaren moeder .En woont samen met haar  twee dochters Yindee en Sanuk in Artis. Helaas heeft ze ook een dochter verloren in 2016 .  
 Yindee  Yindee is geboren in 2005.En is de oudste dochter van Thong THai . Het is een speelse puber.Maar ook erg zorgzaam naar  haar zus.  
 DIERGAARDE BLIJDORP   In diergaarde blijdorp  ben ik ook geweest .En daar ook vele dieren leren kennnen.   
 Bangka   Bangka is een van de olifantendames in blijdorp.En de dochter van Irma.  Ze heeft al meerdere malen jongen gehad.Waaronder Faya.   
 Bokito   Bokito werd in een klap wereld beroemd. Toen hij in 2007 uitbrak .Sinds die uitbraak is het verblijf "Bokito-proof" Ook heeft hij inmiddels verschillende jongen.En is ook de leider van een mooie gorrila groep.    
 Faya   Faya is tot nu toe de enige dochter van Bangka. Het is inmiddels een speelse puber.   
 Irma   Irma is de oudste dame van de blijdorpse olifantenkudde.En daarmee ook de matriach.Of met andere woorden de leider. Zelf heeft hij ook nakomelingen die niet meer in blijdorp wonen.   
Nhi Linh  Nhi linh werd in 2014 geboren als eerste nakomeling  van Trong Nhi . Ze doet het goed. Net als de meeste jonge olifantjes worden ze steeds speelser.   
 Sunay   Sunay werd eind 2015 geboren. Hij is heel speels en houd erg van kattenkwaad.   
 Timber   Timber is de stier van Blijdorp.Ook is hij in blijdorp geboren. Zijn vader is Alexander en de moeder is Bernardine.  
 Trong Nhi   Trong Nhi is een van de "tante" van de Blijdorpse olifantenkudde. Ze heeft een dochter genaamd Nhi Linh .  
Vicks    Vicks is een van de eerste geboren ijsbeer in het nieuwe ijsberenverblijf. Het was een echte publiekslieveling.En kwam ook even in de media,omdat hij een raam stuk gooide met een steen.Inmiddels is hij samen met een vrouwtje vertrokken naar de zoo van Mulhouse in Frankrijk.   
 DIERENPARK AMERSFOORT   Ook in Dierenpark amersfoort hebben we diversen dieren leren kennen.  
 Indra   Indra is de dochter van Warwar .En woont haar  hele leven al in Dierenpark Amersfoort. Zelf heeft hij 2 jongen. Kyan en Kina.   
 Kina   Kina is de oudste dochter van Indra en geboren in 2009. Het is inmiddels echt een speelse dame.En ook zorgzaam naar zijn broertje Kyan toe.   
 Kyan   Kyan werd geboren in 2013  als tweede nakomeling van Indra. Het is een ontdeugend mannetje,die graag  Maurice uitdaagt.   
 Maurice   Maurice is de bul van het Dierenpark momenteel. Hij kwam een aantal jaar geleden uit Spanje aan.H ij is geboren in zo la palmyere . Hij is nu de kweekstier in Dierenpark Amersfoort.En heeft nog geen nakomelingen.   
 Saar   Saar vertrok midden 2016  naar de zoo van Basel om voor nageslacht te zorgen.Ze is altijd al het kweekvrouwtje geweest in Amersfoort.En heeft dan ook een dochter gekregen,genaamd Sunanda.   
Shit Mimi   Shit Mimi was een echte tante in de Amersfoortse olifantenkudde. Ze heeft zelf nog geen jongen gehad. Ze overleed in 2012 aan een pootwond.   
 Sunanda  Sunanda is de enige dochter van Saar en Zimon .En is in 2011 geboren. Medio 2015 vertrok ze naar de dierentuin in Engeland om voor nakomelingen te zorgen.    
 War war   War war is de oudste olifant van Dierenpark Amersfoort.En tevens de moeder van Indra.Ze is dan ook de matriach van de famillie.Dus de leider.   
 Zimon   Zimon was de kweekman van Dierenpark Amersfoort.Ze heeft 1 jong verwekt,genaamd Sunanda. Medio 2016 overleed hij helaas van ouderdom.   
