Noordpool gebied
Toendra
Noordpool gebied

 NOORDPOOL

Het koude hoge noorden 
 De noordpool  ligt net boven canada en naast groenland. Het lijkt daar  zeer levenloos met al het ijs, toch is niets minder waar. Wij nemen je mee op expeditie, in het noorden van canada en natuurlijk de noordpool .    
Alaska zeeotter  Deze otters leven aan de kusten. Ze eten mosselen die ze kapot maken door middel van een steen. Ze liggen vaak in groepen op hun rug te dobberen. Ze slapen in zeewieren. Haaien en tandwalvissen zijn hun vijand.   
Baardrob  Je kunt wel zien waarom ze baardrobben worden heten.Dankzij hun baard,eigenlijk meer een snor. Hiermee voelen ze.En kunnen ze dan ook prooien lokaliseren.Baardrobben leven in kleinere groepen. Mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes. Ze zijn bedreigd. Door de jacht en klimaatverandering.   
Dallschaap  Dallschapen zijn echte bergschapen.Ze hebben kussens onder hun hoeven,zodat ze niet uitglijden. Zowel rammen als ooien hebben hoorns.Rammen verdedigen hun harem ermee.En vechten tegen rivalen. Ooien verdedigen hun jong ermee.   
Groenlandse muskusos  'Swinters word de vacht van de muskusos ruim een meter lang worden,daarnaast hebben ze nog een dikke vacht,die hen beschermd tegen de kou.Muskusossen leven in harems,die elkaar voortdurend beschermen.Als er gevaar dreigt maken ze een kring om de kalveren heen.Muskusossen kunnen harde klappen uitdelen met hun hoorns en voorhoofd.Muskusossen zijn famillie van het schaap.   
  Ijsbeer   Ijsberen zijn de grootste landroofdieren op aarde. Zeeten  vis,robben en soms zelfs hele dolfijnen of walvissen. Ze leven solitair. Na de paring gaat het vrouwtje in winterslaap in een sneeuwhol,waar ze hun jongen baart. Als zij ontwaakt zullen de kleintjes volgen.   
Klapmuts  Klapmutsen zijn famillie van de robben. Ze leven in kleinere harems. Mannetjes zijn duidelijk groter.Als ze imponeren op de vrouwtjes zwelt hun hoofd een beetje op. Vandaar de naam klapmuts. Klapmutsen worden ook met uitsterven bedreigd. Ondermeer de jacht voor bond en de opwarming van de aarde speelt een grote rol.   
Pool wolf   poolwolven jagen in roedels,alleen het alfakoppel krijgt jongen die  na een aantal jaar de roedel verlaten. Ze jagen samen,waardoor ze grote prooien kunnen vangen.     
Poolvos   Poolvossen leven solitair. Ze eten kadavers en jagen soms ook zelf. Ze eten soms mee van karkassen wat ijsberen verobert hebben. Door hun camouflage 's winters vallen ze niet op ,zomers zal deze vacht bruin kleuren.  Poolvossen heb je in 2 ondersoorten de witkleurige (die op deze foto staat en deze tekst voor geld ) en zilverkleurige. Deze is iets doffer van kleur.     
Prafische walrus   Deze walrussen leven in grote groepen.Mannetjes hebben slagtanden,waarmee ze zich en hun harem verdedigen. Ook breken ze hier schelpen mee doormidden. Ze eten vis.     
Sneeuwgans   Sneeuwganzen trekken 's winters naar het binnenland waar ze overwinteren. Zomers vormen ze koppels en planten ze zich daar voort. Ze eten grassen.     
Sneeuw geit   Sneeuwgeiten zijn famillie van de wilde geiten. Ze hebben een dikke vacht tegen de kou. Ze leven in harems,mannetjes die groter zijn hebben de leiding.     
Sneeuwhaas   Deze hazen leven solitair. Ze zijn favoriete prooidieren bij veel roofdieren. Ze eten zelf grassen. 's winters hebben ze een witte vacht, waardoor ze niet opvallen.     
Sneeuw uil   Sneeuwuilen zijn de grootste vogels. Mannetjes zijn spierwit,vrouwtjes hebben zwarte vlekken ,zodat ze niet opvallen tijdens het broeden. Ze hebben ook veren bij zijn klauwen,waardoor ze niet bevriezen.    
Steppe lemming   Deze kleine knaagdieren  leven ondergronds. Toch kunnen roofdieren vaak erbij komen en ze pakken. Ze leven solitair.     
Steppe rendier   Steppe rendieren trekken in het voorjaar met miljoenen dieren naar rijpe grasvlaktes,hier brengen ze dan ook hun jong ter wereld. Mannetjes en vrouwtjes dragen beide een gewei, hiermee kunnen ze ook sneeuw wegschuiven en zo voedsel vinden.     
Veelvraat 
gulo gulo 
 Veelvraten worden al eeuwe beschreven als "dier dat alles op kan totdat zijn buik bijna knapt" dit is echter een fabel. Veelvraten hebben wel een brede menukaart. Aas,hoefdieren,bessen,eieren,insekten etc. In de tijd van schaarste kan hij zelfs prooien afpakken van beren en wolven. Ze zijn zeer agressief. Ze leven solitair.Vrouwtjes baren hun jon(en) in een hol,ze zijn dan spierwit en later krijgen ze hun volwassen vacht.     
 Zadelrob   Zadelrobben zijn zeer algemeen. Zeleven in harems. Doordat vroeger en nu nog veel zadelrobben geknuppeld worden voor het bont ,schommelt het aantal behoorlijk. Ze eten vissen.     


homepagede mensenwereld Australie AzieEuropaZuid AmerikaNoord AmerikaAfrikaGastenboekFotoalbumUitgestorven dierensoortenDWA blog Wereld zeeen en oceanen