 ZOO ANTWERPEN   Wat me direct opviel in deze zoo.Is dat de meeste dieren echt geliefd zijn bij de vaste bezoekers. Ook dit was goed merkbaar bij mijn bezoek.   
 Heini   Heini  was jarenlang de kweekman van de zoo in Antwerpen. Hij werd in 2015 50 jaar oud.En was toen de oudste nijlpaard van Europa. Medio  2016 overleed hij aan ouderdomskwaaltjes. Heini heeft samen met hermien nog 2 jongen gehad.Waar Imani nog van in leven is.   
 Hermien   Hermien is het oudste nijlpaard uit de zoo van Antwerpen. Ze heeft 1 jong met Heini gekregen .En dat is imani.   helaas geen foto van 
 Imani   Imani is de enige nakomeling van Heini en Hermien. Zelf heeft hij met zijn eigen vader Heini ook een jong gehad.Genaamd Lambiki.   
 Kanvar   Sinds dat de  bekende olifantenfamillie in 2012 vertrok naar de zoo van Planckendael.Bewonen nu 2 mannelijke olifanten het verblijf. Kanvar arriveerde  in 2014 vanuit spanje in de zoo van Antwerpen.   
 Lambiki   Lambiki was een inteeltdier.Haar moeder was Imani en haar vader en ook de vader van Imani  was Heini. Hij werd in 2011 geboren.En is in 2014 helaas overleden bij de castratie.   
 Maouli   Maouli had 2  een dochter genaamd Caithlinn en 1 zoon Nestor. Beide jongen zijn verwekt  door  Victor. Helaas overleed Maouli medio 2014 door ouderdom.  
 Min Jung   Min jung is geboren in de zoo van Keulen. En  bewoont sinds  2012 het olifantenverblijf van de zoo in Antwerpen.   
 Nestor  Nestor werd geboren in 2013 .Hij is de zoon van victor en Maouli .Inmiddels is hij uitgegegroeid tot een grote leeuwenman.   
  Victor   Victor was jarenlang de grote stoere leeuwenman. Hij heeft Nestor en Caithlinn verwekt. Helaas overleed hij in 2015.  
 ZOO PLANCKENDAEL  Ook in zoo planckendael zijn de dieren inmiddels echte publiekslievelingen geworden. Dit is ook in deze zoo goed merkbaar   
 Barbie   Barbie is een van de oudste volwassen vrouwtjes giraffen. Ze heeft al meerdere nakomelingen gekregen.   
 Chang   Chang kwam in 2012 uit de zoo van Le Pal uit Frankrijk aan in de zoo van Planckendael.Buiten 1 nakomeling in Planckendael heeft hij nog veel meer nakomelingen.   
 Diamant   Diamant is een van de 2 kweekvrouwtjes van de giraffen. Ze hebben beide ,dus ook Diamant al meerdere malen jongen gehad.   
 Dumbo   Dumbo is de grootste olifant van de famillie.Het is teens ook de leider,oftewel de matriach. Ze is ook de oudste in de olifanten kudde   
 Gurajat  Gurajat is de fokman van Planckendael. En heeft er diversen malen voor nakomelingen gezorgt.  
 Kai Mook   Kai Mook werd in 2009 de bekendste belgische olifant.Ze was toen de eerste olifant die geboren werd  in heel het belgische land. Haar moeder is Khaing Phyo Phyo .En haar vader is Alexander.   
 Karamat   Karamat kwam in 2014 uit een Engelse zoo.Om in planckendael nakomelingen te zorgen. En dat lukte !Begin 2016 werd Qabid geboren.   
 Khaing Phyo Phyo   Khaing PHyo Phyo word ook wel afgekort als gewoon Phyo Phyo.  Ze is de moeder van Kai Mook en Quio. Het is dus al een ervaren moeder.   
 May Tagy   May Tagu is geboren in de Engelse dierentuin van Port Lympne. Ze is ook een dochter van Phyo Phyo .Haar vader is wederom Alexander.De naam May Tagu betekend letterlijk "meisje van April' ,want ze is in April geboren.   
 Qabid   Qabid is een zoon van Gurajat en Karamat. Begin 2016 werd hij geboren.   
 Quio   Quio werd in 2015 geboren. De vader is Chang en de moeder is Phyo Phyo.   
 Saleye   Saleye kwam  eind 2014 aan in Planckendael  vanuit Frankrijk. Hij heeft nog geen nakomelingen.   
 Yu  Yu Yin   Yu Yu Yin is ook een tante van te olifantenkudde.Ze is herkenbaar aan de ster opm zijn bil.   
 SAFARIPARK BEEKSE BERGEN   Safaripark beekse bergen is een groot park met verschillende diersoorten. Ook hier kennen we verschillende dieren.   
 Amarello   Amarello kwam in 2013 vanuit  een Zweedse dierentuin naar de Beekse Bergen. Hij mag hier  voor nakomelingen zorgen.En met succes ! De rechter op de foto is Amerello   
 Bongi   Bongi kwam in 2015 aan vanuit de zoo van Wupperthal.Ze is de oudste dochter van Punda.   
 Calimero   Calimero is de kweekstier van de olifanten in de Beekse Bergen. Hij heeft een speciale naam.Hij is de grootste olifant in Europa. Hij heeft nog geen nakomelingen.   
 Carla   Carla is een oudere koe uit de Beekse Bergen. Vanwege een miskraam  kan ze niet meer zwanger worden helaas.   Helaas geen foto van 
 Lady maya   Lady Maya steelt elke dag  de show in de populaire roofvogelshows in de Beekse Bergen. Hij vliegt daarin vrijwel altijd in mee.   
 Madiba   Madiba werd in 2016 als eerste Afrikaanse olifant geboren in de Benelux. Ze is echter niet in de Beekse Bergen verwekt,maar in de zoo van Wupperthal.   
 Pina Nessi   Pina Nessi is de een na jongste dochter van Punda. Ook zij is geboren in de Duitse zoo van Wupperthal.  Het is echt een ontdeugd.   
 Punda   Punda is  de mioeder van Bongi,Shawu,Mdiba en Pina Nessi. Ze heeft altijd al in de zoo van Wupperthal gewoond.In 2015 kwam ze naar de Beekse Bergen om voor nageslacht te zorgen.   
 Shawu   Shawu is de enige zoon van Punda. En ook geboren in de zoo van Wupperthal.Een paar maanden na de aankomst in de Beekse Bergen verhuisde hij wederom.Dit keer  naar een Franse zoo.   
 BURGERS ZOO   Burgers zoo heb ik al meerdere malen bezocht.En is een van de oudere dierentuinen van nederland.Ook hier kennen we veel dieren.   
 Bauwi   Bauwi is de zilverrug bij de gorrila's in Burgers zoo . Door de jaren heen heeft hij verschillende jongen verwekt.  
 Kwanzaa  Kwanzaa is een ervaren neushoornvrouw wat vaker in de media heeft gestaan. Ze heeft al vier keer voor nageslacht gezorgt in Burgers zoo .   
 'N Gayla   'n Gayla is begin 2016 ook in het nieuws geweest.Ze is een van de weinige gorrila dame die een tweeling succesvol en zelfstandig heeft grootgebracht.   
 Pinkey   Pinkey is een van de oudere olifanten wat Burgers zoo huisvest.Ze heeft een vrij rustig karakter.   
 PAIRI DAIZA   Pairi daiza heb ik in 2014 bezocht. En staat sindsdien ook op nummer 1. Hier  zijn ook wat dieren  die we leerde kennen.   
 Chamundi   Chamundi is geboren en getogen in de Duitse zoo van munster. Sinds 2010 heeft hij eventjes in Dierenpark Amersfoort gewoond,totdat Maurice kwam. Toen verhuisde hij naar Pairi Daiza.   
 Danny   Danny is de volwassen leeuwen man uit Pairi Daiza.Het is een vriendelijke leeuw.En heeft ook al meerdere nakomelingen gehad.   
 Hao Hao   Hao Hao  kwam in 2014 samen met Xing Hui naar Pairi Daiza vanuit China om voor nakomelingen te zorgen.Dit lukte en in 2016 kwam Tian Bao ter wereld.   
 Mumbai   Mumbai  is geboren in een Franse zoo .En woont sinds 2015 in Pairi daiza samen met sanka.   
 Nang Faa  Nang faa werd eind 2015 geboren als eerste olifant van Pairi Daiza.En ook de eerste nakomeling van Chamundi.  
 Sanka   Sanka is het mannetje van de witte oftewel Bengaalse tijgers in Pairi Daiza.  
 Suzy   Suzy is een oude circusolifant geweest.En heeft een aantal jaar in een andere Belgische dierentuin gewoond van Harry Malter. Nu staat ze al enkele jaren  met soortgenoten,wat ook beter is voor een olifant .In Pairi Daiza.   
Tian Bao   Tian Bao werd in 2016 geboren als eerst geborene Belgische reuzenpanda. Het was dan ook zeer uniek dat er een reuzenpanda werd geboren. Het gaat goed.Het is een speelse jongen.   
 Xing Hui  Xing Hui kwam in 2014 aan in Pairi Daiza  samen met Hao Hao. Hij is ook de vader van Tian Bao.   
 HET OUDE DUIERENPARK VAN EMMEN  Voordat  het oude noorder dierenpark in Emmen de deuren sloot in 2016 .Zijn we hier ook eens geweest. Uit een vaag verleden weet ik hier ook enkele dieren op te sommen.   
 Augusta   Augusta was de oudste giraffe van Europa. in 2014 overleed hij op 25 jarige leeftijd. Ze heeft in die tijd al veel jongen  gekregen.En is zelfs meerdere malen oma geworden.   
 Bono   Bono was jaren lang de giraffenhengst van het oude Noorder Dierenpark in Emmen. Je hoort niet zo veel over hem.Dus we weten niet of hij nog leeft of niet. Hij heeft wel veel nakomelingen op zijn naam staan.   
 Radza   Rdza was de grootste Aziatische olifant van Europa.En had ook  hele imposante  slagtanden,waardoor het een publiekslieveling werd.En dit gold ook voor de olifantendames,waarmee hij heel wat jongen op de wereld zette. In 2014 overleed hij aan Atrose en pootproblemen.   
 Zulu   Zulu kwam  in 2011 vanuit een Franse zoo naar het oude Dierenpark Emmen op het oog voor het nieuwe Wildlands. Hij heeft met de 2 dames al een nestjes verwekt.Ook de jongen zijn nog in leven. Door een ruzie tussen de dames,  verhuisde hij medio 2016 naar een Engelse zoo.In ruil kreeg Wildlands een nieuwe leeuwenman.   
 GAIAZOO   Gaiazoo is mijn thuis tuin .Ik ben hier dan ook vaker te vinden. Ook heb ik hier een abonnement  op. Dus hier ken ik vrij veel dieren.   
 Amah   Amah kwam in 2014 vanuit de zoo van Duisburg naar Gaiazoo .Om een nieuw kweekkoppel te vormen met Ivar. Het is een jonge speelse dame.   helaas geen foto van 
 Ashrad   Ashrad kwam in 2011 aan uit de Beekse Bergen. Hij word ook wel "king of gaia " genoemd,omdat hij niet geboren is in gevangenschap.Maar van stropers is gered. Ashrad heeft dus ook belangrijke genen voor het EEP. Het is een vrij rustige leeuw.Hij heeft nu 2 nestjes verwekt.   
 Dalila   Dalila is het oudste gorrila vrouwtje van Gaiazoo. Ze is ruim 50 jaar oud. En heeft in Gaiazoo zelf nog 3 jongen voortgebracht.  
 Dikael   Dikael is het kweekmannetje van de Dwergnijlpaarden in gaiazoo. Meestal zit hij in het rechterverblijf. In de 10 jaar dat hij in Gaiazoo leeft  heeft hij al diversen jongen verwekt.  
 Erindi   Erindi is een van de leeuwenwelpen die in 2014 het levenslicht zag. Ze  was toen de enige vrouwtje in het nest. In 2016 vertrok ze naar een Brazilliaanse dierentuin.Om daar een mannetje te vergezellen.   
 Foxy   Foxy was de enige overgebleven Vosmangoest uit Gaiazoo. Omdat het niet klikte met zijn partner verbleef hij bij de stokstaart mannengroep. Hier leefde hij tot medio 2015 daarna heb ik hem niet meer gezien.  
 Ivar   Ivar  vanaf het begin altijd al het veelvraatmannetje geweest. Samen met het oudere vrouwtje wat in 2014 overleed genaamd Unelma hebben ze in 2010 voor het eerst een jong gekregen. Tapio was de naam.En hij verhuisde al vlot naar een Russische zoo.  
 Kianga   Kianga is een van de 2 volwassen leeuwendames in Gaiazoo.Ze is de zus van Raya en geboren in de zoo van Kopenhagen. Ze heeft inmiddels ook samen met Ashrad in 2014 een nestje gehad.  helaas geen foto van 
 Loango   Loango is de halfbroer van Makula en is ook in Apenheul geboren.En kwam ook samen met Makula naar Gaiazoo.  Het is een speelse puber.    helaas geen foto van 
 Macoa   Macoa is geboren in de zoo van Wenen en woont sinds 2015 in Gaiazoo samen met het mannetje El Nino. Hiermee kreeg ze in 2016 een jong.   
 Madiba   Madiba is in 2014 geboren .Zijn vader is Ashrad en de moeder Kianga. In 3 jaar tijd ontwikkelde hij zich tot een ware leeuwenman. In2016 verhuisde hij,waarheen is bij mij niet bekend.   Helaas geen foto van 
 Makula   Makula is de leider van de gorrila harem in Gaiazoo. Hij is geboren in de Apenheul en kwam in 2006 naar Gaiazoo.Inmiddels heeft deze rustige leider heel wat nakomelingen gehad.  
 Mosi   Mosi is de oudste zoon van Makula en Sangha en is geboren in 2010. Het is een speelse puber.   
 Nala   Nala werd geboren in 2014 op de valreep op oud en nieuw. Het is de jongste en tevens de laatste dochter van Dalila.   
 Oscar   Oscar kwam in 2015 in de plaats van het andere mannetje vanuit een Engelse zoo naar Gaiazoo.  Helaas heeft het niet lang geduurd. In 2016 overleed hij onverwachts. Het voorjaar erna bleek wel dat hij toch enkele vrouwtjes had gedekt.   
 Quinten   Quinten was jarenlang het boegbeeld van Gaiazoo. Hij had ooit een merrie samen gestaan.Maar die overleed al heel vlot. In 2014 moest hij plaats maken voor de 2 lakenvelder koeien. Voor de vaste bezoekers is hij een gemis.   
 Raya  Raya is de zus van Kianga. En is ook geboren in de zoo van Kopenhagen.  In 2016 kreeg ze samen met Ashrad een nestje.   
links : Kianga rechts :Raya
 Sangha   Sangha is geboren in 2000 in de zoo van Berlin,doordat hij met de hand is grootgebracht  heeft ze niet geleerd  hoe ze een jong moet groot brengen. Toch heeft ze 2 keer een jong gehad in Gaiazoo ,genaamd Mosi en Ayo.    
 Tamidol   Tmidol kwam vanuit  Howletts Animal Kingdom  naar gaiazoo in de hoop voor nakomelingen. Eind 2015 was het zover. Zola werd geboren.   
 Torpedo   Torpedo is het vrouwtje van Dikael.Samen hebben ze al vele jongen voortgebracht. Het is dus een succesvol kweekkoppel.   
 Tsova   Tsova is geboren in 2014 .Zijn moeder is Kianga en Haarvader is Ashrad. In 2016 verhuisde hij naar de zoo van Duisburg.   helaas geen foto van 
Zola   Zola werd eind 2015 geboren. En is een dochter van Tamidol en Makula. Ze word steeds ondeugender.   
 OVERIGE   Soms leer je Dieren kennen die helemaal niet met dierentuinen te maken hebt,maar toch iets mee hebt. Dit speciale plekje heb ik bewaard voor o.a. een circusolifant  genaamd Buba. Hierop heb ik toen ik vrij klein was gereden. En heb haar en haar verzorgers ook ondersteund in de moeilijke tijden.In september toen de wet kwam die exotische circusdieren verbood. En ook dieren uit andere zoos.   
Buba   Buba is een  45 jaar oude Afrikaanse circusolifant. Ik heb hier ook nog op gereden  toen ik kleiner was. Buba heeft een vrij zacht karakter.   


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen